Cava med lågt pris. Fruktig och frisk. Rekommenderas 2025.
Många har frågat oss om cava – Så nu har vi skapat en särskild lista för cava.
Vår cava-lista bygger på aktuella och korrekta expertbetyg: Du ser den mest prisvärda cavan i Systembolagets fasta sortiment.
Varje cava på listan har en direktlänk till Systembolaget. Du kan se om din cava finns i butiken.
Obs: Vi säljer inte viner– Vinbetyget är en oberoende rankingsajt som tipsar om bästa vinerna på Systembolaget.
Vid framställning av exempelvis prosecco och champagne, brukar det tillsättas lite socker, sk ”dosage”. När vinproducenten inte tillsätter socker, kallas det ”Brut Nature”. Vinet blir naturligt torrt, ofta mindre än 3 gram socker per liter. Så om du gillar riktig torr cava, titta efter ”Brut Nature”.
Det har utvecklats en ny cava-klassifering som kallas Classic Penedès. Bakgrunden är att vissa vinodlare framställer en cava med högre krav på druvkvalitet, lagring och ekologisk odling.
Loxarel A Pèl på Vinbetygets lista, är en Classic Penedès >
Precis som champagne finns det enklare och mer avancerad cava, bland annat beroende på lagringstiden. Till skillnad mot prosecco, lagras cava i följande klasser:
Även om cava har fått stort genombrott i Sverige de senaste åren, är cava en gammal spansk sanning. Man har framställt det friska och bubblande vinet i Spanien sedan 1870-talet. Cava är katalanska och betyder källargrotta, inte helt olika engelskans cave.
Mousserande drycker som champagne och prosecco, får bara produceras i bestämda regioner. Med cava är det annorlunda. Cava får produceras i hela Spanien. Men i stort sett, framställs cava bara i Katalonien och området Penedés, nära Barcelona. Du kan hitta cava från Navarra, Rioja och Valencia, men den är ganska sällsynt.
Vid framställning av prosecco får bara den italienska druvan glera användas.
Reglerna för cava är generösare. Spanska druvsorter som macabeo, xarel-lo, parellada samt garnacha tinta och monastrell, är tillåtna. Dessutom går det bra att använda druvor med typiskt franskt ursprung som chardonnay och pinot noir, druvor som idag är internationella storheter.
Topplista: Bästa Mousserande vinerna som Crémant och Cap Classique >
Topplista: Bästa Champagne under 400 kr >
Goda nyheter om cava och andra bubblande viner >