Både maten och vinet blir godare när smakerna samarbetar. I vinvärlden talar man om att smakerna ska matcha varandra. Även begreppet pairing brukar användas om att hitta goda mat- och vinkombinationer. Här kan du läsa om några användbara tumregler för enklare para ihop mat och vin.
Längre ner på sidan, hittar du också länkar till "Vin som passar till lax", "Vin som passar till oxfilé", ""Vin till kantareller"...och mer.
Toast Skagen med smaker som räkor, dill och löjrom matchas med vitt vin av druvan Riesling
Såser och tillbehör kan ha en stark och dominerande smak- och som kan få vinet att smaka annorlunda. I värsta fall sämre.
Ett exempel: Om en sallad smaksätts med syrlig vinäger, blir rödvinet strävt och obehagligt. Det gnisslar nästan mot tänderna.
Att provsmaka på maträtten och vinet ihop, är det snabbaste sättet att avgöra om ”smakerna gifter sig”. Skär det sig, fungerar det, eller blir det en mycket god smakkombination? Är det gott ihop, så är det, oavsett vad vinböckerna säger.
Har du frågor kring att kombinera mat och vin?
Du är varmt välkommen att kontakta oss: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.
Vi lovar att försöka svara så snabbt vi kan.
Här följer tips på fyndviner från våra topplistor och matchande rätter.
Det finns också artiklar om smakkrockar att se upp med: Allt för att ditt goda vin ska komma bäst till sin rätt.