SÖK...

Det tar längre tid att kyla ner vin än man kan tro.

Väl kylt rosévin

Tid för vinet i kylskåpet

Om du ska ner kyla ner ditt rosévin och vita vin –  Tänk på att det tar längre tid än man kan tro, särskilt på sommaren när vinet kan bli extra uppvärmt. En halvtimme räcker inte långt.
Om vi antar att vinet har rumstemperatur, cirka 20 grader, och det ska ner till 8-10 grader: 
I ett kylskåp med 4 grader tar det 2,5 - 3 timmar. 

Ännu längre tid för champagne, prosecco och cava.

För att stå emot det höga trycket, har mousserande viner som champagne har tjockare flaska. Därför tar det ännu längre tid:
Du får räkna med att det tar 3,5 -4 timmar att kyla ditt bubblande vin. 

Men om du har riktigt bråttom?

Har du glömt att lägga vinet på kylning? Kommer gästerna snart?
Du kan kyla vinet i frysen, Men se upp så att det inte ligger för länge och fryser till is. Eller ännu värre att flaskan sprängs.
För att snabbkyla vinet i frysen tar det omkring 40 minuter.

Ishink med vatten kyler också vinet snabbt.

I kylen och frysen är det kall luft som kyler vinet. I ishinken är det istället kallt vatten som kyler vinet. Vilket går snabbt: Vatten har högre densitet än luft. Om vattnet är mycket kallt och blandat med is:
Det tar omkring 20 minuter för vinet att bli kallt.
Nackdelen är väl att det blir brukar bli lite vått och slabbigt att servera. Fast det här kylsättet är vanligt restauranger. 

Fler användbara tips för dina viner: 

Undvik citronvatten till vinet > 

Färska tomater krockar med röda viner >

Ägg och vin är en olycklig kombination >

Se upp med vinäger till vin >

                                 

Dela gärna vintipsen: