Vissa vindistrikt är legendariska – som Chablis, en del av Bourgogne. Bara namnet klingar kvalitet. Det lilla vindistriktet är världsberömt för sin fina vita viner. I Chablis gör man i första hand eleganta viner av druvan chardonnay. Men man undviker att fatlagra vinerna. Det gör att Chablis passar utmärkt till lax i ugnen som ju får smak men mindre smak än till exempel grillad lax.
Prestigeområdet Chablis har kalkrik jord och relativt svalt klimat, vilket är mycket gynnsamt för druvan chardonnay.
I övriga Bourgogne fatlagras ofta vinerna. Men i Chablis lagras vin i ståltank. Vinerna från Domaine Laroche får elegans och friskhet.
L Chablis är ett utmärkt val till lax i ugnen.
Det friska och torra vinet passar också bra till:
Aperitif, skaldjur och ostar som krämig Brie de Meaux och fylliga hårdostar som Comté.
Nr 79925 på Systembolaget
L Chablis, aktuellt pris och betyg >
Lax i ugnen är bekvämt att laga. Fisken sköter sig själv, och det blir inget os som vid stekning på spisen.
Undvik helst hög värme. Medelhög temperatur på cirka 175 grader och längre tid i ugnen, brukar ge ett bra resultat.