SÖK...

Vinbetyget skriver om viner i månadsmagasinen för stadsdelarna Kungsholmen, Östermalm, Vasastan & Söder i Stockholm. Det här är vintips med sex utvalda viner med matchande rätter.

Sen-Sommar-Smaker:
Efter ledigheten är augusti mer nystart än självaste nyår. Tillbaka med ny energi. Möta vänner som frågar: " Hur var sommaren?" Du kan svara: "Sommaren pågår – ska vi äta & dricka något gott?" Oavsett var & hur – Här är utvalda viner med högsta betyg i tidningarna. Av Stefan Saidac 

Stefan Saidac väljer toppviner för våra läsare. Han driver Vinbetyget.se. En oberoende vinsajt med 12 topplistor: Mest prisvärda rosé, röda, vita & mousserande vinerna. Baseras på samlade vinbetyg från ledande tidningar.

Rosé de la Château – Grande Recolte
Som en elegant parfym: Grande Recolte Rosé från Château de Berne i Provence. Här har man gjort fina viner sedan 1750. Vinslottet har ett 5-stjärnigt hotell i storslaget landskap. Du både bor och dricker kungligt, kanske Grande Recolte? Vinet är fruktigt och fylligt med fin, lång eftersmak. Ibland räknas både insidan & utsidan. Santé!
115 kr. Grande Recolte på topplistan för de bästa rosévinerna >

Champagne till Drink – Vve Fourny & Fils
Denna okända champagne gör vilken vinkännare som helst lycklig. Vve Fourny & Fils på enbart Premier Cru-druvor & Blanc de blancs.Vve Fourny & Fils = Änkan Fourny & Söner, producerar småskaligt. Stora tänkare har njutit av den på Nobelmiddagen – även före din middag? Aptitretande, frisk och torr. Mycket prisvärd:
289 kr. Vve Fourny & Fils på topplistan för den bästa Champagnen >

Vin till skaldjurs-sallad – Minuty Prestige 
Minuty Prestige – Ett dyrt rosévin? Faktiskt inte. Utvalda druvor skördas för hand. Inga bekämpningsmedel. Rosévinet smakar Côte d'Azur: Blekrosa, friskt och torrt med toner av smultron och citrus. Servera kylt. Ypperligt till Sallad Niçoise, sallad med grillade skaldjur, Cesarsallad med grillad lax.
145 kr. Minuty Prestige på topplistan för de bästa rosévinerna  >

Vin till fint kött – Conde de Valdemar 2008
Är du noga med att hitta fint kött att grilla? Var noga med vinet så blir middagen perfekt. Conde de Valdemar är en Gran Reserva: Lagring på ekfat i två år. Därefter lagring på flaska i fyra år. Riojan blir härligt rund och fyllig med fin eftersmak. Till grillade mästerverk på entrecôte, lamm- och oxfilé. Ovanligt prisvärt:
139 kr. Conde de Valdemar 2008 på topplistan för bästa Röda vinerna 101-200 kr >

Vin till grillat – Periquita Original
Många gäster som kommer på grillmiddag? Kan betyda inköp av många vinflaskor. Om årgångsviner är i överkant, kan det ändå kännas bra att satsa på ett värdigt vin. Periquita Original är ett prisvärt och pålitligt val: Ett kryddigt och fruktigt vin som passar till grillade lammkotletter och annat smakrikt kött.
75 kr. Periquita Original på topplistan för bästa Röda vinerna under 100 kr >

Vin till kräftor – Kloster Eberbach
Alla älskar inte öl & nubbe. Men vin till kräftor med sälta & dill är lite knepigt. Prova Kloster Eberbach Kabinett – en mångsidig Riesling: Smakrik, frisk och syrlig matchar den kräftorna. Kloster Eberbach är faktiskt också utmärkt till asiatiskt. Njut den kall, du har det godaste i glaset på kräftskivan.
101 kr. Kloster Eberbach på topplistan för de bästa Vita vinerna 101-200 kr > 
Vinbetyget tipsar om viner till kräftor, skaldjurs- och Ceasarsallad

Dela gärna vintipsen: