fbpx

SÖK...

// HELTECH 2018-06-21 #736027 no category h1 ?>

Vilka viner passar till olika typer av lax? 

Gravad, grillad, halstrad, inkokt och rökt – Lax kan varieras i det oändliga.
Råvaran är densamma men beroende på hur laxen lagas och tillreds, kan den bli många många olika rätter, och med olika smak.
Vissa laxrätter är milda medan andra är mer smakrika – Bra att tänka på när det är dags att välja vin

En tallrik med gravad lax

Sättet att laga laxen påverkar smaken – och valet av vin.

Det finns laxvarianter för alla årstider på året. Ett bra sätt att hitta matchande vin, är att utgå från hur laxen är lagad och smakar. Exempelvis är kokt lax mild, medan grillad och stekt lax får betydligt mer smak. Även såser och tillbehör förändrar smakupplevelsen.

Lax på en skärbräda

Vita viner med både friskhet och en viss fyllighet är att föredra till lax. 
Alla våra vintips får höga expertbetyg och rankas på Vinbetygets oberoende topplista.

Ett glas med vitt vin

Vi tipsar om vita viner till olika typer av lax. Även om vinerna skiljer sig beträffande smak, stil, pris och ursprung, är en sak gemensam:
Alla vinerna nedan topprankas 2024:

Chardonnay till grillad lax:
Vitt vin till: Grillad, halstrad och stekt lax – Chardonnay och Alvarinho >

Chablis till lax i ugnen:
Vitt vin till: Lax i ugnen – Chablis, inte fatlagrad >

Chenin Blanc till inkokt lax:
Medelfylligt vitt vin till: Inkokt lax med hollandaise sås – Chenin blanc >

Riesling till rökt / gravad lax:
Vitt vin till: Rökt och gravad lax – Hyllad Riesling >

Vitt vin till laxpasta med spenat:
Vitt vin till: Pasta med rökt lax och spenat – Aromatisk druvmix från Atlantkusten >

Tips på Vita viner som passar till lax

Lax räknas som en fet fisk – Friska och krispiga vita viner är en god matchning.

Lax är både fetare och smakar mer än vita fiskar som torsk och piggvar. Generellt sett passar vita viner som är friska och syrliga till den feta laxen. Vinets friska smak är en god kombination till laxens fyllighet. 

Lax är också rik på umami, den femte grundsmaken.
Umami förstärker de andra grundsmakerna. Oavsett hur laxen är lagad, kan knastertorra lätta vita viner, bli för anonyma och lågmälda till smakrik lax. Vita viner med både friskhet och en viss fyllighet är att föredra. 

Lycka till med laxen och vinet!