Här är tips från Kockarnas Knep: En bok med kock-intervjuer och mina erfarenheter från köket. Som författare och grundare av Vinbetyget.se, är det extra kul att dela med mig av innehållet.
Hoppas att du får en givande läsning och roligt vid spisen, Stefan
Se artiklar med länkarna:
Gör alltid det här innan du börjar laga mat >
Hur svårt vill du laga? Och hur mycket tid har du >
Många verka vilja få tips som förenklar matlagningen. Boken Kockarnas Knep snabbt sålde slut, och var en del av P1 Meny i sex avsnitt. Här är den i en uppdaterad version för dig som besöker Vinbetyget.se
Tipsen och knepen från boken gör dig knappast till kock. Men du börjar kanske tänka som en kock.
Det finns redan fullt av recept på olika matsajter. Vi kommer att igenom det som inte brukar stå i recepten. Snarare hur du lagar, än vad du lagar.
Våra tips kring att laga mat kräver inga förkunskaper. Vi tycker inte att matlagning är en tävling. Detta är inte heller en strikt lärobok med avancerade metoder. Mycket av det vi presenterar är sunt förnuft och erfarenheter.
Vissa delar har varit kända i restaurangköken sedan urminnes tider. Andra är av nyare karaktär. Utgångspunkten är nyfikenhet på hur kockarna gör. Och vilken nytta kan du ha av detta. Det handlar också om inställning och känslor kring matlagning. Genom att läsa våra tips kan också du vinna tid.
Trevlig läsning!
Både maten och vinet blir godare när smakerna samarbetar. I vinvärlden talar man om att smakerna ska matcha varandra. Även begreppet pairing brukar användas om att hitta goda mat- och vinkombinationer. Här kan du läsa om några användbara tumregler för enklare para ihop mat och vin.
Längre ner på sidan, hittar du också länkar till "Vin som passar till lax", "Vin som passar till oxfilé", ""Vin till kantareller"...och mer.
Toast Skagen med smaker som räkor, dill och löjrom matchas med vitt vin av druvan Riesling
Såser och tillbehör kan ha en stark och dominerande smak- och som kan få vinet att smaka annorlunda. I värsta fall sämre.
Ett exempel: Om en sallad smaksätts med syrlig vinäger, blir rödvinet strävt och obehagligt. Det gnisslar nästan mot tänderna.
Att provsmaka på maträtten och vinet ihop, är det snabbaste sättet att avgöra om ”smakerna gifter sig”. Skär det sig, fungerar det, eller blir det en mycket god smakkombination? Är det gott ihop, så är det, oavsett vad vinböckerna säger.
Har du frågor kring att kombinera mat och vin?
Du är varmt välkommen att kontakta oss: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.
Vi lovar att försöka svara så snabbt vi kan.
Här följer tips på fyndviner från våra topplistor och matchande rätter.
Det finns också artiklar om smakkrockar att se upp med: Allt för att ditt goda vin ska komma bäst till sin rätt.
Matlagning har sina egna ord som finns i kokböcker, matprogram, recept och restaurangkök. Många ord är från matnationen Frankrike, klassisk köksfranska. Andra ord är nyare, "trendar" och finns ofta i artiklar och matprogram.
Vårt matlexikon ingår i den stora vin-sajten Vinbetyget.se. Mat och dryck som vin hänger ihop. Många av orden är från ordlistan i boken Kockarnas Knep, av Vinbetygets grundare. Hör gärna av dig om det är något ord som vi kan lägga till.
Vi får ofta frågan om maträtter med passande viner. Så här tipsar vi om härliga recept och viner som är goda tillsammans – och också var sig förstås.
Fyll i din epost-adress här:
Du kan också maila till oss: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.