fbpx

SÖK...

Uppdaterad artikel 2 ur boken Kockans Knep © Stefan Saidac: 2020


Två saker gör matlagning stressig och allt annat än rolig:

1. Maträtter som är för avancerade och svåra.
I kokböcker och på TV verkar allt problemfritt. Men det är inte enkelt att laga rätter med tjugo ingredienser. Särskilt inte första gången man lagar ett recept. Se till att en god energi och dyra ingredienser inte går till spillo genom att sätta målet för högt.

2. Som allt riktigt hantverk tar matlagning tid. Har du tiden?
Matlagningen kräver sin tid – nödvändig tid. Som att skala potatis till fyra personer tar 10-15 minuter. För att smakerna ska komma fram, bör köttfärssåsen helst puttra i 45 minuter eller mer. En grönsaksgratäng behöver 20-25 minuter i ugnen. Matlagning tar sin tid, och det finns sällan genvägar och tid att kapa.


SÅ HÄR FÅR DU EN LUGNARE MATLAGNING:

1. Välj maträtter som passar din nivå.

Se till att du får en behaglig stund i köket genom att välja rätter som du lyckas och hinner med.
Hitta rätter som du är sugen på att laga – framför allt och äta. Det är ju den stora belöningen. ruta.

2. Laga bara mat när du har tillräckligt med tid – Helst gott om tid.

Om man inte hinner måla färdigt en stol eller stryka skjortor, är det inte hela världen. Det går att fortsätta när man hinner.

Men matlagning är speciellt. Har man väl börjat laga, ska det helst slutföras. Annars kan råvaror och ingredienser gå förlorade. Vårt råd, se till att du har gott när du ska laga lite svårare rätter. Och framför allt när du lagar en rätt för första gången. 

 

3. Försöka att se hur lång tid varje moment tar.

Sätt dig en stund innan du börjar laga: Försök att se hur lång tid matlagningens olika delar tar. Den här enkla planeringen ger dig överblick. Du får en lugnare matlagningen. I recept står vad som ska göras men sällan hur lång tid olika delar tar. Gå igenom receptet och uppskatta tiden. Till exempel: 

  • Plocka fram redskap och ingredienser: Omkring 10 minuter
  • Skala: Omkring 15 minuter 
  • Koka: Omkring 15 min
  • Skära, putsa: Omkring 10 minuter 
  • Steka: Omkring 10 minuter 
  • Tid i ugnen: Omkring 30 minuter  
  • Diska och plocka undan: Omkring 15 minuter

Många saker kan man göra parallellt, som att koka något, och steka samtidigt. Min erfarenhet är att tid i recept och kokböcker ofta är snålt tilltagen. Jag brukar räkna med ytterligare en halvtimme. 

4. Börja med det som kräver längst tid.

Kockar som har matlagningskurser förvånas över att deltagarna börjar med små och slutgiltiga moment. Sådant som helst ska vänta till sist. Till exempel att riva blockchokladen som ska användas till efterrätten.

Potatisgratäng är bra att börja med. 
Anta att du vill göra en potatisgratäng till 6 personer. Att skala och skiva så många potatisar tar längre tid än man kan tro. Det tar ytterligare tid för att riva ost och kanske hacka lök som smaksättning. När alla ingredienserna är i ugnsformen, ska den stå 30-40 minuter i ugnen – vilket är utmärkt. Dels sköter sig gratängen sig själv, och dels har du tid att laga annat. En potatisgratäng kan du göra i förväg många timmar innan den ska serveras. Det går utmärkt att värma på gratängen några minuter innan det är dags att sätta sig bords. 

Det här gäller lika mycket hemlagat potatismos – som de flesta tycker är en sann delikatess. Men det tar tid att göra. Börja i förväg. 

Fisk och kött kan du laga precis innan det är dags att äta. Ju kortare tid från pannan till tallriken desto godare. 

Vissa rätter kan du fördel laga dagen innan gästerna kommer. 
Alla gillar grytor. En gryta blir ofta också godare om den för stå till sig ett dygn. Och matlagningen har du redan klarat av, det är bara att njuta av den goda måltiden och trevligt sällskap. 


Laga mat: Mise en place
Se också tipsen:

Gör alltid det här innan du börjar laga mat >


Vintips från topplistorna Söker du prisvärda viner med höga betyg till maten?
Välkommen till våra vin-topplistor med expertbetyg >