SÖK...

Uppdaterad 1 artikel ur boken Kockans Knep ©Stefan Saidac 2020.


Låna en god rutin från de bästa köken – Mise en place!

Upptäck att något du behöver till matlagningen saknas – i tid.
När du väl har börjat att laga, är det besvärligt att upptäcka att något saknas: Som att det bara är ett ägg i kartongen när du behöver tre ägg.
Det här gäller lika mycket om du ska laga en favoriträtt, som ett helt nytt recept. 

1. Ta fram alla ingredienser och råvaror innan du börjar. 

  • Använder du ett recept: Läs igenom noga och se att du har alla ingredienserna hemma – plocka fram ur skafferiet och kylskåpet. 
  • Lagar du utan recept : Tänk igenom vad du som ingår i din rätt. Ta fram allt du kommer att behöva för matlagningen. 

Om du upptäcker att något saknas eller är gammalt.
Ofta är det basvaror som tagit slut, som mjöl, svartpeppar eller vinäger. Färskvaror som ägg och grädde, kan också ha passerat sitt bäst-före-datum. 
Du kan hinna handla. Vilket är långt mindre dramatiskt i börjat än i slutfasen av ett recept.

I vissa fall går det att förändra proportionerna i receptet. Är det en avgörande ingrediens, kan kanske du måste laga något annat. 

fransk matlagning: Mise en place

Långt recept med många ingredienser? Placera ingredienser i den ordning som du kommer att behöva dem. 

Skapa tomma ytor på diskbänken och köksbordet. Placera ingredienserna i den ordning, som du kommer att behöva dem. Till exempel från vänster till höger. När du gör detta, får du också en bra genomgång av receptet. Jag brukar göra det här, när det är många ingredienser och när receptet är nytt för mig.

I matlandet Frankrike är den här förberedelsen så viktig och självklar att den är ett eget uttryck — Mise en place
Det betyder ungefär Allt på plats.


2. Ta också fram alla köksredskap som du kommer att behöva

Hur mycket tid ägnar vi att leta? Det är särskilt irriterande i köket när det är ont om tid och något behövs precis nu. Fokus från matlagningen försvinner när man desperat öppnar skåp och lådor, och blicken söker efter en stektermometer. 

Tänk igenom vilka redskap du kommer att behöva för dagens matlagning. Ta fram och lägg redskapen i den ordning du ska använda dem.
Till Exempel:

  1. Kniv och skärbräda
  2. Potatisskalare
  3. Kastrull för kokning
  4. Liten kastrull och visp för sås
  5. Potatispress
  6. Stor bunke och slev
  7. Stekpanna och stekpincett
  8. Ugnsfast form och underlägg

Svaret finns i receptet:
För att veta vilka råvaror och redskap som behövs, måste du gå igenom receptet steg för steg – vilket är en fördel. Har du noga läst igenom receptet minskar risken för misstag och överraskningar. 

Mise en place! Frid i köket, kan man också säga. 


Laga mat- beräkna tid

Se fler tips som gör matlagningen enklare >


Vin som rekommenderas, finns på Systembolaget

Vi tipsar om viner med höga betyg:
Till startsidan med 18 vin-topplistor och meny >


 

Dela gärna vintipsen: