Gillar du också Prosecco? Då är du gott sällskap. På bara några år har Prosecco blivit enorm succé i Sverige och många andra länder. Det säljs mer Prosecco än någon annan typ av mousserande viner; champagne, cava, crémant eller spumante – och ökningen verkar bara fortsätta.
Först och främst är vinet är att och mousserande med bubblor likt en champagne. Det finns också vissa bestämmelser för att ett vin ska få kallas Prosecco. Vinet måste komma norra Italien: Från DOC-regionerna Venetien och Friuli-Venezia Giulia. Prosecco måste också göras av den lokala druvan Glera. Champagne och Cava framställs av helt andra druvsorter och med andra metoder och längre lagringstid.
Det tydligaste kännetecknet är nog att Prosecco är friskt, fruktigt och även används i drinkar som Aperol Spritz och Bellini. Och så har ju Prosecco ett ovanligt lågt och trevligt pris.
Söker du också bästa Cava, Crémant och andra mousserande viner?