fbpx

SÖK...

Vilket vin passar till sliders, hamburgare, laxburgare och vegetariska burgare?

Här är Vinbetygets vintips till sex olika burgare: De utvalda vinerna matchar allt från traditionella hamburgare till vegetariska och veganska burgare och sliders – miniburgare som kan varieras i det oändliga. 

Genväg till VinBetygets 12 topplistor med röda & vita viner med expertbetyg >

Rött italienskt vin till hamburgare på högrev och trattkantarellerVinet Masi Bonacosta

Masi Valpolicella Bonacosta 2016
De allra flesta gillar burgare i någon form: Det kan vara klassiska hamburgare, burgare med lamm, lax, skaldjur, fisk och vegetariskt. Vi kan tacka kockarna som lyft hamburgaren från fulmat till finmat med många varianter av burgare. Och vi kan tacka Masi Valpoliciella Bonacosta i norra Italien för detta vin till en saftig högrevsburgare med trattkantareller. Vinet är medelfylligt och lent.
Masi Valpolicella Bonacosta – Se alla expertbetyg & aktuell pris >

Rött franskt vintips till lammburgareFranska röda vinet Lirac

Lirac Côtes du Rhône Cru
Stort franskt vin – Litet svenskt pris. Lirac Les Chenaies 2016 är ett fynd: En Côtes du Rhône Cru med samma höga klassificering som Châteauneuf-du-Pape. Para gärna vinet med lammburgare som kryddas oförsiktigt med rosmarin, salvia och timjan. (Syndaren sneglar på Wallenbergare och blandar även ägg & grädde i färsen). Kan du inte släppa vinet, duka fram en bit krämig camembert.

 Fruktigt vitt vin som passar till Laxburgare

The Hermit Crab
Den kustnära vinproducenten d'Arenberg i McLaren Valley – Australien, namngav detta hyllade vin efter en liten krabba. Med både rik fruktighet och fatkaraktär möter The Hermit Crab gärna en smakrik Laxburgare med lime och mango. The Hermit Crab är också ypperlig att servera till medelstarka kyckling- och fiskrätter.

Vitt vin på Sauvignon blanc till rödbetor med avokado & valnötter

Hunter's 
Vi har det bekvämt. På en armlängds avstånd finns fantastiska viner från Nya Zeeland. Marlborough-regionen är hyllad för sina fina Sauvignon Blanc-viner som Hunter's. Mycket fruktigt och aromrikt matchar Hunter's rödbetsburgare med avokado & valnötter. Ett vin även för drink, skaldjur och getostar som chèvre.
Hunter's Sauvignon Blanc – Alla expertbetyg & pris på Systembolaget >

Rött medelfylligt vin till vegetarisk Oumph-burgare

Allesverloren Shiraz 2015
Oavsett namnet är Oumph en vegan-stjärna. Till Oumph med rödlökschutney passar ett rött vin som Allesverloren. Varför heter vinet så? Vingården brann, allt förlorades. Men reste sig ur askan: Idag är alla vinnare med Allesverloren Shiraz i glaset. Sammetslen och högt på topplistan. Självklart passar vinet till mer än vegetariska rätter. 

Vitt vin Halloumiburgare – Välj en chardonnay

Couvent des Jacobins Bourgogne 
Halloumi-osten är självklar i det vegetariska köket. Men vad passar till en grillad Halloumiburgare med rostad grönkål och rödlök? Ett vitt vin med fin fatkaraktär som Couvent des Jacobins Bourgogne från vinhuset Louis Jadot. En medelfyllig chardonnay som är rund, välbalanserad och alldeles underbart smörig.