Fynd-vinerna med högst betyg:
Mat & Vin ihop
Lycka är när mat och vin passar perfekt ihop.
Både maten och vinet blir godare när smakerna samarbetar. I vinvärlden talar man om att smakerna ska matcha varandra. Även begreppet pairing brukar användas om att hitta goda mat- och vinkombinationer. Här kan du läsa om några användbara tumregler för enklare para ihop mat och vin.
Toast Skagen med smaker som räkor, dill och löjrom matchas med vitt vin av druvan Riesling
Några enkla tumregler för att kombinera mat och vin:
- Lätta rätter + Lätta viner
- Ljusa rätter + Ljusa viner som vitt och rosé
- Mörka rätter + Röda viner
- Kompakta och kraftiga kötträtter + Smakrika röda viner
Mat- och vinkombinationer att se upp med:
- Asiatiska och heta smaker går inte ihop med röda viner och torra vita viner.
- Ägg och röda viner passar inte ihop.
- Råa och salta råvaror och livsmedel som sill går sällan ihop med vin.
- Naturella grönsaker som tomat innehåller syra som skär sig mot röda viner.
Sås och tillbehör kan förändra smaken på hela rätten – och vinet!
Såser och tillbehör kan ha en stark och dominerande smak- och som kan få vinet att smaka annorlunda. I värsta fall sämre.
Ett exempel: Om en sallad smaksätts med syrlig vinäger, blir rödvinet strävt och obehagligt. Det gnisslar nästan mot tänderna.
Det egna smaksinnet är ditt bästa hjälpmedel
Att provsmaka på maträtten och vinet ihop, är det snabbaste sättet att avgöra om ”smakerna gifter sig”. Skär det sig, fungerar det, eller blir det en mycket god smakkombination? Är det gott ihop, så är det, oavsett vad vinböckerna säger.
Har du frågor kring att kombinera mat och vin?
Du är varmt välkommen att kontakta oss:
Vi lovar att försöka svara så snabbt vi kan.
Här följer tips på fyndviner från våra topplistor och matchande rätter.
Det finns också artiklar om smakkrockar att se upp med: Allt för att ditt goda vin ska komma bäst till sin rätt.