fbpx

SÖK...

Användarbetyg: 5 / 5

Markera som aktivMarkera som aktivMarkera som aktivMarkera som aktivMarkera som aktiv
 

Pasta med tomatsås – Pasta al Pomodoro

Enkel och god pasta med få ingredienser. 

Pasta al Pomodoro –Pasta med tomatsås.

Klassisk italiensk vardagspasta med en tomatsås som är oemotståndlig. Minimal insats med maximal smak. Pastan blir godast om den får koka med i såsen de sista minuterna, så koka den al dente.

Vi tipsar också om två röda viner som matchar smakmässigt – och även maträttens pris. Mycket prisvärda viner med höga betyg. 


Receptet är för 4 personer.
Ingredienser:

  • 2 burkar hela skalade tomater, Mutti Pelati eller annat bra märke.
  •  Tagliatelle,500 g kokas enligt förpackningens anvisning.
  • Olivolja
  • 1 liten gul lök
  • 2 st vitlöksklyftor
  • 1 kruka färsk basilika
  • Salt och nymald svartpeppar 
  • Parmesan 

Så här lagar du Pasta al Pomodoro

1. Fräs finhackad lök och vitlök i olivolja i en panna med svag värme.
2. När löken fått en fin, genomskinlig färg, krossa tomaterna försiktigt med fingrarna eller en gaffel och tillsätt i pannan.
3.
Salta och peppra med nymald svartpeppar.
4. Låt det hela småkoka i 25 minuter. 
5. Sänk värmen och tillsätt basilikablad.
6. Smaka av.

 

7. Koka upp rikligt med vatten i en stor kastrull. Salta rikligt först när det kokar. 
8. 
Pastan kokas enligt anvisningen på förpackningen, men korta gärna ner tiden någon minut för att få pastan al dente. 
9. När pastan är klar, hälls den också i pannan tillsammans med den varma tomatsåsen och det hela vänds runt.
10. Spara gärna lite av pastavattnet och häll i pannan.
11. Servera direkt på tallriken och toppa med färskriven Parmigiano-Reggiano, basilikablad, ringla över olivolja och nymald svartpeppar.

Vilken typ av vin passar till pastan?

Tomater har en syrlighet som kan krocka med rödvinets syra. Men den här tomatsåsen får en fin fyllighet av basilika, olivolja och parmesan. Så ett mjukt och lättare rödvin utan påtaglig strävhet passar bra. 

 

Pasta Al Pomodoro är en rätt som har ett relativt lågt pris. Så vi rekommenderar två viner som också har lågt pris. Vinerna är utmärkta från Vinbetygets topplista. Och båda är från Italien förstås, vad annars.

 

 

Ekologiskt och lätt rödvin vin från norra Italien.

La Corte del Pozzo Bardolino

Det här är ett lättare och något ljusare rödvin som inte har fatlagrats. Det är inte bara ett gott matvin till den här pasta. Det mjuka vinet är utmärkt när bara vill ha ett glas rödvin.

Vinodlingarna ligger nära Gardasjön i Veneto. Vinområdet Bardolino har den högsta klassen DOCG. Vinhuset Fasoli Gino som drivs i fjärde generationen är pionjärer inom ekologiska viner. En son i familjen hade allergi och man övergick till odling utan bekämpningsmedel redan 1980. 

Artikelnummer på Systembolaget: 2340
Pris: 99 kronor 
La Corte del Pozzo Bardolino, alla betyg och länk till Systembolaget >


 Vin till tomatpasta: Copertino 99 kr

Medelfylligt rött vin med lång lagring från södra Italien.

Copertino Riserva

Till Pasta al Pomodoro passar det här smått klassiska rödvinet utmärkt. Copertino har varit mångas favorit sedan lanseringen på Systembolaget 1992.

För 99 kronor får du ett välgjort vin som lagrats sedan 2013 till behaglig fyllighet utan strävhet.Vinet produceras av Cantina Sociale Copertino i ett DOC-klassat område i Apulien. 

Artikelnummer på Systembolaget: Nr 2077
Pris: 99 kronor 
Copertino – betyg och länk till vinet på Systembolaget >

Dela gärna vintipsen: