SÖK...

Placering
15

Loxarel A Pèl – Classic Penedes Nature Reserva – 109 kr

Classic Penedes – Ny typ av spansk cava med högre klassificering – Topprankas 2019

Nyheten Loxarel A Pèl får sammanlagt höga expertbetyg. Vinet tillhör de absolut främsta – av Systembolagets samtliga Mousserande viner; Cava, Cap Classique, Crémant, Franciacorta, Spumante och Trento DOC.
 
Till Topplistan med Bästa Mousserande vinerna 2019 >
Se Guldrutan nedan med alla aktuella expertbetyg.

109 kr
Nr 7470
Spanien Spanien
Druvor: Chardonnay, Macabeu, Xarel-lo
Ekologiskt vin
Sockerhalt: Mindre än 3 gram per liter
Alkoholhalt: 12,5%
Vinproducent: Masia can Mayols.L
Systembolaget: Beställ/Köp >
(öppnas i nytt fönster)
-
Vin betyg: Loxarel A Pèl – Classic Penedes Nature Reserva   (art nr 7470 )

Brut Natur, betyder att inte tillsätts något socker vid lagringen,

Det här kännetecknar olika typer av mousserande vin på topplistan: 

Mousserande vin är det övergripande namnet på olika bubbel. Här går vi igenom de vanligaste varianterna från olika länder.

Cava - Mousserande vin från Spanien som också fått en ny, högre klass.

Cava har producerats sedan 1800-talet. Det är katalanska och betyder grotta. Det är också i Katalonien som mest cava framställs, även om Rioja och Navarra har en viss produktion. Cava framställs med en champagneliknande metod, men lagras bara nio månader på flaska. Till cava används ofta spanska vinsorter som Macabeu, Parellada och Xarel-lo men även "globala druvsorter" som Chardonnay och Pinot noir förekommer.
Cava Blancs de Noirs med höga betyg på topplistan görs med enbart Pinot noir. 

Classic Penedès är som Cava med högre kvalitetskrav.

En grupp spanska vinodlare har definierat en ny cava-klassifering kallad Penedès. Kraven är att detta mousserande vin ska vara torrare och lagras längre än vanlig cava. Druvorna är ekologiska och kommer från Penedès söder om Barcelona.
Loxarel A Pèl är en Classic Penedès, ny på topplistan > 

Crémant ­– Fint mousserande franskt vin utanför Champagne

Champagne har ursprungsskydd, och får enligt fransk lag bara framställas i regionen Champagne. Men vad gör då vinodlare som vill framställa fina mousserande viner på andra ställen i Frankrike? Man gör Crémant, på samma druvsorter och med samma metod som champagne. Välsmakande Crémant görs i ambitiösa vinregioner som Bourgogne, Loire och Alsace. Priset är ofta lägre och kan vara ett bra alternativ till champagne.
Langlois Brut Crémant får alltid höga betyg. Ägare är champagnehuset Bollinger, vilket också bådar för god kvalitet. 

Cap Classique – Sydafrikas mousserande vin görs också med champagnemetoden.

Sydafrikas fina förutsättningar för vinodling ger bra och mycket prisvärda viner. Det gäller också de mousserande vinerna som går under namnet Cap Classique. Till vinerna används både klassiska champagnedruvor som Chardonnay och Pinot noir, och den ambitiösa champagnemetoden.
Boschendal Brut Chardonnay Pinot Noir är ett bra exempel på en utmärkt Cap Clssique med lågt pris. 

Franciacorta från Lombardiet brukar kallas Italiens svar på champagne.

Franciacorta är ännu ganska okänt i Sverige. Men det finns klara likheter med champagne. Franciacorta är också strikt ursprungsskyddat, vinet måste framställas i denna lilla DOCG-regionen med den högsta klassificeringen. Även druvorna är bestämda och tillgången begränsad: Pinot noir, chardonnay och pinot blanc. Självklart används den mest ambitiösa champagnemetoden vid framställning och lagring. Att priserna på Franciacorta kan närma sig Champagne har alltså sina förklarliga och smakmässiga skäl. 
Monte Rossa Rosé är just nu den enda Franciacortan på topplistan – väl värd att prova.

Om du söker Prosecco, mousserande viner från norra Italien:
Se vår topplista Bästa Prosecco 2019 > 

Vinetikett med årgången 2015

Om vinets årgång och ranking på våra topplistor. 

Saknar du ett vin på listan? Det kan vara avpublicerat – Om vinet har en ny årgång på Systembolaget som ännu inte fått några eller för få betyg. Vi är noga med att bara använda aktuella och korrekta betyg som gäller för vinets årgång.

Systembolaget ändrar priset för vissa viner: Senast 1 september 2019.

Systembolaget kan ändra priserna på vissa viner ett par gånger per år. Några viner på våra topplistor får då nytt pris, lägre eller högre. Det kan också innebära att vinet flyttas till en annan priskategori/topplista. Vi försöker alltid uppdatera så att du får rätt pris. Vi är tacksamma om du meddelar oss, om något vin har olika pris på vår lista och på Systembolaget.

Hälsningar från oss på VinBetyget

Dela gärna vintipsen: