SÖK...

Kombinera Mat & Vin

Vilka viner passar bra till smörstekta kantareller på toast? 
Vilka röda och vita viner passar bra till smörstekta kantareller

Vitt vin som Chardonnay är utmärkt till den milda fina svampen. Här är två vintips 

Viña Maipo Chardonnnay (nr 6176) för 59 kr >
Couvent des Jacobins Bourgogne Blanc (nr 5798) 149 kr 

Föredrar du röda viner?
Välj gärna ett lättare vin gjort på druvor som Gamay och Pinot noir.
Morgon Beaujolais Cru (nr 5106) för 109 kr >
Murdoch James Estate Pinot Noir (nr 6242) 149 kr >

Vill du ha mer smakrika röda viner?
Stek kantarellerna med finhackad schalottenlök som skapar en smakbrygga. Då kan du välja de flesta runda röda viner som inte är allt för strama & stränga.

Vi har ju att göra med den finaste av smaker – kantarellens – som med rätta kallas skogens guld.

TILL SAMTLIGA VIN-TOPPLISTOR >

På Vinbetyget har vi precis upptäckt Langres – Den något mildare kittosten AOP-klassas och får bara produceras i regionen Champagne-Ardenner.
Den handgjorda osten tvättas med Marc de Bourgogne, en fransk form av grappa.
God ost och vinkombination kittosten Langres & Pinot NoirOch vad ska man dricka till?
Champagne brukar föreslås, enligt den gamla tumregeln att välja ost och vin från samma region. 
Till topplistan med den mest prisvärda champagnen >

Visst går det också att matcha osten med Mousserande viner som Cava och Spumante, se topplistan >

Annars är det klassiska exemplet Amarone och Parmigiano-Reggiano som båda härstammar från Emilia-Romagna i norra Italien. 

Av ostproffset Anders på Tysta Marie i Östermalmshallen, får vi veta att det också går utmärkt att matcha osten med en Pinot Noir.

 

 

Det kan vara knepigt att para ihop ost & vin. Långt ifrån alla ostar går ju i ihop med Röda viner. Ostbutiken Tysta Marie i Östermalmshallen tipsar direkt på osten med en liten skylt: Den här spanska getosten Monte Enebro – passar mycket bra till Vita viner som Sauvignon Blanc. 

Här är tre mycket prisvärda vita viner med högsta vinbetyg media, två är ekologiska: 

Domaine Lalande Sauvignon Blanc, för 70 kronor >

Río Claro Sauvignon Blanc, för 70 kronor, ekologiskt >

Brochet Réserve Sauvignon Blanc för 100 kronor, ekologiskt >

Kombinera ost & vin. Sauvignon blanc med den spanska getosten Monte Enebro. Perfect match

Osten Monte Enebro har fått flera internationella ost-utmärkelser (det finns nog utmärkelser för allt). 

Och de elva olika vinerna med Sauvignon Blanc-druvan,  som du ser på våra topplistor, har fått högsta betyg av pålitliga vin-recensenter. Det är både i flaska på 75 cl, och som bag-in-box-vin. Alla vinerna finns i Systembolagets ordinarie sortiment. 

Till startsidan med samtliga topplistor med Bästa Röda & Vita vinerna, Rosé, Champagne, och Mousserande viner som Cava, Spumante & Prosecco. 

TIPS – Söker du viner med en särskild druva, Riesling och andra druvor? 

Använd sökrutan/förstoringsglaset högst upp, så får du snabbt en lista med viner på din favoritdruva. Du kan också söka på regioner och vinländer. Lycka till!

Ägg & vin kan vara en olycklig smakkombination. Ägg innehåller svavel och umami* som kan ge ditt goda vin en metallisk och plåtig smak. Detta gäller främst naturellt ägg och omeletter utan smaksättning. Fast man ska naturligtvis runda problemet. Ägg är en ovanligt mångsidig och näringsrik råvara. 

Om du fyller omeletten med svamp blir det en smak-brygga som löser problemet. En krämig och kryddad äggröra där smör och grädde kan också fungera. 

Rödvin till sallad med ägg

Om kokt ägg ska ingå i en Sallad Nicoise och en kycklingsallad, kan en dressing med exempelvis crème fraiche vara en lösning. Se dock upp med dressingar med tydlig smak av vinäger, läs mer härVinbetyget tips om att kombinera smaker

Men en klassiker som Bearnaisesås?

En köttbit, t ex en grillad entrecôte, med Bearnaisesås tillsammans med ett glas rött vin, är ju en helig treenighet, protesterar kanske någon. Även om Bearnaisesås har ägg-gulor som ingrediens, blir det ingen smak-krock med rödvinet. I kombination med skirat smör, scharlottenlök och dragon, får äggen en diskret roll som inte stör vinets smak. På Vinbetyget tycker vi att det är kul att Bearnaisesås fått en så stor renässans efter att ha levt en undanskymd tillvaro i många år. 

Umami, den femte viktiga smaken.

De traditionella smakerna som används för att beskriva hur något smakar, är som bekant sött, salt, surt och beskt. Umani är en relativt ny smak som påminner om buljongsmak eller smaken av protein. Umani finns naturligt i kött, fisk, skaldjur och svamp. Umami har en positiv effekt och förstärker andra smaker – och det tycker vi är viktigt. 

Det är inte snålt att dricka vanligt kranvatten till vinet – Det är korrekt & kunnigt. På stjärnkrogen skulle man aldrig drömma om att servera smaksatt bubbelvatten till vin. Vinbetyget tipsar: Rätt vatten till vinet Flaskvatten lanseras ständigt i nya smaker, snart finns väl Mango-Lingon-Gurka-Banan? Kan fungera som törst-släckare men inte till vin. Ett kallt glas vanligt vatten är en billig och ofantlig lyx. Särskilt i kombination med vin. Undvik helst även naturellt & kolsyrat vatten. Bubblor tillför inget. Det enkla är det godaste! Till våra 11 vin-topplistor med högsta betyg i media: Röda & Vita Viner, Rosévin, Mousserande & Champagne >