Pommery levererar champagne till 130 champagne-älskande länder men den nya champagnen Pommery Apanage Blanc de Blanc fick sin världspremiär i Sverige. Kan det vara för att här njuter vi gärna av god champagne och att det finns en särskild relation mellan champagnehuset Pommery och Sverige?
Richard Juhlin har en särställning i champagne-världen. Här presenterar han nyheten från Pommery på Operakällaren i Stockholm.
Idag är Richard Juhlin tveklöst ledande i champagne-världen. Juhlins omdömen om champagne värderas mycket högt. Vid premiären för Pommery Apanage Blanc de Blanc höll han tal:
”Onekligen är Pommery ett stort namn, inte minst historiskt sett. Husstilen utgörs av torra, strama, stilrena champagner”.
Nyheten från Pommery får också toppbetyg av vinexperterna. Det ger en hög ranking på Vinbetygets särskilda topplista för champagne:
Se aktuellt pris på Systembolaget och alla expertbetyg för Pommery Apanage Blanc de Blancs >
En tydlig champagne-trend är att champagnehusen skapar en egen Blanc de Blancs, champagne som är gjord av enbart chardonnay-druvor, vilka självklart måste komma från regionen Champagne. Så det är inte förvånande att Pommery nu lanserar sin egen variant.
Pommery Apanage Blanc de Blanc är frisk, pigg och torr, endast 7 gram socker per liter. Den är ypperlig som aptitretande drink före en middag och matchar förstås eleganta rätter från havet.
Champagnen går bra att lagra i omkring tio år.
Champagne anses vara den rätta drycken för att fira – och vad är större än att fira kärleken? Dit räknas även kärlekar på slottet: Som när Carl XVI Gustaf och Silvia gifte sig 1976. Och när Kronprinsessan Victoria fick sin Daniel 2010. Brudparen och bröllopsgästerna från kungahus i hela Europa skålade förstås i champagne – från Pommery.
Även om Pommery Apanage Blanc de Blancs är en nyhet är champagnehuset Pommery långt ifrån nytt. Det grundades 1836 av Alexandre Pommery som ville skapa en trygg ekonomisk grund för sin familj. Kvalitet var vägen till framgång, druvorna skulle vara från Grand Cru-gårdar.
Champagne har inte alltid varit torr. Men 1874 blev det ändring. Änkan Louise Pommery som ansvarade för champagnehuset förstod att tillgodose kundernas önskemål. För den engelska marknaden utvecklade hon en champagne utan socker, Brut Nature. Den här typen av champagne har sedan dess varit vägledande.
Louis Pommery hade också en humanistisk och innovativ syn på ledarskap: Hon erbjöd sina medarbetare pension och hälsovård, något som var mycket ovanligt vid den här tiden.
Till Vinbetygets Champagne-Topplista: Se alla expertbetyg och aktuella priser >