Låt din bag in box stå i kylen så håller vinet längre.
Hållbarheten på boxviner maximeras när vinet står kallt. Det gäller inte bara vita boxviner utan också rött vin i box.
Så de här tiderna avser viner som förvarats i kylskåpet.
* Öppnade Vita och rosé boxar: 3 till 4 veckor.
På ovansidan av boxen brukar det finnas ett tryckt tappningsdatum.
* Oöppnade vita boxviner brukar hålla i 8 månader från tappdatumet.
Detsamma gäller för roséboxar.
Röda bag in boxviner har längre hållbarhet än vita och roséboxar.
Vin i box-förpackning smakar lite bättre om det får lite luft innan det ska drickas. Vinet som varit instängd i boxen, mår bra av luft: Fler nyanser och smaker kommer fram. Vinet kan du hälla upp någon timme innan det ska drickas. Vita viner ska helst stå i kylen och serveras svalt.
Boxviner innehåller också konserveringsmedel – luften ”vädrar” vinet. När vinet strilar ner i en karaff eller liknande, kommer i kontakt med luften. En karaff är inte nödvändig. Det viktiga är att vinet får lämna boxen ett tag innan det ska drickas. Du kan hälla upp vinet i glasen och ställa kallt.
Saknar du ett vin på listan? Vinet kan vara avpublicerat – Det sker om vinet kommit i ny årgång på Systembolaget, som ännu inte fått några eller för få betyg. Vi använder aktuella och korrekta betyg som gäller för vinets årgång. Viner som inte längre finns i Systembolagets fasta sortiment, avpublicerar vi också.
Systembolaget kan ändra priserna på vissa viner. Prisändringar kan ske ett par gånger per år. Några viner på våra topplistor får då nytt pris – lägre eller högre. Det kan också innebära att vinet flyttas till en annan priskategori/topplista. Vi försöker alltid uppdatera så att du får rätt pris.
Vi är mycket tacksamma om du meddelar oss, om något vin har olika pris på vår lista och på Systembolaget.
Hälsningar från oss på VinBetyget