Se nyhetsbrevet med bubblande prosecco, goda drinkar och fynd på Systembolaget >
Stor ökning: Senaste året blev ett rekordår för prosecco-försäljningen. Bubblet från norra Italien efterfrågas överallt.
Länderna som köper mest, är USA, Storbritannien och Tyskland. Och i Sverige gillar vi förstås också prosecco, bara att vi är ett mindre land.
Av alla mousserande viner som champagne, cava och crémant är det prosecco som säljs mest. Så här ser det inte bara ut i Sverige, trenden är högst internationell.
Prosecco är dock inte någon en nyhet. Prosecco har framställts i norra Italien sedan mitten av 1800-talet. Ibland tar det bara lite tid innan en bubblande nyhet sprider sig.
På Vinbetyget är vi inte snobbiga och väljer bort prosecco för ädlare mousserande viner som champagne. Det finns drycker för olika tillfällen, champagne ibland, prosecco ibland. Vi har skapat en egen topplista för prosecco för alla som gillar ett friskt mousserande vin med mycket förmånligt pris.
Prosecco är frisk och fruktig och blir en bra matchning till snacks och plockmat. Prosecco har en viss sötma som gör att den också passar bra till bufféer och många maträtter som annars är svårmatchade. Friskheten gör att sockerhalten inte blir påtaglig, dessutom är den låg och man jämför t ex juice.
Den lysande oranga drinken med sitt ursprung i Italien har spritt sig på barer och uteserveringar över hela världen. Även hit.
Här är det enkla receptet på Aperol Spritz >
Enligt legenden uppfanns drinken Bellini på Harry's Bar i Venedig där filmstjärnor och kändisar brukade samlas. Du kan enkelt göra Bellini själv. I originalreceptet ska det vara pressade vita persikor. Men det växer knappast på träd här i Sverige, och är sällsynt på de flesta ställen. Du kan använda persikojuice eller puré.
Att bartendern som skapade Bellini i Venedig, just valde prosecco är naturligt. Prosecco framställs i regionen, se mer längre ner.
Se receptet för prosecco-drinken Bellini >
För mousserande viner som champagne och cava finns det speciella regler för produktionen. Det finns det också för prosecco som bara får framställas i DOC-regionerna Venetien och Friuli-Venezia Giulia. DOC är förkortningen för ”Denominazione di Origine Controllata” och betyder kontrollerat ursprung.
Det finns också prosecco från Valdobbiadene som har den högsta italienska klassificering DOCG: ”Denominazione di Origine Controllata e Garantita”.
Det är faktiskt bara en druva som används i alla prosecco på Vinbetygets lista här ovanför: Druvan heter glera och är lokal för Venetien.
Tidigare kallades druvan både glera och prosecco. Men för att hindra att någon i t ex Australien odlade druvan prosecco och kallade sitt vin för prosecco,
bestämde italienska myndigheter, att druvan bara ska heta glera. Prosecco får bara framställas i de norditalienska regionerna som nämns ovan - Basta!
Den vinregion i världen som har varit mest skicklig på att skydda och ursprungsmärka sitt vin, är förstås regionen Champagne i nordvästra Frankrike: Bara mousserande viner därifrån får kallas champagne. Franska jurister hårdbevakar beteckningen och obehöriga som använder champagne på sina produkter får böta.
Se topplistan Bästa Mousserande: Spumante, Crémant & Cap Classique >
Saknar du ett vin på listan? Vinet kan vara avpublicerat – Det sker om vinet kommit i ny årgång på Systembolaget, som ännu inte fått några eller för få betyg. Vi använder aktuella och korrekta betyg som gäller för vinets årgång. Viner som inte längre finns i Systembolagets fasta sortiment, avpublicerar vi också.
Systembolaget kan ändra priserna på vissa viner. Prisändringar kan ske ett par gånger per år. Några viner på våra topplistor får då nytt pris – lägre eller högre. Det kan också innebära att vinet flyttas till en annan priskategori/topplista. Vi försöker alltid uppdatera så att du får rätt pris.
Vi är mycket tacksamma om du meddelar oss, om något vin har olika pris på vår lista och på Systembolaget.
Hälsningar från oss på VinBetyget