Vissa drinkar och cocktails verkar ha funnits i alla tider. Drinkar med självklara namn, strålande karisma och som kan beställas på välrenommerade barer över hela världen. Bellini är tveklöst en sådan drink. Den finns också på listor med drinkar man gärna ska prova. Bellini är både läskande och enkel att göra.
Någon gång ser en drink dagens ljus för första gången – ofta skapad av uppfinningsrik bartender.
Den klassiska drinken Bellini skapades av Guiseppe Cipriani på Harry’s Bar i Venedig, förmodligen redan på 1940-talet.
Harry’s Bar är egentligen mer en restaurang än en bar. Här minglade kända författare och skådespelare som Ernest Hemingway och Orson Welles. Du kan gå på Harry’s Bar än idag och beställa den populära drinken.
Eller gör en Bellini själv, se receptet längre ner.
Att Bellini skapades i Venedig och Venetien är naturligt. Prosecco är en huvudingrediens – och det är här Prosecco framställs av druvan Glera. Bara här och ingen annanstans får Prosecco produceras.
Det är faktiskt bara två ingredienser.
I originalreceptet ska det vara vita persikor, vilket är både sällsynt och dyrt i Sverige. Det går också bra med vanliga mogna persikor.
1. Mosa persikor med en gaffel eller i en mixer. Lägg puréen i höga champagneglas.
2. Fyll på med kall prosecco. Rör om försiktigt. Garnera gärna med en bit persika.
Färdigt!
Vilken prosecco är bäst på Systembolaget?
Till Vinbetygets topplista Bästa Prosecco >
Även om det inte är enligt originalreceptet, tycker vi att det går lika bra att använda Cava.
Se också Cava-Topplistan >