Klassiska franska vinregioner som Bordeaux och Bourgogne är kända för sina viner. Men priserna har trissats upp de senaste åren. Vill du göra fynd och få bra viner för pengarna, är det en god idé att titta närmare på regionen Côtes-du-Rhône. Och det finns många fina viner att upptäcka: Rhône-dalen är Frankrikes näst största vinregion räknat i volym. Främst framställs röda viner i ett brett spektra men även vita viner och fina roséviner.
Stort utbud av fina viner från Rhônedalen på Systembolaget.
Tittar du Systembolagets hyllor hittar du fler viner från Rhônedalen än från någon annan fransk region. Priserna är från 69 kronor upp till 3 000 kronor. De flesta röda vinerna kostar dock mellan 100 och 200 kronor – och här finns det fynd att göra.
Hur ska man välja vin i det stora utbudet från Rhônedalen? Längre ner får du tips på bra viner från hyllade vinproducenter och viner i olika prisklasser.
Rhônedalen har en lång och stolt historia. Troligen odlades vin vid floden Rhône av Fenicierna redan 600 år före Kristus. Det var långt före Romarna med Julius Caesar i spetsen erövrade området och började med egna vinodlingar.
Floden Rhône flyter genom Avignon, huvudstaden i Côtes-du-Rhône. Besök gärna den vackra staden med påvepalatset och fina restauranger. Här hittar du också välsorterade butiker med lokala viner.
Den mäktiga floden Rhône har givit namn till regionen. Floden är mer än 80 mil lång och är en av Europas största floder. Den går genom hela Rhônedalen ända ner till Medelhavet. Historiskt har floden varit en mycket viktig handelsled där flodbåtar bland annat transporterat tunga tunnor med vin.
Att den avlånga Rhônedalen delas upp i två delar, Norra Rhône och Södra Rhône, faller sig naturligt om man tittar på kartan. Framför allt är uppdelningen logisk om man tittar på förutsättningarna och klimatet för vinodling. Det är två olika vinvärldar fast i samma region, jämför gärna:
Norr och söder – Manlig och kvinnlig smak.
Man brukar man beskriva vinerna från Norra Rhône som manliga – och vinerna från Södra Rhône som mer kvinnliga.
Smakmässigt är vinerna från Norra Rhône kraftfulla och fylliga, och ska helst kombineras med maträtter av kött.
Vinerna från Södra Rhône är ofta medelfylliga och passar både som matvin och som sällskapsvin.
Självklart behöver vi variera oss med både manlig och kvinnlig smak i vinglasen.
Côtes du Rhône AOC
Appellation d'Origine Contrôlée. Den enklaste och övergripande appellationen med minst krav. Kommunnamnet nämns inte på etiketten.
Côtes du Rhône Villages AOC
Appellation d'Origine Contrôlée. Kommunnamnet är utskrivet på etiketten.
Cru-appellationer
Den högsta klassen. Appellationens namn står på etiketten, till exempel Côte-Rôtie, Hermitage och Saint-Joseph.
Utbudet av viner av från Côtes-du-Rhône är mycket stort – och knappast enkelt att överblicka. Ett bra sätt att hitta guldkornen, är att välja viner från erkända och välrenommerade producenter som M. Chapoutier och E. Guigal. De är familjeägda sedan generationer vilka bådar för engagemang och kontinuitet. Självklart finns det också en konkurrens mellan M. Chapoutier och E. Guigal, som inspirerar och sporrar till att göra ännu bättre viner.
Båda vinhusen är världsberömda sina för fina viner från de bästa appellationerna. Men man gör inte bara viner för tusentals kronor, utan också viner för med överkomliga priser. Här tipsar vi om två viner som finns i Systembolagets ordinarie sortiment.
Michel Chapoutier anses som en av världens främsta vinproducenter. Wine Spectator betygsätter viner där 100 poäng är högst. Michel Chapoutier tog över familjeföretaget 1989 – sedan dess har ingen fått lika många 100-poängare av det internationella magasinet.
Vinhuset Chapoutier grundades 1808 och i staden Tain l´Hermitage vid floden i norra Rhône. Vinerna framställs med respekt för naturen. Michel Chapoutier är den största ägaren i Rhônedalen av biodynamisk vinodling, och är sedan länge en av vinvärldens tydligaste förespråkare för ekologisk och biodynamisk vinodling. Majoriteten av vinhusets egna marker och odlingar är konverterade till biodynamiska metoder.
Belleruche
129 kr
Ett medelfylligt vin utan fatlagring och strävhet. Passar bra till örtkryddade lammfärsbiffar och lagrade hårdostar.
Den ledande vinkritikern Robert Parker har givit maximala 100 poäng till vinproducent Guigal flest gånger. Detta för de ikoniska vinerna Côte-Rôtie La Mouline och Côte-Rôtie La Landonne. Guigal gör hyllade viner från Rhônedalens samtliga appellationer. Verksamheten utgår från 1500-talsslottet Château d´Ampuis.
129 kr
Vinet är lagrat i ett och ett halvt år på stora ekfat, så kallade foudres. Vinet är fylligt och balanserat.
De här båda vinerna från Côtes-du-Rhône är inte bara prisvärda, utan också mycket matvänliga. Servera gärna till rätter av lamm och nötkött med örtkryddor och svamp.
Vinerna kan med fördel luftas.
Bon Appétit!