<link href="//maxcdn.bootstrapcdn.com/font-awesome/4.7.0/css/font-awesome.min.css" rel="stylesheet" type="text/css"/>

SÖK...

Lycka är när mat och vin passar perfekt ihop.

Både maten och vinet blir godare när smakerna samarbetar. I vinvärlden talar man om att smakerna ska matcha varandra. Även begreppet pairing brukar användas om att hitta goda mat- och vinkombinationer. Här kan du läsa om några användbara tumregler för enklare para ihop mat och vin. 

Längre ner på sidan, hittar du också länkar till "Vin som passar till lax", "Vin som passar till oxfilé", ""Vin till kantareller"...och mer. 

Vin till Toast Skagen
Toast Skagen med smaker som räkor, dill och löjrom matchas med vitt vin av druvan Riesling

Några enkla tumregler för att kombinera mat och vin:

  • Lätta rätter +  Lätta viner
  • Ljusa rätter + Ljusa viner som vitt och rosé
  • Mörka rätter + Röda viner
  • Kompakta och kraftiga kötträtter + Smakrika röda viner

Mat- och vinkombinationer att se upp med:

  • Asiatiska och heta smaker går inte ihop med röda viner och torra vita viner.
  • Ägg och röda viner passar inte ihop. 
  • Råa och salta råvaror och livsmedel som sill går sällan ihop med vin.
  • Naturella grönsaker som tomat innehåller syra som skär sig mot röda viner.

Sås och tillbehör kan förändra smaken på hela rätten – och vinet!

Såser och tillbehör kan ha en stark och dominerande smak- och som kan få vinet att smaka annorlunda. I värsta fall sämre.
Ett exempel: Om en sallad smaksätts med syrlig vinäger, blir rödvinet strävt och obehagligt. Det gnisslar nästan mot tänderna.

Det egna smaksinnet är ditt bästa hjälpmedel

Att provsmaka på maträtten och vinet ihop, är det snabbaste sättet att avgöra om ”smakerna gifter sig”. Skär det sig, fungerar det, eller blir det en mycket god smakkombination? Är det gott ihop, så är det, oavsett vad vinböckerna säger.

Har du frågor kring att kombinera mat och vin?
Du är varmt välkommen att kontakta oss:  Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.
Vi lovar att försöka svara så snabbt vi kan.

Här följer tips på fyndviner från våra topplistor och matchande rätter.
Det finns också artiklar om smakkrockar att se upp med: Allt för att ditt goda vin ska komma bäst till sin rätt. 

Användarbetyg: 5 / 5

Markera som aktivMarkera som aktivMarkera som aktivMarkera som aktivMarkera som aktiv

Att laga Boeuf Bourguignon.
Att bjuda på Boeuf Bourguignon är ett säkert val. Grytan som serveras på franska finkrogar, går mycket bra att laga själv. Det enda som krävs är lite noggrannhet och tid – det tar omkring 3 timmar. 
Se också tipsen som underlättar matlagningen.

Bra och gott recept på Boeuf Bourguignon:

Längre ner ser du också Julia Childs klassiska Boeuf Bourguignon-recept som gjorde succé i amerikansk tv.

Ingredienser, 4-6 personer.

  • 600 g oxkött, högrev eller bringa 
  • Rökt sidfläsk (istället för bacon) 
  • Smålökar
  • 25 g smör
  • 1½ msk mjöl
  • Tomatpuré
  • 1 flaska rött vin (75 cl)
  • ½ l buljong
  • 2 tsk torkad timjan, och färsk timjan
  • 6 lagerblad
  • 6 schalottenlökar
  • 6 vitlöksklyftor
  • 600 g morötter
  • 400 g champinjoner
  • Salt och svartpeppar

Så här lagar du Boeuf Bourguignon:

1. Skär köttet och sidfläsket i kuber.

2. Bryn sidfläsket i grytan, och ta upp det. 

3. Lägg köttet i grytan och bryn det i fettet från sidfläsket.

4. Se till köttet från ordentlig färg runt om. Krydda med salt och peppar.

5. Pudra köttet med mjöl. Tillsätt tomatpuré och rör runt.

6. Tillsätt vin och buljong, torkad timjan, lagerblad, skalade schalottenlökar, vitlöksklyftor och skivade morötter. 

7. Låt koka försiktigt på svag värme i cirka 2 timmar.

 8. Stek champinjonerna innan och tillsätt 30 minuter före servering


Boeuf Bourguignon recept och tips

Vinbetygets tips när du ska laga Boeuf Bourguignon

Grytan har blivit en favorit att laga och bjuda på. Här är våra erfarenheter och tips. Särskilt om du ska laga till många.

  • Riktigt vassa knivar. Kött som högrev och sidfläsk är kompakt. Det är inte som att skära en filé. Det tar sina tid att putsa högreven.
  • Bryn det skurna sidfläsket i ugnen, ett stekmoment mindre.
  • För bästa stekyta på högreven; Köttet ska vara rumstempererat. Inte för mycket stekpannan, stek hellre i omgångar. Ju mer färg på köttet desto mer smak.
  • Även champinjonerna steks enkelt i ugnen, tillsätt i grytan en halvtimme före servering.
  • Klipp färsk timjan i precis före servering, både för doften och smaken.
  • Ofta blir grytan ännu godare andra dagen. Laga gärna för mycket, rester är alltid bekvämt och gott. Grytan går också utmärkt att frysa in.
  • Ett luftigt potatismos passar perfekt till grytan. 
    Lycka till!

 Vintips till Boeuf Bourguignon – Se avsnitt 13 >


  Lyssna också på podcasten Mat & Vinfrågan – Boeuf Bourguignon

Julia Childs kokbok Det goda franska köket

Så här skriver Julia Child om Boeuf Bourguignon i kokboken Det goda franska köket:
"Som ofta är fallet med berömda maträtter, finns det mer än ett sätt att laga en god boeuf bourguignon. Noggrant tillagad och väl smaksatt är den en av de godaste kötträtter människan skapat..."

Julia Childs recept på Boeuf Bourguignon från hennes legendariska kokbok:

1.
En bit bacon på 2 hg

Skär bort svålen och skär baconbiten till lardons (strimlor som är 1/2 cm tjocka och 4 cm långa). Sjud svål och baconstrimlor i 10 minuter i 1 1/2 liter vatten. Sila upp och torka. 
Förvärm ugnen till 225°

En eldfast gryta, ca 8 cm djup och 25 cm vid.
1 msk olivolja eller matolja
En hålslev

2.
Stek baconstrimlorna i oljan över måttlig värme så att de blir lätt brynta. Lägg upp dem på ett fat med hålsleven. Sätt grytan åt sida. Hetta upp fettet så att det nästan ryker när det blir dags att bryna köttet. 

1 1/2 kg magert grytkött, skuret i 5-centimeters-tärningar.

3.
Torka köttet noga på hushållspapper. Det bryner inte om köttet är fuktigt. Stek några få bitar i taget i den heta oljan och baconfettet, tills köttbitarna är vackert brynta på alla sidor. Lägg köttbitarna på fatet med baconstrimlorna.

1 skivad morot
1 skivad lök

4.
Bryn de skivade grönsakerna i samma fett. Häll sedan bort fettet. 

1 tsk salt
1/4 tsk peppar
30 g mjöl

5.
Lägg tillbaka bacon och kött i grytan, salta och peppra och skaka om bitarna. Pudra över mjölet och skaka omkring bitarna igen så att köttet täcks med ett tunt lager mjöl. Sätt in grytan utan lock i ugnen och låt den stå i 4 minuter. Skaka om bitarna och låt den stå 4 minuter till. (Under tiden bryns mjölet och köttbitarna får en tunn stekskorpa.) Ta ut grytan och sänk värmen till knappt 175°.

7 dl fylligt, ungt rödvin, helst samma sort som man serverar till maten, eller en Chianti
4 1/2-7 dl mörk oxbuljong
1 msk tomatpuré
2 krossade vitlöksklyftor
1/2 tsk timjan
1 sönderbrutet lagerblad
Den blancherade baconsvålen

6.
Rör i vinet och så mycket buljong, att köttet nätt och jämt täcks. Sätt till tomatpurén, vitlöken, örtkryddorna och svålen. Sjud upp alltsammans uppe på spisen. Lägg lock på grytan och sätt in den i den undre tredjedelen av den förvärmda ugnen. Reglera värmen, så att grytan sjuder mycket sakta och låt den stå i 3-4 timmar. Köttet är färdigt, när det känns mört när man provar med en gaffel. 

18-24 smålökar, mörkbräserade i buljong
450 g champinjoner, delade i 4 delar och brynta i smör

7.
Medan köttet bräserar gör man i ordning lök och champinjoner. Sätt dem åt sidan tills de behövs. 
När köttet är mört häller man innehållet i grytan i en sil, som man placerat över en kastrull. Skölj ut grytan och lägg tillbaka kött och bacon i den. Fördela löken och champinjonerna över köttet.

Skumma fettet av såsen. Sjud såsen i en minut eller två och skumma bort det ytterligare fett som stiger till ytan. Man bör ha ungefär 6 dl sås, som är så tjock att den täcker en sked tunt. Om såsen är för tunn, kokar man snabbt ihop den. Om den är för tjock kan man späda med några skedar buljong. Häll såsen över kött och grönsaker.
(Hit kan rätten förberedas).

Persiljekvistar

8.
Om gryta skall serveras genast:
Lägg på lock, sjud upp det hela och låt det sjuda några minuter. Rör försiktigt då och då från botten. Servera ur grytan eller lägg upp köttet på ett fat omgivet av potatis, nudlar eller ris. Dekorera med persiljekvistar

Om rätten skall serveras senare:
Lägg på locket när grytan kallnat och ställ den i kylen. Sjud upp den igen ungefär 15-20 minuter innan maten skall serveras och låt den sjuda skata i ca 10 minuter. Ös sås över köttet då och då. 


  Se fler vintips på Vinbetygets topplistor >


 

Lax är många rätter med olika smak. Vilka viner passar till olika typer av lax? 

Lax kan varieras i det oändliga – Så lax är knappast en rätt utan snarare många olika, beroende på hur den lagas och tillreds.
Vissa laxrätter är milda medan andra är mer smakrika – Bra att tänka på när det är dags att välja vin

Sättet att laga laxen påverkar smaken – och valet av vin.

Det finns laxvarianter för alla årstider på året. Ett bra sätt att hitta matchande vin, är att utgå från hur laxen är lagad och smakar. Exempelvis är kokt lax mild, medan grillad och stekt lax får betydligt mer smak. Även såser och tillbehör förändrar smakupplevelsen.

Vi tipsar om vita toppviner till olika typer av lax:

Vita viner med både friskhet och en viss fyllighet är att föredra till lax. Alla våra vintips får höga expertbetyg och rankas på Vinbetygets oberoende topplista. Även om vinerna skiljer sig beträffande smak, stil, pris och ursprung, är en sak gemensam: Alla vinerna nedan topprankas 2020: 

Vitt vin till: Grillad, halstrad och stekt lax – Chardonnay, fatlagrad >

Vitt vin till: Lax i ugnen – Chablis, inte fatlagrad >

Medelfylligt vitt vin till: Kokt lax med hollandaise sås – Chenin blanc >

Vitt vin till: Rökt och gravad lax – Hyllad Riesling >

Vitt vin till: Pasta med rökt lax och spenat – Aromatisk druvmix från Atlantkusten >

Tips på Vita viner som passar till lax

Lax räknas som en fet fisk – Friska och krispiga vita viner är en god matchning.

Lax är både fetare och smakar mer än vita fiskar som torsk och piggvar. Generellt sett passar vita viner som är friska och syrliga till den feta laxen. Vinets friska smak är en god kombination till laxens fyllighet. 

Lax är också rik på umami, den femte grundsmaken.
Umami är förstärker de andra grundsmakerna. Oavsett hur laxen är lagad, kan knastertorra lätta vita viner, bli för anonyma och lågmälda till smakrik lax. Vita viner med både friskhet och en viss fyllighet är att föredra. 

Lycka till med laxen och vinet !

Vilka viner passar bäst till gravad och rökt lax?

Lax som är gravad eller rökt lax, får mer smak än andra laxrätter. Ofta serveras också en gravlaxsås med tydlig dill och senapssmak.
Vilka viner passar bäst – och som kan kan matcha smakrikedomen?

Därför är viner av druvan riesling matvänliga och goda till gravad lax:

Vita viner av druvan riesling är inte bara fruktiga med fyllighet. Ofta finns det också en gnutta sötma – vilket är av godo. Vinet blir matvänligt – särskilt till svårmatchade rätter som rökt och gravad lax. Riesling passar också till suchi, som annars svårt att hitta vin till. Och den lilla mängden socker, är inget vi uppfattar när vinet är fruktigt.

När en sommelier får välja blir det ofta riesling.

Riesling är också en utmärkt partner till skaldjur som har smak av sälta och umami - det är ofta en bättre kombination än knastertorra viner. Och frågar man en sommelier, brukar svaret bli: Vita viner från Tyskland och Österrike som är gjorda av druvan riesling.

Tips från topplistan: Härligt krispig Riesling av mästerproducenten Leitz

Leitz Magic Mountain Riesling: 
Alkoholhalt: 13 %.
Sockerhalt: 6 gram socker per liter. 
Nr 70726 på Systembolaget.
Se aktuellt pris och alla betyg för Leitz Magic Mountain >

Se fler vintips till olika typer av lax >

Vita viner till krämig pasta med rökt lax och spenat 

Både lax och pasta går att variera i det oändliga. Blandar man rökt lax och pasta tillsammans med crème fraiche och smält spenat, blir det en härlig och smakrik rätt.  Frågan är som vilka viner som passar till? För att matcha denna fylliga maträtt är friska och fylliga vita viner att föredra. 

Vitt viner från Frankrike: Bäst i test med höga betyg. 

Vitt vin av aromatisk druvmix från Atlantkusten 

Haut Marin, sydvästra Frankrike:
Det vita vinet Haut Marin är gjort på en spännande druvblandning: Colombard, gros manseng och sauvignon blanc. Resultatet är ett aromatiskt, fruktigt och friskt vin: Ett fynd med höga betyg. Från minde kända Côtes de Gascogne i sydvästra Frankrike men väl så gott.

Alkoholhalt: 11 procent.
Sockerhalt: 7 procent.
Nr 2089 på Systembolaget.
Se aktuellt pris och alla betyg för Haut Marin >

 

Vitt vin som passar till inkokt lax med hollandaise sås.

Inkokt lax med hollandaisesås är en mycket uppskattad klassiker: Finstämda smaker med den milda laxen och den härligt runda såsen med inslag av citron. Vilket vin passar?
Längre ner står det mer om hollandaisesås.

Närbild på det franska vita vinet Vouvray Domaine Des Lauriers Chenin blanc

Till inkokt lax är det lämpligt med ett vitt vin med viss fyllighet. 
Hollandaisesås har en något fet smak, då passar det bra med ett vin som är friskt.

Från topplistan med höga mycket höga expertbetyg.
Vi föreslår det här vinet från Loire av druvan Chenin blanc: 

Vouvray Domaine Des Lauriers Chenin blanc, årgång 2018 
Vinet är ekologiskt, mycket prisvärt och rankas högt på Vinbetygets topplista med bästa vita vinerna.

Alkoholhalt: 13 procent.
Sockerhalt: 7 procent
Nr 6288 i Systembolagets fasta sortiment.
Se aktuellt pris och alla höga betyg för Vouvray Domaine Des Lauriers >

* Varför heter det hollandaisesås?

Trots namnet kommer hollandaisesåsen från Normandie i Frankrike. Under första världskriget var man tvungen att importera smör till såsen från Holland. Såsen började kallas hollandaise, vilket lever kvar än idag. 

Hollandaisesås är också ljuvligt god till fler fiskar än lax. 
Till denna fantastiska grundsås behövs i stort sett bara några få ingredienser som smör, äggulor och citron. 

Hollandaisesås: Recept från Receptfavoriter.se 

Hollandaisesåsen är inte bara god, det är också en grundsås som går mycket bra att variera. Henrik Mattsson är populär och proffsig kock som driver en av Receptfavoriter.se, en av Sveriges största matsajter.

Här är Henriks goda recept på Hollandaisesås med mild gräslök >