<link href="//maxcdn.bootstrapcdn.com/font-awesome/4.7.0/css/font-awesome.min.css" rel="stylesheet" type="text/css"/>

SÖK...

Användarbetyg: 5 / 5

Markera som aktivMarkera som aktivMarkera som aktivMarkera som aktivMarkera som aktiv
 

Att laga Boeuf Bourguignon.
Att bjuda på Boeuf Bourguignon är ett säkert val. Grytan som serveras på franska finkrogar, går mycket bra att laga själv. Det enda som krävs är lite noggrannhet och tid – det tar omkring 3 timmar. 
Se också tipsen som underlättar matlagningen.

Bra och gott recept på Boeuf Bourguignon:

Längre ner ser du också Julia Childs klassiska Boeuf Bourguignon-recept som gjorde succé i amerikansk tv.

Ingredienser, 4-6 personer.

  • 600 g oxkött, högrev eller bringa 
  • Rökt sidfläsk (istället för bacon) 
  • Smålökar
  • 25 g smör
  • 1½ msk mjöl
  • Tomatpuré
  • 1 flaska rött vin (75 cl)
  • ½ l buljong
  • 2 tsk torkad timjan, och färsk timjan
  • 6 lagerblad
  • 6 schalottenlökar
  • 6 vitlöksklyftor
  • 600 g morötter
  • 400 g champinjoner
  • Salt och svartpeppar

Så här lagar du Boeuf Bourguignon:

1. Skär köttet och sidfläsket i kuber.

2. Bryn sidfläsket i grytan, och ta upp det. 

3. Lägg köttet i grytan och bryn det i fettet från sidfläsket.

4. Se till köttet från ordentlig färg runt om. Krydda med salt och peppar.

5. Pudra köttet med mjöl. Tillsätt tomatpuré och rör runt.

6. Tillsätt vin och buljong, torkad timjan, lagerblad, skalade schalottenlökar, vitlöksklyftor och skivade morötter. 

7. Låt koka försiktigt på svag värme i cirka 2 timmar.

 8. Stek champinjonerna innan och tillsätt 30 minuter före servering


Boeuf Bourguignon recept och tips

Vinbetygets tips när du ska laga Boeuf Bourguignon

Grytan har blivit en favorit att laga och bjuda på. Här är våra erfarenheter och tips. Särskilt om du ska laga till många.

  • Riktigt vassa knivar. Kött som högrev och sidfläsk är kompakt. Det är inte som att skära en filé. Det tar sina tid att putsa högreven.
  • Bryn det skurna sidfläsket i ugnen, ett stekmoment mindre.
  • För bästa stekyta på högreven; Köttet ska vara rumstempererat. Inte för mycket stekpannan, stek hellre i omgångar. Ju mer färg på köttet desto mer smak.
  • Även champinjonerna steks enkelt i ugnen, tillsätt i grytan en halvtimme före servering.
  • Klipp färsk timjan i precis före servering, både för doften och smaken.
  • Ofta blir grytan ännu godare andra dagen. Laga gärna för mycket, rester är alltid bekvämt och gott. Grytan går också utmärkt att frysa in.
  • Ett luftigt potatismos passar perfekt till grytan. 
    Lycka till!

 Vintips till Boeuf Bourguignon – Se avsnitt 13 >


  Lyssna också på podcasten Mat & Vinfrågan – Boeuf Bourguignon

Julia Childs kokbok Det goda franska köket

Så här skriver Julia Child om Boeuf Bourguignon i kokboken Det goda franska köket:
"Som ofta är fallet med berömda maträtter, finns det mer än ett sätt att laga en god boeuf bourguignon. Noggrant tillagad och väl smaksatt är den en av de godaste kötträtter människan skapat..."

Julia Childs recept på Boeuf Bourguignon från hennes legendariska kokbok:

1.
En bit bacon på 2 hg

Skär bort svålen och skär baconbiten till lardons (strimlor som är 1/2 cm tjocka och 4 cm långa). Sjud svål och baconstrimlor i 10 minuter i 1 1/2 liter vatten. Sila upp och torka. 
Förvärm ugnen till 225°

En eldfast gryta, ca 8 cm djup och 25 cm vid.
1 msk olivolja eller matolja
En hålslev

2.
Stek baconstrimlorna i oljan över måttlig värme så att de blir lätt brynta. Lägg upp dem på ett fat med hålsleven. Sätt grytan åt sida. Hetta upp fettet så att det nästan ryker när det blir dags att bryna köttet. 

1 1/2 kg magert grytkött, skuret i 5-centimeters-tärningar.

3.
Torka köttet noga på hushållspapper. Det bryner inte om köttet är fuktigt. Stek några få bitar i taget i den heta oljan och baconfettet, tills köttbitarna är vackert brynta på alla sidor. Lägg köttbitarna på fatet med baconstrimlorna.

1 skivad morot
1 skivad lök

4.
Bryn de skivade grönsakerna i samma fett. Häll sedan bort fettet. 

1 tsk salt
1/4 tsk peppar
30 g mjöl

5.
Lägg tillbaka bacon och kött i grytan, salta och peppra och skaka om bitarna. Pudra över mjölet och skaka omkring bitarna igen så att köttet täcks med ett tunt lager mjöl. Sätt in grytan utan lock i ugnen och låt den stå i 4 minuter. Skaka om bitarna och låt den stå 4 minuter till. (Under tiden bryns mjölet och köttbitarna får en tunn stekskorpa.) Ta ut grytan och sänk värmen till knappt 175°.

7 dl fylligt, ungt rödvin, helst samma sort som man serverar till maten, eller en Chianti
4 1/2-7 dl mörk oxbuljong
1 msk tomatpuré
2 krossade vitlöksklyftor
1/2 tsk timjan
1 sönderbrutet lagerblad
Den blancherade baconsvålen

6.
Rör i vinet och så mycket buljong, att köttet nätt och jämt täcks. Sätt till tomatpurén, vitlöken, örtkryddorna och svålen. Sjud upp alltsammans uppe på spisen. Lägg lock på grytan och sätt in den i den undre tredjedelen av den förvärmda ugnen. Reglera värmen, så att grytan sjuder mycket sakta och låt den stå i 3-4 timmar. Köttet är färdigt, när det känns mört när man provar med en gaffel. 

18-24 smålökar, mörkbräserade i buljong
450 g champinjoner, delade i 4 delar och brynta i smör

7.
Medan köttet bräserar gör man i ordning lök och champinjoner. Sätt dem åt sidan tills de behövs. 
När köttet är mört häller man innehållet i grytan i en sil, som man placerat över en kastrull. Skölj ut grytan och lägg tillbaka kött och bacon i den. Fördela löken och champinjonerna över köttet.

Skumma fettet av såsen. Sjud såsen i en minut eller två och skumma bort det ytterligare fett som stiger till ytan. Man bör ha ungefär 6 dl sås, som är så tjock att den täcker en sked tunt. Om såsen är för tunn, kokar man snabbt ihop den. Om den är för tjock kan man späda med några skedar buljong. Häll såsen över kött och grönsaker.
(Hit kan rätten förberedas).

Persiljekvistar

8.
Om gryta skall serveras genast:
Lägg på lock, sjud upp det hela och låt det sjuda några minuter. Rör försiktigt då och då från botten. Servera ur grytan eller lägg upp köttet på ett fat omgivet av potatis, nudlar eller ris. Dekorera med persiljekvistar

Om rätten skall serveras senare:
Lägg på locket när grytan kallnat och ställ den i kylen. Sjud upp den igen ungefär 15-20 minuter innan maten skall serveras och låt den sjuda skata i ca 10 minuter. Ös sås över köttet då och då. 


  Se fler vintips på Vinbetygets topplistor >