SÖK...

Vin är knappast någon bra törstsläckare till maten utan behöver ett komplement.
Några skivor färsk citron i en karaff med isvatten, kan se gott ut och vara gott. Men inte tillsammans med vin. Ditt utvalda och goda vin kommer att smaka sämre: Citronsyran krockar med vinet.
Till Vinbetygets olika topplistor - Bäst i testRöda & Vita Viner, Rosévin, Ekologiska viner, Mousserande viner & Champagne >

Hur gör man då för att hitta rätt vatten till vinet? På Vinbetyget går vi inte så långt att vi analyserar vattnets ph-värde. Men vi gillar att det är både enkelt och billigt att hitta rätt vatten. 

I alla fall i Sverige: Vi har i stort sett rent och välsmakande vatten i hela landet. Vi kan skatta oss lyckliga över den rika tillgången, den höga kvaliteten, den enkla tillgängligheten – Och att vi har vatten i varje kök.
En oändlig lyx som kan vara svår att uppfatta eftersom den alltid finns – och är i det närmaste gratis. I många länder tvingas man betala dyrt för flaskvatten, varje dag.

Så vi föreslår du serverar vanligt och kallt vatten till vinet. Precis som på stjärnkrogarna med de bästa vinerna och vinkällare värdefulla som kassavalv. Där skulle en sommelier inte drömma om att rekommendera något annat än naturellt vatten till vinet. 

Det är trevligt när det varken behöver kosta eller att göra helt rätt – som proffsen. 

Dela gärna vintipsen: