fbpx

SÖK...

Lax är inte en rätt utan snarare väldigt många olika beroende på hur den lagas. Det finns inte bara olika varianter som gravad och grillad lax. Även såser och tillbehör förändrar smakupplevelsen. 

Sättet att laga laxen påverkar smaken – och valet av vin.

Vita viner till laxEtt bra sätt att hitta matchande vin, är att utgå från hur laxen smakar. Exempelvis är inkokt lax mild, medan grillad och stekt lax får betydligt mer smak.

Lax räknas som en fet fisk – Krispiga vita viner är en bra matchning.

Lax är både fetare och smakar mer än vita fiskar som torsk och piggvar. Generellt sett passar vita viner som är friska och syrliga till den feta laxen.

Lax är också rik på umami, den femte grundsmaken. Umami är förstärker de andra grundsmakerna. Oavsett hur laxen är lagad, kan knastertorra lätta vita viner, bli för anonyma och lågmälda till smakrik lax. 

Rekommenderade vita viner till olika typer av lax.

Alla vintipsen nedan får höga expertbetyg och rankas därmed på vår oberoende topplista. Även om vinerna skiljer sig åt beträffande, smak, stil och ursprung, är en sak gemensam: Alla vinerna topprankas 2019.
Priserna är från 75 till 154 kronor. Klicka på vinet för aktuellt pris och alla expertbetyg.

Vitt vin Penfolds Chardonnay

1. Fylligt vitt vin till grillad, halstrad och stekt lax – Chardonnay, fatlagrad.

När laxen får stekyta på grillen och i pannan får den mycket smak. Då behövs det också ett fylligt och smakrikt vitt vin: Gärna av druvan chardonnay som har lagrats en tid på fat. Som denna utmärkta chardonnay av Penfolds, som lyckas med mästerstycket att både göra fina viner för hundra kronor och fler tusen kronor.
Från Australien: Penfolds Koonunga Hill Chardonnay (nr 6463)

1. Vitt vin till grillad, halstrad och stekt lax – Chardonnay, fatlagrad:

När laxen får stekyta på grillen och i pannan får den mer smak. Då behövs det ett fylligt och smakrikt vitt vin: Gärna av druvan chardonnay med en viss fatlagring. Penfolds som gör fina viner som kostar många tusenlappar, gör även denna mycket prisvärda chardonnay som topprankas 2019.
Australien: Penfolds Koonunga Hill Chardonnay (nr 6364)
Se alla höga betyg för och aktuellt pris för Penfolds Koonunga Hill >

Vitt vin: Brocard Chablis

2. Vitt vin till laxfilé i ugnen – Chablis, inte fatlagrad:

Vissa vindistrikt blir legendariska – som Chablis. Bara namnet klingar kvalitet. Det lilla vindistriktet, en del av Bourgogne, är världsberömt för sin vita viner. I Chablis gör man i första hand eleganta viner av druvan chardonnay. Men undviker fatlagring. Det gör Chablis utmärkt till ungslagad lax som ju har smak men mindre smak än grillad lax.
Från Frankrike: Brocard Chablis Sainte Claire (nr 5565)
Se alla höga betyg och aktuellt pris för Brocard Chablis Sainte Claire >

 Vitt vin: en flaska Nederburg Chenin blanc

3. Medelfylligt vitt vin till inkokt lax med hollandaise sås – Chenin blanc från Sydafrka:

nkokt lax med hollandaisesås är en uppskattad klassiker: Finstämda smaker med den mild laxen och den härligt runda såsen med inslag av citron. (Längst ner står det mer om hollandaisesåsen*). Här är det lämpligt med ett både friskt och fylligt vin av druvan chenin blanc: Som Nederburg Organic Chenin Blanc. Vinet är prisvärt, ekologiskt och rankas högt på topplista.
Sydafrika: Nederburg Organic Chenin Blanc
Se alla höga betyg och aktuellt pris för Nederburg Organic Chenin Blanc >

En flaska vitt vin Leitz Riesling

4Vitt vin till rökt och gravad lax – Hyllad Riesling:

Varför är riesling sommeliernas favoritdruva? Särskilt riesling från Tyskland. Det beror bland annat på reisling är fyllig med en gnutta sötma. Det gör bland vinet matvänligt – särskilt till svårmatchade rätter som rökt och gravad lax. Riesling är också en utmärkt partner till skaldjur som smak umami. Leitz är producent som är hyllad världen över för sina fina rieslingviner.
Tyskland: Leitz Eins Zwei Dry Riesling (nr 5822)
Se alla höga betyg och aktuellt pris för Leitz Eins Zwei Dry Riesling >

En flaska vitt vin Haut Marin

5. Vitt vin till krämig pasta med rökt lax och spenat – Aromatisk druvmix från Atlantkusten

 En smakrik pasta med rökt lax, creme fraiche, smält spenat kräver sitt vin. Haut Marin är gjort på en spännande druvblandning av colombard, gros manseng och sauvignon blanc. Resultatet är ett aromatiskt, fruktigt och friskt vin: Ett fynd med höga betyg. Från minde kända Côtes de Gascogne i sydvästra Frankrike. 
Frankrike: Haut Marin (nr 2089)
Se alla höga betyg och aktuellt pris för Haut Marin >

* Varför heter det hollandaisesås?

Trots namnet kommer hollandaisesåsen från Normandie i Frankrike. Under första världskriget var man tvungen att importera smör till såsen från Holland. Såsen började kallas hollandaise, vilket lever kvar än idag.

Precis som receptet till denna fantastiska grundsås: Det behövs bara smör, äggulor och citron. Hollandaisesås är också god till fler fiskar än lax.