SÖK...

Snabbväg till Vinbetygets topplistor >

Carl Butler lever tyvärr inte men hans kokbok lever i högsta grad. Kokboken som var helt banbrytande står sig än idag. 
Vi talar med projektledaren Nisse Mortensen som berättar hur allt började:

  • ”Vi brukade träffas några kompisar och laga mat hos Calle Butler när restaurangen inte var öppen. Tidnings-legenden Gunny Widell gjorde ett reportage om oss i Damernas Värld – så ovanligt var det att vanliga män lagade mat i början av 1970-talet.
    Här fick vi också idén om en ny typ av kokbok”:
    Mästerfotografen Janne Bengtsson som var med lagade mat tog en ny typ av matbilder. Rakt uppifrån - Det hade ingen sett förut (så ser de flesta bilderna ut idag.) 
  • I kokböcker på den här tiden var recepten viktigast  – bilderna var små och gnetiga. Men Janne Bengtssons fina bilder bredde ut sig, smakade, doftade & lockade. 
  • Carl Butlers egna recept & rätter var föredömligt enkla & samtidigt kontinentala: Vitello Tonnato, Gazpacho, Biff Butler. 
  • Carl Butler brukade skriva sina recept på en lapp & numrera momenten med 1, 2, 3, etc. Detta blev en viktig del av formgivningen. Stora, vackra siffror som lotsar matlagaren genom receptet var också helt nytt. 

 Texten börjar redan på omslaget med den sympatiska raden: ”Det enda den här boken kräver av dig är att du tycker om god mat”

Kokboken har tydliga kapitel: Kött, fisk, soppor, etc. Men det finns också en smart indelning av rätterna:
”Färdigt om en kvart. Färdigt om en halvtimme. Färdigt om en timme. Färdig imorgon."
Carl Butler ger även många goda råd och tips om matlagning, råvaror & kryddor. 

Carl Butlers Kokbok sålde i mycket stora upplagor. Teamet bakom den banbrytande boken fick dock inte en krona i royalty av förlaget. Man skulle vara tacksam att man fick en bok publicerad.  (Stefan på Vinbetyget har en liknande upplevelse efter att ha skrivit boken Kockarnas Knep. Boken var med i P1 Meny sex gånger, sålde slut men förlaget tyckte inte att var någon idé att trycka en ny upplaga).  

Om du hittar Carl Butlers Kokbok i ett antikvariat – Slå till direkt!