SÖK...

Placering
1

Louis Roederer Brut Premier – 449 kr

Rikligt belönad champagne: Hyllad cuvée från det familjeägda champagnehuset – Högst rankad 2019!

LOUIS ROEDERER BRUT PREMIER får sammanlagt högsta expertbetyg och rankas som Nr 1  på VinBetygets topplista. Den tillhör tveklöst de absolut främsta av Systembolagets samtliga champagner.
Till Topplistan med Bästa Champagne 2019 >
Se nedan: Guldrutan med alla aktuella expertbetyg, internationella utmärkelser och historien om Cristal.

449 kr
Nr 7602
Frankrike Frankrike: Champagne
Druvor: Chardonnay, Pinot meunier , Pinot noir
Flaska 75 cl
Sockerhalt: 7 gram per liter
Alkoholhalt: 12%
Vinproducent: Louis Roederer
Systembolaget: Beställ/Köp >
(öppnas i nytt fönster)
-
Vin betyg: Louis Roederer Brut Premier (art nr 7602)

VÄRLDSMÄSTARE 2019:  Vi har en världsmästare på topplistan: Louis Roederer Premier Brut får Guldmedaljen i "The Champagne & Sparkling Wine World Championships 2019", som avgjordes 4 november 2019.   

p.p1 {margin: 0.0px 0.0px 0.0px 0.0px; font: 12.0px 'Helvetica Neue'}

Champagnen hyllas också stort i Sverige, se alla höga betyg i vår guldruta ovan. Louis Roederer Premier Brut är alltså ett säkert val: Att njuta av och att ge bort som present.

Champagnen är en blend av Pinot noir 40%, Chardonnay 40% och Pinot meunier 20%. De noga utvalda druvorna, kommer från sex års skördar, varav en del fatlagras.
Resultatet är en frisk och fyllig champagne med fin, lång smak. Lika god som drink, som till eleganta fisk- och skaldjursrätter. 

Champagnehuset ägs fortfarande av familjen Roederer. Säkerligen en förklaring till den höga ambitionen och de goda resultaten. 

Louis Roederer framställer också den omtalade prestige-champagnen Cristal som också får flera guldmedaljer 2019. 

Historien om Cristal och ryske tsaren Alexander II
Den ryske tsaren Alexander II älskade champagne, framför allt Cristal. Han ville också att själva flaskan skulle vara spektakulär. Han fick sin champagne i en flaska av klart vitt glas – ren kristall. Det här var omkring år 1870. Idag har Cristal-flaskorna fortfarande i ljust glas dock inte i kristall. Det får räcka med att champagnen är ypperlig. 

Vinets karaktär: En champagne som är torr & frisk.

Vi vill bara tipsa om den mest prisvärda champagnen

På vår lista finns enbart champagne med både höga och pålitliga betyg – Den mest prisvärda champagnen i Systembolagets ordinarie sortiment. Priserna är just nu från 229 kr till 605 kr.

Visst finns det både billigare och dyrare champagne. Men champagnen på den här topplistan får totalt sett högst betyg:
Se Guldrutan som redovisar betygen för varje champagne på topplistan.

CHAMPAGNE BLANC DE BLANCS:

Översatt betyder det ungefär ”Vitt av vita”. En champagne som till 100 % är gjord på chardonnay, druvor med ljust skal. Som ung är champagnen elegant och frisk, passar utmärkt till aperitif. 
Pierre Peters Blanc de Blancs > är utmärkt, både Grand Cru-klassad och prisvärd.

CHAMPAGNE MILLÉSIMÉ eller VINTAGE:

Det kan stå både Millésimé och Vintage på etiketten följt av ett årtal. Det betyder att det är en årgångschampagne – druvorna kommer från samma årgång med en högre kvalitet. Genom en längre lagring får årgångschampagnen en fylligare och mognare smak som matchar eleganta lätta maträtter.
Årgångschampagnen Louis Roederer Brut Vintage 2012 på topplistan får höga betyg. 

CHAMPAGNE BLEND eller CUVÉE:

De flesta champagneproducenter gör en ”huschampagne”, sitt eget recept, med en blandning av de godkända druvsorterna chardonnay, pinot noir och Pinot Meunier. Blend på engelska och Cuvée på franska. Det förekommer att även lagrad champagne adderas för att skapa särart och en egen stil. 
Bollinger Special Cuvée Brut är en klassisk och hyllad cuvée i fyllig stil.

CHAMPAGNE BLANC DE NOIRS:

Översatt blir det ungefär ”Vitt av svarta/mörka”. Det här är en mindre vanlig champagne som framställs på druvor med mörkt skal, främst Pinot Noir. Ibland ingår även Pinot Meunier. I sällsynta fall är en Blanc de noirs gjord på enbart Pinot Meunier.
André Clouet Grande Réserve är en vällagrad och mycket prisvärd Blanc de noirs på champagnelistan. 

Vill du veta mer om champagne?

Hur är det med den omtalade prestigechampagnen Cristal? Hur klassificeras den finaste champagnen? Och hur många champagneflaskor rymmer en Nebukadnessar?
Se vår quiz med vanliga och allmänbildande frågor om champagne > 

Om du även söker mousserande viner från andra länder och regioner:

Till topplistan Bästa Mousserande vinerna 2019; Cava, Cremant & Spumante >

Till topplistan med Bästa Prosecco 2019 >

Vinetikett med årgången 2015

Om vinets årgång och ranking på våra topplistor. 

Saknar du ett vin på listan? Det kan vara avpublicerat – Om vinet har en ny årgång på Systembolaget som ännu inte fått några eller för få betyg. Vi är noga med att bara använda aktuella och korrekta betyg som gäller för vinets årgång.

Systembolaget ändrar priset för vissa viner: Senast 1 september 2019.

Systembolaget kan ändra priserna på vissa viner ett par gånger per år. Några viner på våra topplistor får då nytt pris, lägre eller högre. Det kan också innebära att vinet flyttas till en annan priskategori/topplista. Vi försöker alltid uppdatera så att du får rätt pris. Vi är tacksamma om du meddelar oss, om något vin har olika pris på vår lista och på Systembolaget.

Hälsningar från oss på VinBetyget

Dela gärna vintipsen: