fbpx

SÖK...

Vinbetygets idé är att göra det enklare att välja vin på Systembolaget

Vi samlar ihop vinbetyg från tidningar och räknar ut vilka viner som totalt får högsta betyg: Röda & vita viner, rosé, mousserande viner som prosecco, cava & champagne. 
Se våra 12 olika topplistor med bästa vinerna >

Vilka viner är goda till kyckling, lamm och lax?

Vi ger också matchande vintips till Pasta Bolognese, Smörstekta kantareller och Chévre-sallad.
Trots smygande mörker har hösten sina ljusa sidor: Månadens alla fina och höstiga råvaror. Vi gillar också att årstiden uppmanar: Stanna i soffan med en TV-dinner framför en mumsig film. På tallriken och i glaset då?
Här är sex omfångsrika och mycket lyckliga Mat-&-Vin-kombinationer:

Rött vin från Toscana till Pasta Bolognese

600 år är en bra början - Fonterutoli Chianti Classico 2015
Ny topp-årgång av familjen Mazzei utanför Florens. Vingården är 600 år gammal. Fonterutoli 2015 har lagrats i 12 månader på ekfat, det räcker gott. På Topplistan med lysande recensioner i tidningarna. Det smakrika vinet matchar en lika smakrik Pasta Bolognese. Låt lite av vinet puttra med i såsen, helst länge. Vinet kan med fördel luftas samtidigt. A tavola!
Fonterutoli Chianti Classico: Se alla expertbetyg  & aktuellt pris >

Rött vin till Lammfilé med potatisgratäng

Peter Lehmann Portrait 2014
Det ansedda vinhuset Peter Lehmann Barossa är med rätta stolta över sin Shiraz som man säger i Australien. Peter Lehmann Portrait 2014 är lent, bärigt och samtidigt med mycket smak och tillika alkohol. Para ihop denna högt lovordade Shiraz med en rosa lammfile´ i tunna skivor och en potatisgratäng som har precis för mycket av allt.
Peter Lehmann Portrait 2014: Betyg & pris >

Rött vin till Kyckling med Karl-Johansvamp: Gärna en Pinot Noir

Murdoch James Estate Pinot Noir 
Vingården på Nya Zeeland lyckas med Pinot Noir – Den mest svårodlade och elegantaste av druvor. Murdoch James Estate Pinot Noir har internationella utmärkelser och även på Vinbetygets topplista. Nyanserad ton av fat efter 12 månaders lagring. Servera gärna vinet lätt kylt till majskycklingbröst med en krämig sås på Karl-Johan.

Vitt vin till Chèvre sallad

Río Claro Sauvignon Blanc
Ost och rödvin är inte alltid vänner. Den goda franska getosten Chèvre och röda viner gillar definitivt inte varandra. För att möta ostens syrliga smak behövs ett torr och aromatiskt vitt vin – Gärna gjort på druvan Sauvignon Blanc. Som hyllade och mycket prisvärda Rio Claro från Nya Vinvärlden. Friskt, fruktigt och även till drink.
Río Claro Sauvignon Blanc: Se expertbetyg & aktuellt pris >

Vitt vin till Smörstekta kantareller – KWV Chardonnay

Smått klassiska KWV Chardonnay från Sydafrika har en rund, friskt och fruktig smak. Med fat-toner matchar vinet kalkon och kyckling. Till kantareller är chardonnay självklart. Kantarellerna plockas med fördel i skogen men även bekvämt i mataffären. Naturligt, snabbt och enkelt: Smörstekta på en toast...smakar som en gåva.
KWV Chardonnay: Se alla betyg & aktuellt pris >

Vitt vin till Slider – Laxburgare: 

Orballo Albariño  
Och vad ska man bjuda på nu då? Små burgare, sliders, brukar innebära överlyckliga gäster. Härligt händig handmat, och ingen ser hur många man äter. Lax-sliders och det vita vinet Orballo Albariño är en delikat duo. Ett elegant, friskt och fruktigt vin på poppis-druvan Albariño från Galicien i nordvästra Spanien.