fbpx

SÖK...

Alla känner till det italienska bubblet prosecco. Men har du provat Franciacorta?

Trots sin höga kvalitet är Franciacorta något okänt för oss i Sverige. Dessa ypperliga mousserande viner är ursprungsskyddade och får bara produceras i DOCG-regionen Franciacorta, som ligger i Lombardiet, norra Italien. Franciacorta har fler likheter med champagne, än med prosecco. 

Franciacorta, glas med mousserande rosévinet Monte Rossa

Monte Rossa Franciacorta får mycket höga vinbetyg i tidningarna – Rankas på Vinbetygets topplista för bästa mousserande vinerna

Monte Rossa Rosé: Alla betyg och aktuellt pris på Systembolaget > 

Monte Rossa Franciacorta Rosé (nr 7615) lagras minst i 24 månader på flaska. Druvorna är 60% chardonnay och 40% pinot noir. På flaskans hölje står "Piacere", vilket betyder ungefär Enjoy ­– och det är inte svårt att göra.

Franciacorta brukar kosta mer än prosecco – och liknar mer champagne än prosecco.  

Priserna för Franciacorta kan ligga i nivå med champagne. Det beror inte bara på den hantverksmässig och småskaliga produktionen. Franciacorta produceras enligt champagne-metoden med lagring på flaska.

Kvalitetsbeteckningen är DOCG som står för ”Denominazione di Origine Controllata e Garantita”.  Det är den högsta klassificering i Italien – avser garanterat ursprung och att vinet är genomgått officiell provning. 

Bara champagne-druvor: För att producera Franciacorta får endast druvorna Chardonnay och Pinot noir användas – De klassiska Champagnedruvorna. Med dessa druvor och en ambitiös framställningsmetod, är det inte konstigt att Franciacorta nämns som Italiens svar på champagne.

Fler skillnader mellan prosecco och Franciacorta. 
Prosecco får bara produceras i Veneto-regionen till 100% av druvan Glera. Vinet har enkel och snabb produktion i ståltank utan lagring. Detta gör att priserna kan vara så låga.

Vill du jämföra olika typer av mousserande viner, se expertbetyg och pris? 
Titta närmare på topplistorna:


Topplistan med Bästa champagnen >


Topplistan med Bästa mousserande vinerna; Cava, Spumante, Crémant, Trento DOC >


Topplistan med Bästa prosecco >

Här är fler artiklar om Italien och italienska viner:

Den vänliga vinbutiken i Rom >

Den late vinhandlaren eller Systembolaget?

Prosecco säljs med bling i mataffären >

Restauranger som förstår sina gäster >