SÖK...

Vad skiljer champagne, prosecco och cava?

Det finns både likheter och olikheter mellan champagne, prosecco och cava.
Likheterna är främst att alla de här vinerna är mousserande, har kolsyra som bubblar. Oftast är det vita viner men vi ser allt fler rosa viner som är mousserande.

Olikheterna är fler:
Champagne är fransk och får enligt fransk lag, bara framställas i regionen Champagne. Prosecco är italiensk och ska alltid komma från specifika distrikt i norra Italien. Och cava är från Spanien: Se mer längre ner under cava-tipsen.

Framför allt använder man olika druvsorter och metoder i de olika länderna. Även priserna skiljer sig: Prosecco och cava har låga priser, champagne kan kosta hur mycket som helst. Smaken då? Det är förstås en smaksak. 

Cava i glas utomhus i solen.
Cava är frisk och fruktig och passar mycket bra till drink, eleganta rätter och plockmat. 

I korthet:
Prosecco är enklast utan lagring. Champagne det mest ambitiösa hantverket och dyraste druvorna.
Cava lagras och är mittemellan. Läs mer om olika typer av cava och druvor längre ner. 

4 utvalda cava med högsta betyg från topplistan – Finns på Systembolaget:

 

Cava Privat, finns på Systembolaget

1. Ekologisk cava utan tillsatt socker

Cava Privat Brut Nature Reserva:
"Brut Nature" betyder att den här cavan inte har något tillsatt socker. "Reserva" innebär att Privat har lagrats i minst 15 månader.

Druvor: Pansa-blanca, macabeo, parellada och chardonnay.
Alkoholhalt: 12 %.
Sockerhalt: Mindre än 3 gram per liter.
Nr 7904 på Systembolaget.
Se aktuellt pris och expertbetygen för Cava Privat > 

 Cava Loxarel finns på Systembolaget

2. Ekologisk cava i den högre klassen Classic Penedes 

Loxarel A Pèl Classic Penedes Brut Nature Reserva: 
Vissa vinodlare skapar cava med högre krav på framställning och lagring. Loxarel är en sådan cava, och klassas som Classic Penedes. Loxarel är ekologisk, utan tillsatt socker och veganvänligt framställd. Även en Reserva som lagrats i minst 15 månader. 
Men varför är det en skallig man på etiketten? Cavan heter A Pèl som betyder utan tak, och det får väl ses som en form av katalansk humor. 

Druvor: Xarel-lo, macabeu och chardonnay.
Alkoholhalt: 12,5 %.
Sockerhalt: Mindre än 3 gram per liter.
Nr 7470 på Systembolaget.
Se aktuellt pris och betyg för Cava Loxarel >

Cava Rosé 1+1=3

3. Rosé-cava gjord av findruvan Pinot noir

Cava Pinot Noir Rosé 1+1=3:
Den här cavan som är gjord av enbart den blå druvan Pinot noir, har en fylligare smak. Servera den gärna till lättare maträtter, och förstås som aperitif. Ekologisk.

Druvor: Pinot noir 
Alkoholhalt: 11,5 %.
Sockerhalt: 7 gram per liter.
Nr 2216 på Systembolaget.
Aktuellt pris och betyg för Cava Pinot Noir Rosé  >

 Cava Aurelia

4. Kloka kvinnor gör Cava Grand Reserva som lagrats 30 i månader!

Cava Aurèlia Brut Nature:
Den här cavan är gjorde efter konstens alla regler. Biodynamiska och ekologiska vinodlingar. Lagring i 30 månader och får därför kallas Grand Reserva. Inget tillsatt socker. Bakom denna ypperliga cava står också kvinnorna i tredje generationen i vinhuset Castell d'Age. Cavan är döpt efter farmodern Aurèlia. 

Druvor: Xarel-lo, macabeu, parellada och chardonnay. 
Alkoholhalt: 12 %.
Sockerhalt: Mindre än 3 gram per liter.
Nr 7923 på Systembolaget.
Aktuellt pris och alla betyg för Cava Aurèlia >

 

Cava kan komma från hela Spanien men nästan bara från Katalonien. 

Champagne och prosecco får bara framställas i vissa regioner. Men cava har mindre stränga regler, och får framställas i hela Spanien. Fast i praktiken, kommer all cava från Katalonien och distriktet Penedés, strax söder om Barcelona. Små mängder cava produceras även i Rioja och Navarra.

Typiska spanska druvsorter används till cava men också chardonnay och pinot noir.

När det gäller druvor är det skillnad mellan italiensk prosecco, och spansk cava. Endast en druvsort är tillåten för att göra proseccco. Men för att göra cava, är flera spanska sorter gångbara: Macabeo, xarel-lo, parellada samt garnacha tinta och monastrell. Även stora druvor internationella druvsorter som chardonnay och pinot noir, kan ingå i cava.

Cava är lagrad i minst 9 månader – eller mer.

Prosecco behöver inte lagras, medan cava måste lagras i 9 månader. Reserva har lagras i minst 15 månader. Och Gran Reserva har lagrats i minst 30 månader - och det finns cava som lagrats ännu längre före försäljning.

Tips: Spara inte din cava för länge.

Till skillnad mot årgångs-champagne, blir cava inte bättre med åren. Oavsett vilken typ av cava du köper, ska den helst drickas inom något år eller två- annars kan den tappa i smak.

Kom ihåg att lägga cavan på kylning i tid. Den tjocka flaskan gör att det tar omkring tre timmar för ditt bubblande spanska vin att kallt. 

Det sägs att i en flaska champagne, finns det 49 miljoner bubblor. Ungefär lika många bubblor i cava - ovanligt goda och prisvärda bubblor som sätter guldkant på dagen. 

Dela gärna vintipsen: