SÖK...

Aftonbladet Mat & Vin intervjuade nyligen oss om vintips till skaldjur. Här är hela artikeln: 

"Här är Stefans bästa vita till skaldjuren"

Höst är skaldjurstider, men vilka viner passar bäst? Vinbetyget.se sammanställer tidningarnas recensioner. Här är sju prisvärda alternativ från deras topplistor. En tydlig trend är att Österrikes vita hävdar sig allt bättre mot de franska klassikerna.

Just nu finns det gott om krabba, hummer, havskräftor och räkor. Vitt vin hör självklart till, men vilket av Systembolagets tusentals alternativ ska man välja? Vinbetyget.se sammanställer aktuella vinbetyg från tidningarnas vinspalter. Resultaten presenteras i form av vintopplistor –  och konkurrensen om en plats är mycket hård.

– Vi räknar ihop alla vinbetyg från olika media. Bara viner med många och höga betyg kommer med på topplistorna. Alla vinerna på våra olika topplistor är därför säkra kort. Vi vill göra det enklare att välja vin och hitta de bästa vinerna på Systembolaget med hjälp av mobilen, säger Stefan Saidac på Vinbetyget.se

Torra och prisvärda vita viner

Från Vinbetygets topplistor har Stefan valt ut sju olika torra och friska vita viner som passar särskilt bra ihop med krabba och andra skaldjur.Han konstaterar att Frankrike länge varit giganten som alltid levererar vita viner med hög kvalitet. Tidigare har grannarna Österrike och Tyskland fått stå i skuggan, men nu har det hänt något. Plötsligt får länderna väldigt mycket goda omdömen.

– Det är en klar förändring. Nu ser vi att vita viner från Österrike får toppbetyg i tidningarnas vinspalter. Det gör att deras viner också klättrar på listorna för Vita viner upp till 99 kr, och Vita viner 100-199 kr. Österrikes nationaldruva Grüner veltliner, som nästan bara odlas i landet, ger friska och fruktiga viner med inslag av örter, päron och citrus. Även tyska Riesling viner är intressanta med mycket höga betyg, säger Stefan.

Nedan är en spännande av mix av vita viner från 69 kronor till 164 kronor. De kommer främst från Europa och gamla vinvärlden, men det finns även ett spännande vin från nya vinvärlden. Alla vinerna finns i Systembolagets ordinarie sortiment.

Stefans bästa till skaldjur

1: Leth Grüner Veltliner Österrike (nr 4200)

Ett mycket prisvärt vin till 100 procent gjort på druvan Grüner veltliner, friskt och fruktigt för bara 79 kronor. I samband med att vita viner från Österrike får hyllas för sin kvalitet, börjar druvan Grüner Veltliner bli en populär kändis? och den är trevlig bekantskap. Grüner Veltliner är den dominerande druvan i Österrike och odlas nästan bara här.

2: Leth Duett Riesling & Veltliner Österrike (nr 4587)

Det här är en spännande druvkombination där 52 procent är Riesling och 48 procent är Grüner veltliner, därav namnet Duett. Även detta vin från kvalitetsproducenten Leth kostar 79 kr.

3: Von Winning Win Win Riesling, Tyskland (nr 79394)

Det brukar sägas att tyska viner är söta. Men prova detta torra, härligt krispiga vin gjort på riesling från Pfalz i västra Tyskland, kanske landets främst vinregion. Ungt vin, årgång 2015, och väl värt sina 129 kr.

4: Muscadet Sèvre et Maine, Frankrike (nr 2275)

När det handlar om torra vita viner måste ändå Frankrike vara med. Chardonnay och Sauvignon blanc är ju populära kändisar. Prova något nytt. Druvan Melon de bourgogne är värd uppmärksamhet. Vinet är lätt och fräscht för 79 kr.

5: Olivier Leflaive, Bourgogne Les Sétilles 2014,  Frankrike (5657)

Det är klart att på en lista över vita viner till skaldjur måste det finnas med ett franskt klassiskt finvin som ett fylligt vin från Olivier Leflaive gjort på 100 procent chardonnay. Om 164 kronor är mycket eller lite är en smakfråga.

6: Alvarinho Contacto, 2014 Portugal (nr 6707)

Druvan Alvarinho växer i nordvästra Portugal. Alvarinho Contacto är ett intressant vin som fått många fina utmärkelser, kommer från Vinho Verde, en DOC region. 119 kr

7: Río Claro Sauvignon Blanc 2015, Chile (nr 6851)

Ett vin från Nya Vinvärlden måste vara med, från hyllade vinlandet Chile. Och då även ett vin på den friska "skaldjursdruvan" Sauvignon Blanc. Río Claro uppfyller båda kriterierna med råge. Dessutom är detta mycket prisvärda vin ekologiskt, och passar också som drink. Priset är bara 69 kr.

Dela gärna vintipsen: