fbpx

SÖK...

Ägg innehåller svavel som gör att vinet kan få metallisk smak.  

Vin och ägg kan vara en olycklig smakkombination. Ägg innehåller svavel och umami* som kan ge ditt goda vin en metallisk och plåtig smak. Detta gäller främst naturellt ägg och omeletter utan smaksättning. Fast man ska naturligtvis runda problemet : Ägg är en ovanligt mångsidig och näringsrik råvara. 

Lösningen för att kunna servera äggrätter och vin tillsammans.

Om du fyller en omelett med svamp, bildas en smak-brygga som löser problemet.
En krämig och kryddad äggröra med smör och grädde kan också fungera till vin.
Vitt vin är generellt sett något enklare att kombinera med ägg än rött vin. 

Rödvin till en Sallad Nicoise med ägg?

Om kokt ägg ska ingå i en Sallad Nicoise och en kycklingsallad, kan en dressing med exempelvis crème fraiche vara en lösning. Ett ägg och ett vinglas
Se dock upp med dressingar med tydlig smak av vinäger. 
Läs mer om hur du hanterar kombinationen vinäger och vin >

Och en klassiker som Bearnaisesås?

En köttbit, t ex en grillad entrecôte, med Bearnaisesås tillsammans med ett glas rött vin, är ju en helig treenighet, protesterar kanske någon. Även om Bearnaisesås har ägg-gulor som ingrediens, blir det ingen smak-krock med rödvinet. I kombination med skirat smör, schalottenlök och dragon, får äggen en diskret roll som inte stör vinets smak. 

På Vinbetyget tycker vi att det är kul att Bearnaisesås har fått en så stor renässans efter att ha levt i en undanskymd tillvaro i många år. 

Umami, den femte viktiga smaken.

De traditionella smakerna som används för att beskriva hur något smakar, är som bekant sött, salt, surt och beskt. Umani är en relativt ny smak som påminner om buljongsmak eller smaken av protein. Umani finns naturligt i kött, fisk, skaldjur och svamp. Umami har en positiv effekt och förstärker andra smaker – och det tycker vi är viktigt.