Champagne historia: Världens mest kända och älskade dryck.
Champagne har skickligt byggt upp sitt rykte i flera hundra år. Till sin hjälp har champagne haft hängivna och glittriga supporters: Kungahus, kejsare och tsarer har skålat i champagne sedan 1700-talet. Att de mäktigaste och rikaste drack champagne, uppfattades av omgivningen, och de som hade råd vill inte vara sämre.
Europas mäktigaste och rikaste gav champagne en enorm status – En sorts super-influensers.
Kejsare Napoleon var inte bara Frankrikes störste krigsherre. Han var också mycket förtjust i champagne. Det sägs att Napoleon, på väg tillbaka från fälttågen, såg till att passera regionen Champagne. Han förde med sig rikligt champagne hem till sin älskade Josephine i Paris.
Det militära geniet Napoleon lär också ha sagt:
”Jag dricker champagne för att fira segerns sötma, och för att söka tröst i nederlagets stund.”
Till Topplistorna som bygger på aktuella expertbetyg:
Till Bästa Champagne under 400 kr >
Till Bästa Champagne över 400 kr >
Champagnen Cristal skapades för att bota ryske tsarens rädsla
Den ryske tsaren Alexander II var mycket förtjust i champagne och beställde stora kvantiteter från Frankrike. Men i mitten av 1800-talet var det oroliga tider. Alexander II fruktade attentat – Att någon kunde gömma en bomb under flaskan, där den buktar inåt. Så tsaren beställde en flaska med flat botten och ljust glas. Champagne-huset Louis Roederer, gjorde champagneflaska i äkta kristallglas.
Cristal blev sedan namnet på champagnen. Cristal har gått från att vara en favorit till ryska kejsaren till amerikanska hip-hop stjärnor på 1990-talet som sjöng om Cristal och kallade den ”Crissy". Idag räknas Cristal som en prestigechampagne, årgång 2012 kostar omkring 2 000 kr, och är slutsåld på Systembolaget. Cristal framställs framgångsrikt av champagnehuset Louis Roederer.
Vill du också höra? Vinbetygets podd – Avsnitt 1 och 8 om champagne:
Lyssna på direkt på Vinbetyget
Engelsmännen som ställde krav på torr champagne, är värda ett stort tack.
Engelsmännen alltid varit tokiga i champagne. I alla fall i Downtown Abbey-liknade slott och olika herrgårdar runt om i landet. Champagne sedan spridit sig, kanske inte ända från slott till koja, men till alla som hade råd att dricka ståndsmässigt.
Engelsmännen var så stora beställare av champagne, att man kunde ställa krav på produkten. Förr var champagne söt och sliskig, men engelsmännen vill ha den brut eller dry. Att vi idag har torr champagne, kan vi tacka engelsmännen för.
Winston Churchill: Legendarisk premiärminister, nobelpristagare – och en stor champagne-ambassadör.
En av de mest kända champagne-älskarna, är premiärministern och nobelpristagaren Winston Churchill. När han talade i radio under andra världskriget, lyssnade hela engelska folket. Churchill var även känd för sina pricksäkra kommentarer, inte minst om champagne:
"Gentlemen, kom ihåg att vi strider inte bara för Frankrike, vi strider också för champagnen!"
Churchills mest kända champagne-citat är förmodligen "Champagne ska vara kall, torr och gratis" .
Det sägs att han drack en flaska champagne om dagen – och då helst av sitt favoritmärke Pol Roger.
James Bond förför alltid kvinnliga agenter med champagne
En annan känd engelsk champagne-drickare, är ju agent 007 med rätt att döda: James Bond. I 26 filmer har han för förfört snygga damer med champagne för att få dem mellan lakanen. Champagne-märkena har varierat men i flest filmer har det varit Bollinger som agenten bjudit. Ryktet säger att champagnehuset Bollinger dessutom inte behöver betala något för denna värdefulla produktplacering i filmerna.
Hur är det med svenskarna och champagne?
Om vi börjar vi den pampiga änden, så har vi nobelbanketten sedan mer än 100 år. Den brukar kallas festernas fest. Frackmiddagen med 1300 gäster, serveras i den vackra blå hallen och inleds alltid med champagne. Och någon annan dryck vore nog otänkbar.
Vad kostar champagne på Systembolaget?
Prisspannet på champagne är enormt. Champagne i Systembolagets vanliga sortiment, kostar mellan 200 och 2 500 kronor. Men det är inte dyrare än utomlands, snarare tvärtom.
Vad är skillnaden mellan champagne, cava och prosecco?
Champagne är ursprungsskyddat och får enbart framställas i i regionen champagne i nordöstra Frankrike. Stränga franska lagar skyddar champagne, så att ingen vinproducent utanför regionen börjar kalla sitt vin för champagne. Särskilda stränga champagne- jurister bevakar noga så att ingen snyltar och använder namnet champagne. Skyddet gäller inte bara drycker. Den store modeskaparen Yves St Laurent, försökte döpa en parfym till champagne, men det satte juristerna snabbt stopp för.
Drycken är också ett hantverk av de dyraste druvorna, där jäsningen sker två gånger.
Men varför skyddas champagne så hårt?
Vi kan ett exempel. Anta att på Gotland växer ett äpple som används till en cider som ingen sett maken till. Man döper cidern till "Gotland" – och den gör succé överallt. Drycken Gotland börjar bli känd för sin goda kvalitet och smak. Men så kommer en finurlig fastlänning och börjar göra cider på tråkiga äpplen från Tranås- som han kallar för Gotland! passar också på att sänka priset rejält för att konkurrera ut originaldrycken från Gotland.
Alla champagne intressenter bevakar noga sina intressen.
Smaken är nyckeln till att Champagne gör succé överallt.
Trots fina anor och historik, får man inte glömma bort att champagne smakar fantastiskt. Drycken är frisk, fruktig och gillas av både kvinnor och män.
Den speciella flaskan och de höga glasen säger ju också något annat än vardag – även man dricker champagne en tisdag.
Utan sin unika smak, hade champagne aldrig uppskattats överallt, och i århundraden.
Enormt tryck i en champagne-flaska: Det krävs stråltråd för hålla korken på plats!
Varför är en champagne-flaska så utsmyckad? Toppen på flaskan har en folie och under den finns en elegant metalltråd runt den bulliga korken. Anordningen har ett större syfte än att vara elegant. Det är så högt tryck av kolsyran i en champagne-flaska, att korken skulle flyga all världens väg om inte metalltråden höll den på plats. Förr surrade man rep runt korken men det var förstås inte lika hållbart.
Det sägs att trycket i champagneflaska är lika högt som i ett stort lastbilsdäck.
Sammanfattning – Varför champagne har så hög status?
- Det mousserande originalet med längst historia
- Druvorna i Champagne är dyrare än någon annanstans
- Champagne är ett hantverk med lång lagring
- Champagne har en begränsad tillgång
- Alla känner till champagne
- Champagne är etablerat som den självklara drycken för att fira
- Allt det här hjälper till att uppmärksamma och glorifiera champagne.