fbpx

SÖK...

Netflix dokumentären Bittra Druvor är oavbrutet spännande – om stora pengar och vinfusk som lurar alla experter. 

Vin brukar inte vara så spännande på film, en vinmakaren går långsamt mellan rankorna och talar lika långsamt om sina skördar.

Dokumentären Bittra druvor är något helt annat, Sour Grapes är den engelska titeln. Det är en thriller i vinvärlden där många människor blir lurade på riktigt. Kunniga vinkännare och etablerade auktionshus som Christies luras av en ung och mycket charmerande man.

Netflix dokumentär om det största vinfusket

Rudy Kurniawan kommer ifrån ingenstans och börjar plötsligt köpa fler och dyrare viner än andra – intresset för dyra franska viner och priserna rusar i höjden. Många hakar på och vill göra klipp. Det är inte bara mycket stora belopp som står på spel. Det handlar om också om personlig prestige. 

Det fuskas med världens finaste viner som Romanée-Conti, Château Pétrus och La Tâche.

Priserna på vinauktionerna trissas upp till rekordnivåer. Det handlar om unika och mycket dyra viner som Romanée-Conti, Château Pétrus och La Tâche. Många blir lurade: Vinsamlare, Hollywood-folk och nyrika riskkapitalister som älskar köpa fina viner. Ju dyrare desto bättre. 

En av USAs rikaste hatar att bli lurad – och tar upp kampen mot vinskurken.

Två personer inser dock att något inte stämmer. En hängiven vinodlare från Bourgogne som anar att hans viner förfalskas, och därmed vingårdens anseende och framtid. 

Den andre är en av USAs mest förmögna män, Bill Koch. En industriman som hatar att förlora pengar, trots sin enorma förmögenhet. Han anlitar en egen FBI-agent för att få reda på hur förfalskat vin har kunnat smyga sig in i hans magnifika vinkällare. Och framför allt vill han få fast den som bakom vin-bedrägeritet. 

Här på Vinbetyget finns viner som kostar betydligt mindre än i dokumentären – men utan fusk.

Till VinBetygets Topplistor med vinerna som får högsta betyg av tidningarna >