fbpx

SÖK...

  Se också vår topplista Bästa Champagne under 400 kr >


Ny aktuell lista för Bästa Champagne över 400 kr!

För att du enklare ska hitta champagne med höga betyg i det övre prissegmentet, i Systembolagets fasta sortiment, har vi skapat en ny priskategori: Bästa Champagne över 400 kr. Någon övre prisgräns finns egentligen inte. Men rankingen på våra topplistor styrs av externa expertbetyg. 

Vi tipsar endast om champagnen med högsta sammanlagda betyg. 

På topplistan rankar vi bara champagne med många höga och pålitliga externa expertbetyg. Vi har en databas med aktuella vinbetyg som matchas mot champagnen. Det är vår metod för att hitta guldkornen på Systembolaget. Du kan se aktuella betyg i Guldrutan vid varje champagne. 

CHAMPAGNE BLEND eller CUVÉE:

De flesta champagneproducenter gör en ”huschampagne”, sitt eget recept, med en blandning av de godkända druvsorterna chardonnay, pinot noir och Pinot Meunier. Blend på engelska och Cuvée på franska. Det förekommer att även lagrad champagne adderas för att skapa särart och en egen stil. 
Bollinger Special Cuvée Brut är en klassisk och hyllad cuvée i fyllig stil.

CHAMPAGNE MILLÉSIMÉ eller VINTAGE:

Det kan stå både Millésimé och Vintage på etiketten följt av ett årtal. Det betyder att det är en årgångschampagne – druvorna kommer från samma årgång med en högre kvalitet. Genom en längre lagring får årgångschampagnen en fylligare och mognare smak som passar både till drink och eleganta lätta maträtter.
Årgångschampagnen Louis Roederer Brut Vintage 2012 på topplistan får höga betyg. 

CHAMPAGNE BLANC DE BLANCS:

Blanc de Blancs nämns allt oftare i champagnesammanhang. Översatt betyder det ungefär ”Vitt av vita”. En champagne som till 100 % är gjord på chardonnay, inte druvor med vitt skal men dock med ljust skal. Blanc de Blancs champagne brukar kännetecknas som elegant och frisk, passar utmärkt till aperitif. 


Frågor om champagne

Vilken är historien om prestigechampagnen Cristal? Vilka klasser finns det för champagne? Och hur många champagneflaskor rymmer en Nebukadnessar?

Se vår quiz med frågor och svar om champagne > 

Närbild på en vinflaska som anger årgång

Om vinernas årgång och ranking på våra topplistor. 

Saknar du ett vin på listan? Vinet kan vara avpublicerat – Det sker om vinet kommit i ny årgång på Systembolaget, som ännu inte fått några eller för få betyg. Vi använder aktuella och korrekta betyg som gäller för vinets årgång. Viner som inte längre finns i Systembolagets fasta sortiment, avpublicerar vi också. 

Priserna ändras på Systembolaget.

Systembolaget kan ändra priserna på vissa viner. Prisändringar kan ske ett par gånger per år. Några viner på våra topplistor får då nytt pris – lägre eller högre. Det kan också innebära att vinet flyttas till en annan priskategori/topplista. Vi försöker alltid uppdatera så att du får rätt pris.

Vi är mycket tacksamma om du meddelar oss, om något vin har olika pris på vår lista och på Systembolaget.

Hälsningar från oss på VinBetyget

Dela gärna: