I nästan varje sallad och på varje tallrik använder vi tomater. Visst är tomater både goda och nyttiga. Men tyvärr inte ihop med rött vin. Det blir två syror som inte går ihop. Det goda vinet kan få en tråkig smak av metall.
Prova gärna att ta en tugga av en tomat och sedan en klunk rött vin. Vad upplever du?
Det knepiga är naturella, råa tomater. Om tomaterna ugnsbakas blir de mindre skarpa i smaken och går bra att servera till vinet. Dessutom får de varma tomaterna en härlig, rund smak.
Lägg tomaterna i en form, och pensla med olivolja. Salta lätt. Låt stå i ugnen med 225 grader i cirka 10 minuter, beroende på storlek.
När tomaterna har fått lite färg och blivit mjuka, är också smaken mjukare – och mycket godare tycker vi. Framför allt ihop med vinet, och det är huvudsaken.
Ägg och vin är en olycklig kombination >
Smaksatt bubbelvatten kan sabotera vinet >