fbpx

SÖK...

(Uppdaterad 2020.01.02)

Aftonbladet Mat & Vin intervjuar Vinbetyget: Vilka viner passar bäst till skaldjur? 

Hummer, havskräftor, krabba, musslor och räkor... Så gott, festligt och lyxigt. Vitt vin brukar passa men vilka av Systembolagets tusentals viner ska man välja?

Vinbetyget.se sammanställer aktuella vinbetyg från tidningarnas vinspalter. Resultaten presenteras på vin-topplistor. Bara viner med högsta betyg rankas på listorna.
Vi vill göra det enklare att hitta de bästa vinerna på Systembolaget med mobilen, berättar Stefan på Vinbetyget.se

 

Prisvärda vita viner med toppbetyg som passar till skaldjur. 

Vita viner från Tyskland och Österrike hävdar sig bra mot franska klassiker. Österrikes nationaldruva Grüner veltliner, ger friska och fruktiga viner med inslag av örter, päron och citrus. Även Riesling från Tyskland får mycket höga betyg.

Från Vinbetygets topplistor har Stefan valt ut friska och fruktiga vita viner som passar särskilt bra till krabba och andra skaldjur. Skaldjur innehåller umami, vinerna ska även ha en viss fyllighet. 

Det är sex mycket prisvärda viner. Alla vinerna finns i Systembolagets ordinarie sortiment. Från 79 kronor och uppåt.
Klicka på etiketten eller länken för aktuellt pris och alla expertbetyg.

Leth Grüner Veltliner, Österrike (nr 4200)

Ett mycket prisvärt vin till 100 procent gjort på druvan Grüner veltliner, friskt och fruktigt. I samband med att vita viner från Österrike får hyllas för sin kvalitet, har druvan Grüner Veltliner blivit en kändis och det är trevlig bekantskap. 
Se aktuellt pris och alla expertbetyg för Leth Grüner Veltliner > 

Etikett, vitt vin, Leitz Riesling

Leitz Eins Zwei Dry Riesling, Tyskland (nr 5822)

Det brukar sägas att tyska viner är söta. Men prova detta torra, härligt krispiga vin gjort på riesling från hyllade regionen Rheingau i Tyskland, förmodligen landets främst vinregion. Ungt vin av mästerproducenten Leitz. 
Se aktuellt pris och alla expertbetyg för Leitz Riesling >

 Etikett vitt vin från Portugal : Alvarinho Contacto

Alvarinho Contacto, Portugal (nr 6707)

Druvan Alvarinho som både odlas framgångsrikt i Spanien och nordvästra Portugal, finns på många läppar. Inte minst är Alvarinho Contacto ett bevis för detta med många fina utmärkelser: Vinet kommer från VDOC regionen Vinho Verde. 
Se aktuellt pris och alla expertbetyg för Alvarinho Contacto >

Río Claro Sauvignon Blanc, Chile (nr 6851)

Ett vin från Nya Vinvärlden måste vara med, från hyllade vinlandet Chile. Och då även ett vin av den friska "skaldjursdruvan" Sauvignon Blanc. Río Claro uppfyller båda kriterierna med råge. Det ekologiska, krispiga vinet passar också bra till drink. 
Se aktuellt pris och alla expertbetyg för Río Claro Sauvignon Blanc >

Etikett vitt vin från Frankrike: Cotes du Jura

Côtes du Jura Chardonnay, Frankrike (2327)

Det är klart att på en lista över vita viner till skaldjur måste det också finnas ett franskt vin. Och detta är ett verkligt toppvin som rankas högt på vår: Côtes du Jura är friskt och fylligt med viss fatkaraktär. Som sig bör är vinet gjort till 100 procent av chardonnay.
Se aktuellt pris och alla höga expertbetyg för Côtes du Jura Chardonnay >