I poddavsnittet kan du höra om vilken typ av viner som lyfter såsen.
Och vilka viner som du ska undvika – och varför.
Lyssna på Vinbetygets Mat- och Vinpodd, med spelaren ovanför.
Finns också på Spotify och Apple Podcaster.
Vinet har en självklar roll i italienska rätter som Pasta vongole, Risotto och Saltimbocca. Och förstås i franska klassiker som Bouillabaisse, Moule marinière och Coq au vin.
Längre ner tipsar vi också om Noilly Prat – det franska starkvinet, vermouth, som ger fin smak till fiskrätter och såser.
Röda viner som ska användas i matlagning, ska helst inte vara fatlagrade. Vinet får gärna vara fruktigt och medelfylligt. Här är ett säkert tips.
Bra vin från Italien med lågt pris –
Copertino Riserva, 2011.
Medelfylligt utan fatkaraktär. Lagrat och moget.
Sockerhalt: Mindre än 3 gram socker per liter.
Nr 2077
89 kr
Finns också i halvflaska 37 cl för 47 kr.
Vita viner för att smaksätta såser och rätter, ska inte heller vara fatlagrade. Undvik också från halvsöta viner. Torra och friska viner av druvan Sauvignon blanc, är ett bra val. Här är tre prisvärda förslag.
Nyhet vann blindprovning på Systembolaget.
Tetra, fairtrade
Nr 6785 på Systembolaget
79 kr.
Ungdomlig, något aromatisk, mycket frisk smak med inslag av päron, krusbär, färska örter och lime.
Sockerhalt: Mindre än 3 gram per liter
Lättare glasflaska
Nr 2267 på Systembolaget
94 kr.
Mycket fruktig, ungdomlig smak med inslag av päron, krusbär, honungsmelon och
Sockerhalt: Mindre än 3 gram per liter
Nr 71739 på Systembolaget
119 kr
Vill du göra rätter och såser med lite mer smak? Prova Noilly Prat: Ett fylligt starkvin av sorten Vermouth (inte Martini som vi råkade säga i avsnittet). Passar utmärkt även i risotto.
Alkoholhalten är 18 %.
Nr 8610 på Systembolaget
144 kr.
Flaska 750 ml
Finns även på halv flaska för 79 kr.