fbpx

SÖK...

Se Vinbetygets Nyhetsbrev med rosé, röda och vita viner – och olika bubbel förstås >


Frankrike dominerar nya rosélistan med flest viner. Men här finns mer än ljusa roséviner från Provence.

Det är naturligt att det är flest roseviner från Frankrike på topplistan 2021.  Frankrike är ju värdland för vintypen. Själva namnet Rosé är ju också franska för rosa, vinets färg. Blekrosa viner från Provence är sinnebilden för roséviner. Men på listan finns också färgrikare Puy Cherie från Languedoc-Roussillon och Les Lauzeraies Tavel från Côtes du Rhône.

På topplistan finns också roséviner med höga expertbetyg från Italien, Spanien och Österrike, Australien och Sydafrika.

Rosé-trenden har spridit sig till vinproducenter i hela Europa och till Nya vinvärlden med länder som Australien och Sydafrika. De här vinerna har ofta lite mer färg och smak. 

Vad är rosévin gjort av?

Rosévin framställs druvor med mörkt skal, blå druvor. Druvorna har sitt ursprung i Frankrike: Grenache, Syrah och Merlot. Dessa druvsorter är kända för framställning av röda viner.

Hur gör man rosévin, varför blir det rosa?

Det finns några gamla felaktiga myter kring rosévin: Som att rosévin är en blandning av rött och vitt vin. Eller att rosévin är rödvin som är utspätt med vatten.

Rosévin görs av druvor med blå druvor men skalet får bara vara med i processen ett par timmar. Därför hinner vinet endast få en ljus, rosa nyans. Den korta skalkontakten gör också att vinet inte blir inte smakrikt av tanniner. Roséviner saknar som regel strävhet. 

Även om rosévin görs på typiska rödvinsdruvor, ligger det smakmässigt närmare vita viner. Om du gör en blindtest mellan rosé och vita viner, kan det faktiskt vara svårt känna skillnad. Roséviner vinner inte på att lagras utan ska drickas unga – kylda förstås.

Rosévin är utmärkt till plockmat, sallader och vegetariska rätter.

Många gånger förknippas rosévin med ett läskande glas, som aperitif och drink. Men roséviner är även matvänliga, och passar utmärkt till ljust kött som kyckling och kalkon, till lätta och somriga rätter som sallader. Rosévin kan också matcha bufféer och plockmat.

Söker du prisvärda rosévin till många?

Se topplistan Bästa Roséboxarna 2021 >

Närbild på en vinflaska som anger årgång

Om vinernas årgång och ranking på våra topplistor. 

Saknar du ett vin på listan? Vinet kan vara avpublicerat – Det sker om vinet kommit i ny årgång på Systembolaget, som ännu inte fått några eller för få betyg. Vi använder aktuella och korrekta betyg som gäller för vinets årgång. Viner som inte längre finns i Systembolagets fasta sortiment, avpublicerar vi också. 

Priserna ändras på Systembolaget.

Systembolaget kan ändra priserna på vissa viner. Prisändringar kan ske ett par gånger per år. Några viner på våra topplistor får då nytt pris – lägre eller högre. Det kan också innebära att vinet flyttas till en annan priskategori/topplista. Vi försöker alltid uppdatera så att du får rätt pris.

Vi är mycket tacksamma om du meddelar oss, om något vin har olika pris på vår lista och på Systembolaget.

Hälsningar från oss på VinBetyget

Dela gärna: