fbpx

SÖK...

Om du bara är det minsta intresserad av svensk matkultur:

Se den välgjorda dokumentären om Tore Wretman som finns på Svt Play.
Det är mer än dramatiskt. Tore Wretmans liv är himmel och helvete, där fram- och motgångar avlöser varandra.
Från hunsad kökspojke på stränga stjärnkrogen i Paris och Waldorf Astoria i New York till professor i gastronomi i Sverige.

Tore Wretman utvecklade svensk restaurangkultur och byggde upp Riche, Teatergrillen, Operakällaren och Stallmästaregården.


Teatergrillen

Tore Wretman var inte bara Sveriges första stjärnkock, han var samtidigt en mycket uppskattad krögare som tog aktivt värdskap på sina restauranger och talade gärna med gästerna. 

Snapsen försvann när Tore började servera restauranggästerna goda viner. 

I början av Tore Wretmans restaurangkarriär i Stockholm på 1940-talet, var det mest öl och snaps som serverades på restaurangerna. Han byggde upp fina vinkällare och fick gästerna att bli mer kontinentala och dricka vin till måltiderna.

Tv-programmet Novisen vid spisen, lärde ut matlagning och gjorde succé. 

Tore Wretman bidrog också till höja nivån på matkulturen och matlagningen i svenska hem med sina många kokböcker och tv-program som Novisen vid Spisen.

Dokumentären är mer än ett tidsdokument. Det är en inspirationskälla i envetet entreprenörsskap, ambition och att aldrig ge upp. Att kämpa för kvalitet när det kommer till mat och vin. Vi förslår förstås en TV Dinner med ett gott glas vin.