SÖK...

Här är våra vintips i Stockholms Magasinen för december 2017. Men självklart är vinerna goda året runt. 

Till samtliga topplistor: Röda och vita viner med högsta betyg >

(artikeln i helhet)
GLÖM GLÖGGEN: 
Tänd alla ljusen men hoppa gärna över glöggen för smakfullare drycker. Att samtidigt förnya julens tunga måltider är också av godo. Det handlar inte längre om att bli så mätt som möjligt, utan att må så bra som möjligt. Här är tips på rätter och sex matchande viner.

Vintips – Brancaia Tre, Italienskt vin med höga betygRött vin till lamm – Brancaia Tre 2014
EN LÄTTARE SUPER-TOSCANARE Fyndet Brancaia Tre sneglar åt Super-Toscanare. När Toscanas druva Sangiovese möter fransoserna Merlot och Cabernet Sauvignon skapas ett ypperligt vin. Fruktigt och medelfylligt. Gärna till fin och sund svensk lammfilé. Självklart även till carpaccio, prosciutto och tryffelrisotto – något för julbordet?
 Se aktuella betyg och pris för Brancaia Tre >

God prosecco till drink – Bolla Prosecco Organic
Den italienska producenten Bolla som är erkänd för fina Amaroneviner gör även prosecco. Här är en ekologisk nyhet från DOC-regionen i östra Veneto. Kostar som en flaska glögg men roligare att bjuda på. Frisk, fruktig och fyllig även till aperitivi, antipasti och primi piatti. Nr 79587, pris 99 kr.

Torrt vitt vin till skaldjur – Kloster Eberbach Riesling Trocken 2016
I matälskande Frankrike äter man inte sylta och lutfisk till jul utan dukar upp med skaldjur och kylt, torrt vitt vin. Populära Kloster Eberbach-familjen har fått ett nytillskott som passar utmärkt till hummer och krabba: Riesling Trocken. Torrt, friskt och mycket elegant.

Vitt vin som passar till vegetariskt: Boschendal ChardonnayVitt vin som passar till vegetariskt – Boschendal 1685 Chardonnay
Ganska få vill ha en grön jul. Allt fler frågar däremot efter ett grönt julbord. Välj hellre vitt vin än rött. Gröna rätter som Janssons vegofrestelse, svamppaté och jordärtskocksgratäng kan med fördel matchas med Boschendal Chardonnay 1685. Härligt smörig, fatig och mycket prisvärd. Nr 6299, pris 99 kr.
Se aktuella betyg och pris för Boschendal Chardonnay >

Rött vin till kalkon – Beaujolais Royal
En beaujolais som efterfrågas på Systemet varje år sedan 1959 är tveklöst ett bra vin. Familjen Dufouleur har det i fingrarna ända sedan 1576. Mjuka och följsamma Beaujolais Royal är en perfekt partner till ugnsstekt kalkon med stuffing och kastanjepuré. Servera gärna vinet lätt kylt, omkring 16 grader. Nr 5408, pris 79 kr.

Prisvärt vintips Chateau Quinsac Bordeaux 119 kr VinbetygetRött vin till vilt som hjort & rådjur – Château Quinsac Bordeaux Supérieur 2011
Visst går denna stilsäkra bordeaux till julskinka men hellre till hjort- och rådjursstek med smakfull viltsås och gräddig rotfruktsgratäng. Fylliga och balanserade Château Quinsac 2011 på Merlot, Cabernet Sauvignon och Malbec går även att lagra –kan bli en uppskattad julklapp? Priset gör varje tomte glad.
Se aktuella betyg & pris för Chateau Quinsac >

Dela gärna vintipsen: