SÖK...

 Se också topplistan Bästa Champagne över 400 kr >

Nyhet: För att du enklare ska hitta champagne som passar dig, har vi gjort nya priskategorier.

Tidigare hade vi en enda priskategori och topplista för all champagne med höga betyg. Men det blev ett långt intervall mellan lägsta och högsta pris, från 239 kr till 699 kr. Det stora antalet champagner, gjorde det inte heller enkelt att välja.

2020 har vi skapat två topplistor: Denna lista, Bästa champagne under 400 kr, och listan med Bästa champagne över 400 kr >

Hoppas att du uppskattar detta. All feedback är välkommen till info@vinbetyget.se

Vi tipsar om den mest prisvärda champagnen med högsta betyg

På vår lista finns enbart champagne med både höga och pålitliga betyg – Den mest prisvärda champagnen i Systembolagets ordinarie sortiment.

Visst finns det både billigare och dyrare champagne. Men champagnen på den här topplistan får totalt sett högst betyg:
Se Guldrutan som redovisar betygen för varje champagne på topplistan.

CHAMPAGNE BLANC DE BLANCS:

Blanc de Blancs betyder ungefär ”Vitt av vita”. Begreppet Blanc de blancs används för att tydliggöra att en champagne är gjord till 100% av chardonnay, alltså druvor med ljust skal. Som ung är champagnen elegant och frisk, och passar utmärkt till aperitif. 
Pierre Peters Blanc de Blancs > är utmärkt, både Grand Cru-klassad och mycket prisvärd för 379 kr 1:a på denna topplista med högsta betyg. 

CHAMPAGNE MILLÉSIMÉ eller VINTAGE:

Det kan stå både Millésimé och Vintage på etiketten följt av ett årtal. Det betyder att det är en årgångschampagne – druvorna kommer från samma årgång med en högre kvalitet. Genom en längre lagring får årgångschampagnen en fylligare och mognare smak. Dessa champagner är därför en god pairing till eleganta lätta maträtter.
Årgångschampagnen Duménil Brut Millésimé Premier Cru 2008 på topplistan får höga betyg. 

CHAMPAGNE BLEND eller CUVÉE:

De flesta champagneproducenter gör en ”huschampagne”, sitt eget recept, med en blandning av de godkända druvsorterna Chardonnay, Pinot noir och Pinot Meunier. Blend på engelska och Cuvée på franska. Det förekommer att även lagrad champagne adderas för att skapa särart och en egen stil. 
Palmer & Co Brut Reserve är en hyllad och mycket prisvärd cuvée. 

CHAMPAGNE BLANC DE NOIRS:

Översatt blir det ungefär ”Vitt av svarta/mörka”. Det här är en mindre vanlig champagne som framställs på druvor med mörkt skal, främst Pinot Noir. Ibland ingår även Pinot Meunier. I sällsynta fall är en Blanc de noirs gjord på enbart Pinot Meunier.
André Clouet Grande Réserve är en vällagrad och mycket prisvärd Blanc de noirs på champagnelistan. 

Vill du veta mer om champagne?

Hur är det med den omtalade prestigechampagnen Cristal? Hur klassificeras den finaste champagnen? Och hur många champagneflaskor rymmer en Nebukadnessar?
Se vår quiz med vanliga och allmänbildande frågor om champagne > 

Söker du också mousserande viner från andra länder och regioner:

Till topplistan Bästa Mousserande vinerna 2020; Cava, Cremant & Spumante >

Till topplistan med Bästa Prosecco 2020 >

Närbild på en vinflaska som anger årgång

Om vinernas årgång och ranking på våra topplistor. 

Saknar du ett vin på listan? Vinet kan vara avpublicerat – Det sker om vinet kommit i ny årgång på Systembolaget, som ännu inte fått några eller för få betyg. Vi använder aktuella och korrekta betyg som gäller för vinets årgång. Viner som inte längre finns i Systembolagets fasta sortiment, avpublicerar vi också. 

Priserna ändras på Systembolaget.

Systembolaget kan ändra priserna på vissa viner. Prisändringar kan ske ett par gånger per år. Några viner på våra topplistor får då nytt pris – lägre eller högre. Det kan också innebära att vinet flyttas till en annan priskategori/topplista. Vi försöker alltid uppdatera så att du får rätt pris.

Vi är mycket tacksamma om du meddelar oss, om något vin har olika pris på vår lista och på Systembolaget.

Hälsningar från oss på VinBetyget

Dela gärna vintipsen: