Oxfilé anses av många som det finaste och möraste köttet: Alltid uppskattat till middagar, högtider, vid födelsedagar och firande.
Oxfilé är nötkött med en naturligt fin smak, dock inte så kraftig som viltkött. Ofta serveras köttet med brynt stekyta, vilket också bidrar med god smak. Vita viner och lätta röda är för veka och passar mindre bra. Medelfylliga röda viner är att föredra.
Topprankade röda viner som är goda till fint kött som oxfilé.
På Vinbetygets topplistor finns det passande röda viner i alla prisklasser. Tänk efter vilken prisnivå som passar dig och hur fylligt vinet ska vara.
Nedan ser du utvalda viner med höga betyg från Vinbetygets topplistor: Rödviner från Spanien, Italien, Frankrike och Portugal. Se även Vinbetygets Topplistor:
Bästa Röda vinerna 140-199 kr >
Bästa Röda vinerna över 200 kr >
Längre ner finns receptet till Leif Mannerströms Coeur de filet Provencale, och klassiska rätter med oxfilé och goda tillbehör, samt tips kring att steka och servera oxfilé.
Les Sorts Selecció
Det här prisvärda röda vinet från Spanien har gjort succé, är ofta slutsålt på Systembolaget. Vinet är gjort av druvsorterna Carignan och grenache. Vinet får mycket höga expertbetyg. Ett säkert val.
Alkoholhalt: 14 %.
Sockerhalt: Mindre än 3 gram per liter.
Nr 70217 på Systembolaget.
Les Sorts: Se aktuellt pris, betyg och tillgång på Systembolaget >
Zenato Valpolicella Classico Superiore
Nummer på Systembolaget: 12385
Segredos Organic
Nummer på Systembolaget: 2603
Belleruche Côtes-du-Rhône:
Vinproducenten M. Chapoutier är ett av de största namnen i den klassiska franska vinregionen Côtes du Rhône. Inte minst för pionjärarbetet med ekologiska viner.
Belleruche är medelfylligt och nyanserat av druvorna Grenache och syrah: Passar mycket bra till en klassiker som oxfilé med bearnaisesås. Ett fynd!
Alkoholhalt: 14 %.
Sockerhalt: Mindre än 3 gram per liter.
Nr 75764 på Systembolaget.
Se aktuellt pris och expertbetygen för Belleruche Côtes-du-Rhône >
Biff Rydberg ska helst lagas med fin oxfilé, vackert brynt, i och lagom stora bitar.
I Vinbetygets podd berättar vi om klassiska maträtter: Hur, när och vem som skapade maträtten – som den svenska klassikern Biff Rydberg.
Stackars Grosshandlare Abraham Rydberg fick aldrig smaka på maträtten som döptes efter honom. Han fick bara finansiera den.
Lyssna på Vinbetygets podd: Hela historien – och om fler matklassiker >
Naturligtvis med vintips också.
Här är mittbiten av oxfilén – Tournedos.
Såsen är vinvänlig och enkel att göra med; schalottenlök, dijonsenap och vermouth. Tomaterna är lagade i ugnen för att få en mild smak som går ihop med rödvin.
Vinbetygets topplistor med direktlänk till Systembolaget.
Oxfilé brukar vara den möraste delen av nötköttet. Köttet är välsmakande utan ha lika kraftig smak som exempelvis vilt. Det gör att oxfilé går att variera i det oändliga. Inte minst hur köttet steks och i vilken form, skillnaden är stor mellan tjocka höga torn av Tournedos, och skurna tärningar som i Biff Rydberg.
Det finns egentligen bara en sak som kan gå fel. Att köttet blir för genomstekt och därmed torrt och lite tråkigt. Hur man vill ha köttet är en smaksak, vissa föredrar rosa kött medan andra gillar när köttet är rött inuti. Om köttet är för rött, är det enkelt att åtgärda genom att låta det stå ett par minuter i ugnen på 175 grader.
När köttet blir brynt med brun färg, får det också god smak. Det är proteiner smälter som i den heta pannan har många smakämnen. Dessutom får köttet en aptitlig och vacker färg. Grått kött signalerar knappast smak.
Svamp, olika såser, kryddsmör kan variera smaken ytterligare.
Goda tillbehör som krispig klyftpotatis, hemlagat potatismos, Hasselbacks-potatis, potatisgratäng, rostade grönsaker, lyfter oxfilén ytterligare.
Frågan är om någon svensk kock idag, har lika mycket förtroende och matkunskap som Leif Mannerström. Visst förknippas han ofta med fisk och skaldjur från västkusten. Men här är hans goda recept på oxfilé: Leif Mannerströms Coeur de filet Provencale.
Coeur de filet Provencale är en riktig klassiker. Rätten kallas Coeur de filét Provencale på franska när man använder den möra mittbiten ax filén. Provencal kommer av kryddningen med örter och vitklök, doft och smak av södra Frankrike. Skivor av oxfilén och skivad potatis lagas i ugnen på samma fat, med smaksättning av vitlöks- och persiljesmör.
I Leif Mannerströms recept finns också haricot verts-knyten.
Huvudingredienser. Beräknat till 4 personer
Vitlökssmör:
Haricots verts-knyten:
Så här lagar du Leif Mannerströms Coeur de filet Provencale:
1. Köttet: Sätt ugnen på 125°. Bryn hela oxfilén i en stekpanna, så att köttet får mycket färg. Salta och peppra.
Sätt en stektermometer i den tjockaste delen och lägg köttet i en ugnssäker form. Stek i ugnen till en innertemperatur på 55°, det tar 20–25 minuter.
Ta ut köttet och låt det vila 10 minuter.
2. Vitlökssmöret: Under tiden, skala och krossa vitlöksklyftorna. Blanda med rumsvarmt smör, 100 gram, och persiljan. Smaka av med worcestersås, salt och peppar.
3. Potatisen: Skala och skiva potatisen tunt. Stek tillsammans med 3 hela skalade vitlöksklyftor i olja i en rymlig panna. Krydda med salt och lägg upp på ett stort serveringsfat.
4. Haricots verts: Koka i saltat vatten i cirka 4 minuter. Fördela dem på 8 baconskivor, rulla ihop och stek i lite smör.
5. Allt på samma fat i ugnen. Sätt ugnen på grill. Skiva oxfilén och lägg upp ovanpå potatisen. Salta och peppra.
Lägg baconrullarna runt om och fördela vitlökssmöret över köttet. Sätt fatet ugnen ett par minuter så att smöret smälter ned över köttet.
En festrätt som lagas i ugnen. Oxfilen kläs med smördeg och innehåller ofta ost och svampstuvning.
Oxfilé skivas mycket tunt och serveras rå med olivolja, basilika, och pinjenötter. Idag kan även tunn rå tonfisk och lax, kallas Carpaccio. Som namnet antyder har rätten ett italienskt ursprung. Rätten skapades på Harrys Bar i Venedig åt en kräsen grevinna med särskilda önskemål.
Vinbetygets Podd: Specialavsnitt om Carpaccio, hela historien med vintips
Biff Rydberg
Den här omtyckta svenska rätten skapades på Hotell Rydberg i Stockholm i början av 1900-talet. Biff Rydberg är lika populär än idag, och finns på många restaurang-menyer. Denna lyx-pytti-panna med tärnad oxfilé, hackad lök, råstekt potatis, ägg och dijon-senap, brukar även göra succé hemma. Se också högre upp i artikeln.
Tidigare rekommenderade viner i ny årgång som ännu fått betyg.
Lat 42 Rioja Gran Reserva:
Ett fint vin från Spanien som Lat 42 måste också vara med: Gran Reserva innebär att vinet är lagrat i minst fem år. Lat 42 är även lagrad på franska och amerikanska ekfat: Det gör vinet moget och fylligt utan att vara för strävt.
Rioja är kanske den mest kända spanska vinregionen – och är tempranillo dess nationaldruva: Lat 42 är mycket prisvärd och en värdig representant.
Alkoholhalt: 14 %.
Sockerhalt: Mindre än 3 gram per liter.
Nr 12679 på Systembolaget.
Se aktuellt pris och expertbetygen för Lat 42 Rioja Reserva >
Langhe Nebbiolo Pio Cesare 2016:
Italien är Europas äldsta vinland, med tusentals olika druvsorter från norr till söder. Den mest eftertraktade druvan är nebbiolo som främst odlas i Piemonte i norr. Langhe Nebbiolo Pio Cesare är ett kraftigt vin som passar bäst till rätter som också har mycket smak, som Oxfilé Provencale med gräddig och ostdoftande potatisgratäng.
Alkoholhalt: 14,5 %.
Sockerhalt: Mindre än 3 gram per liter.
Nr 7306 på Systembolaget.
Masi Costasera Amarone Classico:
Masi är hyllad för sina fina och torra Amarone-viner. Det här vinet är fatlagrat i två år, vilket ger en härlig fyllighet som passar maffiga kötträtter.
Masi Costasera Amarone Classico är också utmärkt till lagrade hårdostar. Särskilt till parmesan som kommer från samma region. Den gamla sanningen håller fortfarande – vin och råvara från samma trakt gifter sig.
Costasera betyder sluttning i kvällssol – och det är lika vackert som vinet är magnifikt.
Alkoholhalt: 15 %.
Sockerhalt: 7 gram per liter.
Nr 2345 på Systembolaget.