SÖK...

Vita viner som passar till lax

Lax är inte en rätt utan snarare väldigt många olika beroende på hur den lagas. Det finns inte bara olika varianter som gravad och grillad lax. Även såser och tillbehör förändrar smakupplevelsen. 

Sättet att laga laxen påverkar smaken – och valet av vin.

Vita viner till laxEtt bra sätt att hitta matchande vin, är att utgå från hur laxen smakar. Exempelvis är inkokt lax mild, medan grillad och stekt lax får betydligt mer smak.

Lax räknas som en fet fisk – Krispiga vita viner är en bra matchning.

Lax är både fetare och smakar mer än vita fiskar som torsk och piggvar. Generellt sett passar vita viner som är friska och syrliga till den feta laxen.

Lax är också rik på umami, den femte grundsmaken. Umami är förstärker de andra grundsmakerna. Oavsett hur laxen är lagad, kan knastertorra lätta vita viner, bli för anonyma och lågmälda till smakrik lax. 

Rekommenderade vita viner till olika typer av lax.

Alla vintipsen nedan får höga expertbetyg och rankas därmed på vår oberoende topplista. Även om vinerna skiljer sig åt beträffande, smak, stil och ursprung, är en sak gemensam: Alla vinerna topprankas 2019. Priserna är från 75 till 154 kronor. Klicka på vinet för aktuellt pris och expertbetyg.


1. Vitt vin till grillad, halstrad och stekt lax – Chardonnay, fatlagrad:

När laxen får stekyta på grillen och i pannan får den mer smak. Då behövs det ett fylligt och smakrikt vitt vin: Gärna av druvan chardonnay med en viss fatlagring. Penfolds som gör fina viner som kostar många tusenlappar, gör även denna mycket prisvärda chardonnay som topprankas 2019.
Australien: Penfolds Koonunga Hill Chardonnay (nr 6364)
Se alla höga betyg för och aktuellt pris för Penfolds Koonunga Hill >

Vitt vin: Brocard Chablis

2. Vitt vin till laxfilé i ugnen – Chablis, inte fatlagrad:

Vissa vindistrikt blir legendariska – som Chablis. Bara namnet klingar kvalitet. Det lilla vindistriktet, en del av Bourgogne, är världsberömt för sin vita viner. I Chablis gör man i första hand eleganta viner av druvan chardonnay. Men undviker fatlagring. Det gör Chablis utmärkt till ungslagad lax som ju har smak men mindre smak än grillad lax.
Från Frankrike: Brocard Chablis Sainte Claire (nr 5565)
Se alla höga betyg och aktuellt pris för Brocard Chablis Sainte Claire >

 

3. Medelfylligt vitt vin till inkokt lax med hollandaise sås – Chenin blanc från Loire:

Inkokt lax med hollandaisesås är en uppskattad klassiker: Finstämda smaker med den mild laxen och den härligt runda såsen med inslag av citron. (Längst ner står det mer om hollandaisesåsen*). Här är det lämpligt med ett både friskt och fylligt vin av druvan chenin blanc: Som Vouvray Domaine Des Lauriers. En mycket god nyhet på Systembolaget och vår topplista – Vinet fick direkt många och höga betyg.
Frankrike: Vouvray Domaine Des Lauriers (nr 6288)
Se alla höga betyg och aktuellt pris för Vouvray Domaine Des Lauriers >

4Vitt vin till rökt och gravad lax – Hyllad Riesling:

Varför är riesling sommeliernas favoritdruva? Särskilt riesling från Tyskland. Det beror bland annat på reisling är fyllig med en gnutta sötma. Det gör bland vinet matvänligt – särskilt till svårmatchade rätter som rökt och gravad lax. Riesling är också en utmärkt partner till skaldjur som smak umami. Leitz är producent som är hyllad världen över för sina fina rieslingviner.
Tyskland: Leitz Eins Zwei Dry Riesling (nr 5822)
Se alla höga betyg och aktuellt pris för Leitz Eins Zwei Dry Riesling >

5. Vitt vin till krämig pasta med rökt lax och spenat – Aromatisk druvmix från Atlantkusten

 En smakrik pasta med rökt lax, creme fraiche, smält spenat kräver sitt vin. Haut Marin är gjort på en spännande druvblandning av colombard, gros manseng och sauvignon blanc. Resultatet är ett aromatiskt, fruktigt och friskt vin: Ett fynd med höga betyg. Från minde kända Côtes de Gascogne i sydvästra Frankrike. 
Frankrike: Haut Marin (nr 2089)
Se alla höga betyg och aktuellt pris för Haut Marin >

* Varför heter det hollandaisesås?

Trots namnet kommer hollandaisesåsen från Normandie i Frankrike. Under första världskriget var man tvungen att importera smör till såsen från Holland. Såsen började kallas hollandaise, vilket lever kvar än idag.

Precis som receptet till denna fantastiska grundsås: Det behövs bara smör, äggulor och citron. Hollandaisesås är också god till fler fiskar än lax. 

Goda viner som passar till Toast Skagen

Alla gillar Toast Skagen – En klassiker som finns på matsedlar, färdig i affären – och egen hemgjord. Vi gör gärna egen: Det blir en godare Skagenröra för pengarna. Se receptet längre ner.

Vilka viner passar till Toast Skagen med alla olika smaker?

Alla vita viner passar inte Skagenrörans skiftande smaker: Löjrom är salt, creme fraische fet och lätt syrlig, räkor med umami. Sauvignon Blanc är för torr, vinet kan få en metallisk bismak.

Fruktiga Riesling-viner passar till Toast Skagen

En lite lyxig rätt som Toast Skagen förtjänar ett gott vin. Viner på druvan Riesling passar bra: Härligt fruktiga med en gnutta sötma.

Bäst i test – Riesling på Systembolaget med högsta betyg

Här är tre krispiga Riesling-viner: Vinerna rankas på vår topplista som bygger på aktuella expertbetyg: VinBetygets metod identifierar de bästa vinerna på Systemet. Priser från 100 till 160 kr.

Leitz Eins Zwei Dry Riesling 2017 (nr 5822 på Systembolaget)

Leitz Eins Zwei Dry Riesling 2017 (nr 5822)
Alla expertbetyg och aktuellt pris på Systembolaget >

Reichsrat von Buhl Riesling 2016 (nr 72093 på Systembolaget) 
Reichsrat von Buhl Riesling 2016, ekologiskt (nr 72093)
Alla expertbetyg och aktuellt pris på Systembolaget >

Leitz Magic Mountain Riesling 2016 (nr 70626 på Systembolaget)
Leitz Magic Mountain Riesling 2016
Alla expertbetyg och aktuellt pris på Systembolaget >

Topplista viner 12 topplistor med bästa Röda & Vita vinerna, Rosévin, Prosecco och champagne >

Vårt recept för Toast Skagen:

Stort tack Tore Wretman! Sveriges främsta kock genom tiderna skapade Toast Skagen. Idag finns det dock många olika recept och varianter. Varje kock verkar ha nästa ha sitt eget recept. Efter att ha provat oss fram, gillar vi den här varianten.

Så här enkelt gör du Toast Skagen:

1. Frysta räkor tinas,  vattna av på en tidning. Våta räkor gör Skagenröran rinnig.

2. Blanda majonnäs, crème fraiche, dill och lite av rommen i en skål. Lägg i räkorna.

3. Skär bort kanterna på brödet.

4. Stek brödet lätt i smör så att det blir gyllenbrunt. Placera på tallrikar.

5. Lägg på en generös sked med Skagenröra på brödet och garnera med rom, en citronskiva och dill.
Festen kan börja!

Ingredienser till Toast Skagen:

450 gram räkor, skalade färska eller 1 kg frysta ishavsräkor
3 msk majonnäs (ej lätt-majonnäs)
3 msk crème fraiche (ej lätt- crème fraiche)
2 dl dill, hackad
4–5 skivor vitt bröd
50– 100 gram löjrom (den svenska är mycket dyr, det går också bra med amerikansk löjrom. Även forellrom går bra).
smör för stekning
dill, färsk
1 citron

Kantareller brukar kallas skogens guld. En naturlig och lyxig delikatess. Och godast om man har plockat kantarellerna själv. Men vilken typ av vin passar till svampens fina och milda smak? Smakrika röda viner kan vara för dominanta.

Vita viner av den hyllade druvan chardonnay brukar alltid passa bra till kantareller.

Här är tre mycket prisvärda och pålitliga chardonnay-viner från Sydafrika.  Vinerna har en fyllighet som matchar kantarellerna. Alla tre vinerna rankas på Vinbetygets vita topplistan med höga expertbetyg.

 

KWV Chardonnay, nr 7055 på Systembolaget.
Se aktuellt pris och alla höga expertbetyg >

Mulderbosch Chardonnay, nr 6006 på Systembolaget.
Se aktuellt pris och alla höga expertbetyg > 

Boschendal 1685 Chardonnay, nr 6299 på Systembolaget.
Se aktuellt pris och alla höga expertbetyg >

Till topplistorna med bästa röda & vita vinerna på Systemet Direkt till alla våra topplistor med bästa Röda och Vita vinerna på Systembolaget > 

Hamburgaren är inte längre snabbmat – Idag har burgaren blivit finmat som serveras på trendiga restauranger. Vilket inte är konstigt. Gästerna väljer gladeligen en god burgare.

Många gillar också att göra egna burgare hemma. Det finns förstås fler varianter än den traditionella hamburgare – Burgare kan varieras på tusen sätt. Lyckligtvis finns det också många matchande viner. 

 Till topplistorna med viner Direkt till alla våra vin-topplistor med bästa vinerna på Systembolaget >

Vilka viner passar till hamburgare, laxburgare, burgare på lamm- och kalvfärs? Här är fem utvalda vintips:

Våra vintips från topplistorna till burgarna är alla olika – därför att burgarna är så olika. Vi rekommenderar ett fylligt vinfynd från Uruguay, ett medelfylligt rött vin från norra Italien, fylligt rött vin på druvan shiraz från Australien, en fyllig chablis och en utmärkt riesling från Tyskland.
Även om alla vinerna är olika, har är en sak gemensam. Vinerna har fått höga expertbetyg och rankas därför på Vinbetygets topplista. 

1. Smakrikt rött vin på druvan Tannat till högrevsburgare:

Garzón Reserva Tannat (nr 3210)

En spännande vin-nyhet från Uruguay som gjort succé och varit slutsåld på Systembolaget.
Garzón Reserva Tannat (nr 3210 på Systembolaget)
Se vinets aktuella pris och alla expertbetyg > 

2. Mjukt, italienskt rödvin och fina burgare på kalvfärs:

Musella Valpolicella Superiore (nr 2393)

Italienskt ekovin: 
Musella Valpolicella Superiore (nr 2393 på Systembolaget) 
Se vinets aktuella pris och alla expertbetyg >

3. Rött vin från Australien till lammburgare:

 Plan B! Shiraz (nr 4501 på Systembolaget)

Plan B! Shiraz (nr 4501 på Systembolaget)
Western Australia. 

4. Prisvärd chablis perfekt till lyxburgare med hummer:

 Petit Chablis Vibrant (nr 5585)

Petit Chablis Vibrant (nr 5585 på Systembolaget)
Se vinets aktuella pris och alla expertbetyg > 

5. Vilket vin passar till rökt lax? Vintips: En fantastisk och fyllig Riesling:

 Leitz Magic Mountain 2016 (nr 70626 på Systembolaget)

Leitz Magic Mountain Riesling (nr 70626 på Systembolaget) Tyskland: Rheingau 
Se vinets aktuella pris och alla expertbetyg >

Viner som passar bra till kräftor. Se tVinBetygets tips >

Vilket vin ska man välja vin till kräftor? 

Det är faktiskt inte helt enkelt. Vilken druva går bra ihop med salta kräftor och dillspad? Kräftor har dessutom en viss smak av umami, den femte smaken.

Ganska självklart ska det helst vara ett vitt vin men vilken sort?

Fatlagrade viner på druvan Chardonnay är inte att föredra. Krispiga och torra viner på druvan Sauvignon blanc är inte heller så bra.

Vita viner på druvan Riesling passar bra till kräftor.

Viner som är gjorda på Riesling har en fruktighet och friskhet som möter kräftornas smak.

Två Rieslingviner från topplistan Bästa Vita vinerna under 100 kr.

Båda vinerna är mycket prisvärda med höga expertbetyg, och rankas därför på vår topplista.
Vinerna finns också i Systembolagets ordinarie sortiment. 


Dr L Riesling (nr 7218) Mosel, Tyskland.
Se expertbetyg och pris >
Vinet har en viss sötma som gör att det också är gott till asiatisk mat. 


Leitz Eins Zwei Dry Riesling (nr 5822) Rheingau, Tyskland.

Se expertbetyg och pris >
En torr Riesling av mästaren Johannes Leitz. 

Till hela topplistan Bästa Vita viner under 100 kr >

Här finns vita topprankade viner från alla stora vinländer och på druvor som Albariño, Chardonnay, Grüner veltliner, Muscadet, Sauvignon blanc och Verdicchio. 

Vill du gå upp i pris?
Du hittar stora vita viner med högsta expertbetyg på 
Topplistan Bästa Vita vinerna 101–200 kr >

 

 

 

 

 

Dela gärna vintipsen: