Till samtliga topplistor: Röda och vita viner med högsta betyg >
EN LÄTTARE SUPER-TOSCANARE. Fyndet Brancaia Tre sneglar åt Super-Toscanare. När Toscanas druva Sangiovese möter franska druvor som Merlot och Cabernet Sauvignon skapas ett ypperligt vin. Fruktigt och medelfylligt. Gärna till fin och sund svensk lammfilé. Självklart också till carpaccio, prosciutto och tryffelrisotto.
Se aktuella betyg och pris för Brancaia Tre >
Den italienska producenten Bolla som är erkänd för fina Amaroneviner gör även prosecco. Här är en ekologisk nyhet från DOC-regionen i östra Veneto. Kostar som en flaska glögg men roligare att bjuda på. Frisk, fruktig och fyllig även till aperitivi, antipasti och primi piatti.
Se aktuella betyg och pris för Bolla Prosecco Organic >
I matälskande Frankrike äter man inte sylta och lutfisk till jul utan dukar upp med skaldjur och kylt, torrt vitt vin. Populära Kloster Eberbach-familjen har fått ett nytillskott som passar utmärkt till hummer och krabba: Riesling Trocken. Torrt, friskt och mycket elegant.
Se aktuella betyg och pris för Kloster Eberbach Riesling Trocken>
Ganska få vill ha en grön jul. Allt fler frågar däremot efter ett grönt julbord. Välj hellre vitt vin än rött. Gröna rätter som Janssons vegofrestelse, svamppaté och jordärtskocksgratäng kan med fördel matchas med Boschendal Chardonnay 1685. Härligt smörig, fatig och mycket prisvärd.
Se aktuella betyg och pris för Boschendal Chardonnay >
Rött vin till kalkon – Beaujolais Royal
En beaujolais som efterfrågas på Systemet varje år sedan 1959 är tveklöst ett bra vin. Familjen Dufouleur har det i fingrarna ända sedan 1576. Mjuka och följsamma Beaujolais Royal är en perfekt partner till ugnsstekt kalkon med stuffing och kastanjepuré. Servera gärna vinet lätt kylt, omkring 16 grader.