fbpx

SÖK...

Ta bort skåpsdoften och ditt vin blir godare!

Frågan kan tyckas konstigt. Men glas som står en tid i skåpet, kan få en instängd och dammig doft. Den här doften konkurrerar med vinets egen doft. Och doften är som bekant en viktig del av smakupplevelsen när vi dricker vin. Vi känner hur vinet doftar, innan vi känner hur vinet smakar. Glasen kan också få en fet hinna, som inte heller är smaklig.

Prova att lukta i ett glas som stått i skåpet ett tag. Känner du?

ett vinglas som diskas under rinnande vatten

Skölj vinglasen regelbundet. 

Se till att du inte går miste om vinets finstämda dofter och nyanser: Du får enkelt bort den tråkiga doften om du diskar glasen. Diska helst varligt för hand med riktigt varmt vatten och sparsamt med diskmedel. 

Glasen är egentligen inte smutsiga. Det kan räcka med att glasen ligger i blöt i diskhon en stund. Men skölj glasen noga. Diskmedel kan samlas i glasets små, osynliga håligheter, och lösas upp tillsammans med vinet. Det kan också fördärva smakupplevelsen.  

Undvik i sista stund.

Det är tråkigt att upptäcka glasen är ofräscha när gästerna ringer på dörren. Eller när du tar första klunken. Har du inte inte använt glasen på ett tag, skölj glasen dagen innan – och undvik ett förargligt stressmoment. 

De tunna glasen på bilden är formgivna av Erika Lagerbielke – Orrefors Difference Mature. En glasfavorit som används till röda viner av druvor som Cabernet sauvignon och Barbera. 

Se också våra tips om olika smaker som krockar med vinet: 

Färska tomater krockar med röda viner >

Ägg och vin är en olycklig kombination >

Se upp med vinäger till vin >

Smaksatt bubbelvatten kan sabotera vinet >