Matlagning har sina egna ord som finns i kokböcker, matprogram, recept och restaurangkök. Många ord är från matnationen Frankrike, klassisk köksfranska. Andra ord är nyare, "trendar" och finns ofta i artiklar och matprogram.
Vårt matlexikon ingår i den stora vin-sajten Vinbetyget.se. Mat och dryck som vin hänger ihop. Många av orden är från ordlistan i boken Kockarnas Knep, av Vinbetygets grundare. Hör gärna av dig om det är något ord som vi kan lägga till.
Matlagning har sina egna ord som finns i kokböcker, matprogram, recept och restaurangkök. Många ord är från matnationen Frankrike, klassisk köksfranska. Andra ord är nyare, "trendar" och finns ofta i artiklar och matprogram.
Vårt matlexikon ingår i den stora vin-sajten Vinbetyget.se. Mat och dryck som vin hänger ihop. Många av orden är från ordlistan i boken Kockarnas Knep, av Vinbetygets grundare. Hör gärna av dig om det är något ord som vi kan lägga till.
När pasta och grönsaker kokas så att de fortfarande är spänstiga med ett litet tuggmotstånd. Från italienskan: al + dente = för tanden.
Rakt översatt från franska: "i ugnen". Exempelvis den klassiska efterrätten Glace au four.
Används vid tillagning av till exempel känsliga såser och soppor, när man vill ha en försiktig och jämn uppvärmning som inte överstiger kokpunkten.
Mycket användbar vit grundsås. Används bland annat till lasagne och gratänger. Upphovsman Louis de Béchamel, markis av Nointel och huvudhovmästare vid Ludvig XIV:s hov. Recept:
En ljus och mild smörsås som passar till i stort sett alla fisksorter. Enkel att göra. En klassisk fransk sås. Från franskan: beurre=smör, blanc=vit.
Mjöl och smör används tillsammans för att reda och göra soppor, stuvningar och såser tjockare. Kallas också "roux". Från franskan: beurre=smör, manier=hantera.
Koka upp exempelvis grönsaker i lättsaltat vatten och spola dem därefter med allt vatten. Från franska: blanchir=göra vit.
Steka lätt i aningen matfett så att råvaran mjuknar och blir genomskinlig eller svagt gul, till exempel lök.
Steka hastigt utan fett, typiska råvaror som passar för detta är falukorv och skinka.
Bryna exempelvis kött i en panna eller gryta och därefter tillreda det färdigt under tättslutande lock med buljong, sky, vin eller annan vätska. Från franska: Braise=glöd.
Vätskan som helst bara ska nå till underkanten på köttet. Köttet ska inte koka, det räcker med ångorna från bottenvätskan.
Portionsformar av porslin för små rätter och soppor.
Den tjocka och fina mittbiten av oxfilén. Den cirka fyra cm tjocka biten på 300-500 gram, grillas eller steks, från röd till rosa inuti.
Sil i rostfritt stål med konformad sil med fina nätmaskor.
En liten ugnssäker form för en portion. Används till gratinerade för- och efterrätter.
En elegant, klar buljong som serveras en soppa, ofta som förrätt.
Koka ur en stekpanna eller gryta för ta till vara smakämnen efter stekning.
En smakrik köttbuljong som kokat ihop så mycket att den blivit koncentrerad och trögflytande.
Fond eller buljong som reduceras kraftigt tills den får mycket smak och fast konsistens, som påminner om glass. Tjockare än demiglace som betyder "halv".
En matlagningsmetod där man lägger en råvara kallt och under press i ett dygn eller mer.
Fint skurna strimlor av grönsaker och rotfrukter till soppor och som tillbehör. Ofta använder man en mandolin för att skära grönsakerna tunt.
Att doppa frukt eller konfekt i en kraftig sockerlag som får stelna och bli hård, exempelvis kanderade äpplen.
Kastrerad ungtupp. Anses vara en delikatess, köttet är mört och välsmakande.
Att koka något i så lite vätska att den i stort sett kokat bort när rätten är färdig.
Förhöja smaken på en sås eller soppa genom att tillsätta smör eller grädde under vispning precis före serveringen.
Täcka eller dra över en maträtt med gelé eller sås.
Mjuk och böjlig stekspade med långt, smalt blad och rundad topp.
Putsa och skära bort till exempel fett och senor från kött.
Mycket fin hemlagad glass gjord på bland annat grädde och ägg och som fryses utan omrörning.
Sila och pressa vätska ur en sås, soppa eller puré och samtidigt avlägsna skal.
Tjockbottnad panna med höga raka kanter och stor bottenyta.
Tillaga till exempel fisk eller ägg varsamt i en sjudande vätska.