Vitt vin till laxfilé i ugnen – Chablis, som inte är fatlagrad:
Vissa vindistrikt är legendariska – som Chablis, en del av Bourgogne. Bara namnet klingar kvalitet. Det lilla vindistriktet är världsberömt för sin fina vita viner. I Chablis gör man i första hand eleganta viner av druvan chardonnay. Men man undviker att fatlagra vinerna. Det gör att Chablis passar utmärkt till lax i ugnen som ju får smak men mindre smak än till exempel grillad lax.
Från Frankrike: Brocard Chablis Sainte Claire (nr 5565 på Systembolaget)
Vinet är mycket fruktigt och friskt med ren smak.
Sockerhalten är föredömligt låg: Mindre än 3 gram per liter.
Vinproducenten Brocard har fått många fina internationella utmärkelser, och även utses till Årets vinmakare av Allt om Vin. Jean-Marc Brocard kallas också för Chablismästaren i Bourgogne.
Se alla höga betyg och aktuellt pris för Brocard Chablis Sainte Claire >
Lax i ugnen är bekvämt att laga. Fisken sköter sig själ, och inget os som vid stekning på spisen.