SÖK...

Kombinera Mat & Vin

Bästa franska vintipset- Lirac är ett fynd för 119 kr. På Vinbetygets topplista!

Här är Vinbetygets vintips i trendmagasinen Sköna Söder, Älskade Östermalm, med flera.
Månadens tema är olika burgare: De utvalda vinerna nedan matchar allt från traditionella hamburgare till vegetariska & veganska burgare och sliders.
Om du vill se våra 12 topplistor med samtliga röda & vita viner >

(artikel från magasinen)
MENINGEN MED NOVEMBER
Alla som fyller år måste firas. Övriga undrar över meningen med månaden? Därför utses stränga november till Burgarens Månad. Nyckeln till att bli pigg: Gör Sliders, miniburgare - kan varieras i det oändliga. Här är sex burgare, flera vegetariska & matchande vintips:

Vinfynd italien 2017: Barbera del Monteferrato (nr 74960) 109 kr Rött vin till högrevsburgare med trattkantareller:
Barbera del Monferrato 2011

Vi kan tacka kockarna för att hamburgaren har gjort en trendresa från ful- till finmat. Och vi kan tacka Monteferrato i högaktuella Piemonte för detta vin till en saftig högrevsburgare med trattkantareller. Med lång flaskmognad blir det ett lyckligt äktenskap mellan Barberan & Burgaren. Och det låga priset – som en gåva.
Barbera del Monferrato 2011: Alla betyg & pris >

Rött vin till lammburgare:
Lirac Côtes du Rhône Cru 2016

Stort franskt vin – Litet svenskt pris. Lirac Les Chenaies 2016 är ett fynd: En Côtes du Rhône Cru med samma höga klassificering som Châteauneuf-du-Pape. Para gärna vinet med lammburgare som kryddas oförsiktigt med rosmarin, salvia och timjan. (Syndaren sneglar på Wallenbergare och blandar även ägg & grädde i färsen). Kan du inte släppa vinet, duka fram en bit krämig camembert.

Mycket bra & prisvärt vitt vin till lax: The Hermit Crab 109 kr. Höga betyg på VinbetygetVitt vin till Laxburgare:
The Hermit Crab 2016

Den kustnära vinproducenten d'Arenberg i McLaren Valley – Australien, namngav detta hyllade vin efter en liten krabba. Med både rik fruktighet och fatkaraktär möter The Hermit Crab gärna en smakrik Laxburgare med lime och mango. The Hermit Crab är också ypperlig att servera till medelstarka kyckling- och fiskrätter.
The Hermit Crab: Alla betyg & pris på Systembolaget >

Vitt vin till rödbetor med avokado & valnötter: 
Hunter's Sauvignon Blanc 2016
Vi har det bekvämt. På en armlängds avstånd finns fantastiska viner från Nya Zeeland. Marlborough-regionen är hyllad för sina fina Sauvignon Blanc-viner som Hunter's. Mycket fruktigt och aromrikt matchar Hunter's rödbetsburgare med avokado & valnötter. Ett vin även för drink, skaldjur och getostar som chèvre.
Hunter's Sauvignon Blanc 2016: Alla betyg & pris på Systembolaget >

Mycket prisvärt rött vin 2017: Allesverloren Shiraz 109 kr. PÅ Vinbetygets topplistaRött vin till Oumph-burgare:
Allesverloren Shiraz 2015

Oavsett namnet är Oumph en vegan-stjärna. Till Oumph med rödlökschutney passar rött – Vi jublar över Allesverloren. Varför heter vinet så? Vingården brann, allt förlorades. Men reste sig ur askan: Idag är alla vinnare med Allesverloren Shiraz i glaset. Sammetslen och högt på topplistan. Självklar till mer än vegetariskt.
Allesverloren Shiraz 2015: Alla betyg & pris på Systembolaget >

Vitt vin till Halloumiburgare:
Couvent des Jacobins Bourgogne 2015

Halloumi-osten är självklar i det vegetariska köket. Men vad passar till en grillad Halloumiburgare med rostad grönkål och rödlök? Ett vitt vin med fin fatkaraktär som Couvent des Jacobins Bourgogne 2015 från vinhuset Louis Jadot. En medelfyllig chardonnay som är rund, välbalanserad och alldeles underbart smörig. 
Couvent des Jacobins Bourgogne 2015: Alla betyg & pris på Systembolaget >

Stefan Saidac väljer toppviner för våra läsare. Han driver Vinbetyget.se – en oberoende vinsajt med tolv topplistor. De mest prisvärda röda, vita, rosé och mousserande vinerna. Baseras på samlade vinbetyg från ledande tidningar.

 

Vinbetygets idé är att göra det enklare att välja vin på Systembolaget.
Vi samlar ihop vinbetyg från tidningar och räknar ut vilka viner som totalt får högsta betyg: Röda & vita viner, rosé, mousserande viner som prosecco, cava & champagne. Se 12 olika topplistor med bästa vinerna >

Vinbetyget ger också tips på vinfynd i månadsmagasinen för Kungsholmen, Östermalm, Vasastan och Söder i Stockholm.

Många frågar sig: Vilka viner är goda till kyckling, lamm och lax? Vi ger också matchande vintips till Pasta Bolognese, Smörstekta kantareller och Chéve-sallad.

Omfångsrika Oktober
Trots smygande mörker har oktober sina ljusa sidor: Månadens alla fina och höstiga råvaror. Vi gillar också att murriga oktober uppmanar: Stanna i soffan med en TV-dinner framför en mumsig film. På tallriken och i glaset då?
Här är sex omfångsrika och mycket lyckliga Mat-&-Vin-kombinationer:

Vintips från Italien Pasta Bolognese: Fonterutoli, VinbetygetRött vin till Pasta Bolognese
600 år är en bra början - Fonterutoli Chianti Classico 2015
Ny topp-årgång av familjen Mazzei utanför Florens. Vingården är 600 år gammal. Fonterutoli 2015 har lagrats i 12 månader på ekfat, det räcker gott. På Topplistan med lysande recensioner i tidningarna. Det smakrika vinet matchar en lika smakrik Pasta Bolognese. Låt lite av vinet puttra med i såsen, helst länge. Vinet kan med fördel luftas samtidigt. A tavola!
Fonterutoli Chianti Classico 2015: Betyg & pris >

Rött vin från Australien till lammfilé: Peter Lehmann Shiraz-Vinbetygets topplistaRött vin till Lammfilé med potatisgratäng:
Peter Lehmann Portrait 2014
Det ansedda vinhuset Peter Lehmann Barossa är med rätta stolta över sin Shiraz som man säger i Australien. Peter Lehmann Portrait 2014 är lent, bärigt och samtidigt med mycket smak och tillika alkohol. Para ihop denna högt lovordade Shiraz med en rosa lammfile´ i tunna skivor och en potatisgratäng som har precis för mycket av allt.
Peter Lehmann Portrait 2014: Betyg & pris >

Rött vin till Kyckling med Karl-Johansvamp: 
Murdoch James Estate Pinot Noir 2015
Vingården på Nya Zeeland lyckas med Pinot Noir – Den mest svårodlade och elegantaste av druvor. Murdoch James Estate Pinot Noir har internationella utmärkelser och även på Vinbetygets topplista. Nyanserad ton av fat efter 12 månaders lagring. Servera gärna vinet lätt kylt till majskycklingbröst med en krämig sås på Karl-Johan.
Murdoch James Estate Pinot Noir 2015: Betyg & pris >

Vitt vin till Chèvre sallad:
Río Claro Sauvignon Blanc 2016
Ost och rödvin är inte alltid vänner. Den goda franska getosten Chèvre och röda viner gillar definitivt inte varandra. För att möta ostens syrliga smak behövs ett torr och aromatiskt vitt vin – Gärna gjort på druvan Sauvignon Blanc. Som hyllade och mycket prisvärda Rio Claro från Nya Vinvärlden. Friskt, fruktigt och även till drink.
Río Claro Sauvignon Blanc 2016: Betyg & pris >

Vitt vin till Smörstekta kantareller: 
KWV Chardonnay 2016
Smått klassiska KWV Chardonnay från Sydafrika har en rund, friskt och fruktig smak. Med fat-toner matchar vinet kalkon och kyckling. Till kantareller är chardonnay självklart. Kantarellerna plockas med fördel i skogen men även bekvämt i mataffären. Naturligt, snabbt och enkelt: Smörstekta på en toast...smakar som en gåva.
KWV Chardonnay 2016: Betyg & pris >

Vitt vin till Slider – Laxburgare: 
Orballo Albariño 2016 
Och vad ska man bjuda på nu då? Små burgare, sliders, brukar innebära överlyckliga gäster. Härligt händig handmat, och ingen ser hur många man äter. Lax-sliders och det vita vinet Orballo Albariño är en delikat duo. Ett elegant, friskt och fruktigt vin på poppis-druvan Albariño från Galicien i nordvästra Spanien.
Orballo Albariño 2016
Sex Goda vintips från Vinbetyget – kombinera mat & vin

Vilket vin ska man välja?

Vinbetygets topplistor är en stor Bäst-i-test för viner 2017. Vi samlar in vinbetyg från tidningarna och räknar ut vilka viner som totalt sett får högsta betyg.

Just nu finns det 170 viner på våra topplistor.
Alla är säkra val när du ska välja vin på Systembolaget:
Bästa röda & vita vinerna, rosévinerna, mousserande som prosecco, cava, spumante och champagne >Bäst-i-test! 170 viner med högsta betygVinbetyget ger också tips om de bästa vinerna i månadsmagasinen för Kungsholmen, Östermalm, Vasastan & Söder i Stockholm. Det här är vintipsen för september månad.

Men hur ska man tänka när man kombinerar mat & vin?

Vi ger samtidigt tips på höstens goda mat-rätter som passar och matchar de utvalda vinerna. 
Magasinen finns bara i tryckt form, så här är hela artikeln:

"Stimulans i September"

September månad pendlar nyckfullt mellan sommar och höst. Säsongen bjuder samtidigt på sina egna smaker. Månader med R betyder att skaldjuren är som bäst. Havet bjuder på sympatiskt enkla och smakfulla rätter. Här är nya vintips på höstens bästa viner till höstens bästa rätter. Sex matchande vintips från topplistorna – alla mycket prisvärda.

Vintips till Moules marinières
L Chablis
Domaine Laroche hyllas för sina hållbara odlingar som går längre än till ekologiskt. L Chablis är ypperligt krispigt och friskt utan eksmak. Servera till Moules marinières – En fransk klassiker som är både enkel och lyxig. Blåmusslor kokta i vitt vin, persilja, schalottenlök och vitlök (inte grädde!) Synda med frites till musslorna. Pris: 139 kr. 
L Chablis på vin-topplistan över bästa vita vinerna 101-200 kr >

Vintips till kronärtskocka med citronsmör
Collevite Falerio Pecorino
Italien lockar med hundratals fina och diskreta druvsorter. Möt druvan Pecorino (samma namn som osten) från regionen Marche – en välfylld skattkammare. Det ekologiska vita vinet Collevite Falerio Pecorino är friskt och fruktigt med toner av melon och nektarin. Gärna till nykokta kronärtskockor med citronsmör. Pris: 79 kr

Viiket vin passar till krabba?
Marqués de Riscal Organic

Marqués de Riscal är en av världens mest ansedda vinproducenter. Detta vita, ekologiska vin är elegant, friskt och fruktigt utan fatsmak. Vinet får mycket höga betyg i tidningarna, och är 1:a på topplistan över de bästa vita vinerna under 100 kronor. Druvan Verdejo ger karaktär som fint matchar en fullmatad krabba. Krabba är en gåva för alla med tidsnöd som vill bjuda på en god middag. Pris: 82 kr. 
Marqués de Riscal 1:a på topplistan bästa vita vinerna under 100 kr >

Vilket vin är gott till räkor?
Villa Garros Bordeaux
Till räkor & ChèvreVinmakaren François Lurton & Bordeaux innebär fina viner. Villa Garros Sauvignon Bordeaux 2016 är inget undantag – till 100% framställt av mångas favoritdruva Sauvignon blanc. Det vita friska vinet är inte bara utmärkt till höstens räkor utan passar även ypperligt till den smakrika franska getosten Chèvre. Pris: 99 kr.

Delas Saint Esprit Till vegansk lasagneSå här års lockar naturligtvis röda viner. Delas Saint-Esprit 2015 har hyllats enigt i tidningarna. Omdömena motiverar en 1:a plats på Vinbetygets topplista. Detta Côtes-du-Rhône-vin på Syrah med lätt smak av fat, är mycket allsidigt. Para ihop med en vegansk lasagne på aubergine, schalottenlök, paprika och tomat. Pris: 99 kr

Vilket vin passar till pizza?
Langhe Rosso Borgogno
 
Piemonte är just nu Italiens mest uppskattade vin-region. Här ifrån kommer Borgogno Langhe Rosso 2014. Vinet görs på en blend av druvor som tillsammans ger mjukt och fylligt vin som man alltid borde ha hemma. Till hemgjord pizza med prosciutto, mozzarella, ruccola, svamp och oliver. Kanske till en pimpad hämt-pizza? Pris: 109 kr. 
Langhe Rosso Borgogno på vin-topplistan för bästa röda vinerna 101-200 kr >

Bästa viner till höstens bästa rätter. Se vin-topplistan!

Vilket vin passar till kantareller och annan svamp? Vintips på Vinbetyget.se

Vilka viner passar bra till smörstekta kantareller på toast? 
Vilka röda och vita viner passar bra till smörstekta kantareller

Vitt vin som Chardonnay är utmärkt till den milda fina svampen. Här är två vintips 

Viña Maipo Chardonnnay (nr 6176) för 59 kr >
Couvent des Jacobins Bourgogne Blanc (nr 5798) 149 kr 

Föredrar du röda viner?
Välj gärna ett lättare vin gjort på druvor som Gamay och Pinot noir.
Morgon Beaujolais Cru (nr 5106) för 109 kr >
Murdoch James Estate Pinot Noir (nr 6242) 149 kr >

Vill du ha mer smakrika röda viner?
Stek kantarellerna med finhackad schalottenlök som skapar en smakbrygga. Då kan du välja de flesta runda röda viner som inte är allt för strama & stränga.

Vi har ju att göra med den finaste av smaker – kantarellens – som med rätta kallas skogens guld.

TILL SAMTLIGA VIN-TOPPLISTOR >

På Vinbetyget har vi precis upptäckt Langres – Den något mildare kittosten AOP-klassas och får bara produceras i regionen Champagne-Ardenner.
Den handgjorda osten tvättas med Marc de Bourgogne, en fransk form av grappa.
God ost och vinkombination kittosten Langres & Pinot NoirOch vad ska man dricka till?
Champagne brukar föreslås, enligt den gamla tumregeln att välja ost och vin från samma region. 
Till topplistan med den mest prisvärda champagnen >

Visst går det också att matcha osten med Mousserande viner som Cava och Spumante, se topplistan >

Annars är det klassiska exemplet Amarone och Parmigiano-Reggiano som båda härstammar från Emilia-Romagna i norra Italien. 

Av ostproffset Anders på Tysta Marie i Östermalmshallen, får vi veta att det också går utmärkt att matcha osten med en Pinot Noir.

 

 

X

Vinbetyget.se

Innehåll och topplistor på vinbetyget.se omfattas av copyright. Du får inte kopiera texter och bilder men det går bra att referera och länka till oss.