fbpx

SÖK...

Snabbväg till Vinbetygets topplistor >

Kokboken som var helt banbrytande står sig än idag. 

Carl Butler lever tyvärr inte men hans kokbok lever i högsta grad och känns lika modern idag med sitt fina bildspråk och den smarta strukturen av recepten. 

Vi talar med projektledaren Nisse Mortensen som berättar hur allt började:
Vi brukade träffas några kompisar och laga mat hos Calle Butler när restaurangen inte var öppen. Tidnings-legenden Gunny Widell gjorde ett reportage om oss i Damernas Värld – så ovanligt var det att vanliga män lagade mat i början av 1970-talet. 
Här fick vi också idén om en ny typ av kokbok”.

Mästerfotografen Janne Bengtsson som också var med lagade mat hos Carl Butler, tog en ny typ av matbilder. Han fotograferade grytor, formar och fat med Butlers rätter, rakt uppifrån. Det hade ingen gjort förut (så ser de flesta bilderna ut idag.) 

  • I kokböcker på den här tiden var recepten viktigast  – bilderna var små och gnetiga. Men Janne Bengtssons fina bilder bredde ut sig, smakade, doftade & lockade. Råvarorna var också i fokus. 
  • Carl Butlers egna recept & rätter var föredömligt enkla & samtidigt kontinentala: Vitello Tonnato, Gazpacho, Biff Butler. 
  • Carl Butler brukade skriva sina recept på en lapp & numrera momenten med 1, 2, 3, etc. Siffror blev därmed en viktig del av formgivningen. Stora, vackra siffror som lotsar matlagaren genom receptet var också helt nytt. 

Texten börjar berätta redan på kokbokens omslag med den sympatiska raden: "Det enda den här boken kräver av dig är att du tycker om god mat”

Butlers kokbok har en smart indelning av de goda recepten.

Finurliga Butler ville allt annat än att krångla till för kokboks-läsaren. Ibland är det vår tillgång på tid som styr vad vi ska laga. Han lanserade den här smarta receptindelningen: 
”Färdigt om en kvart."
"Färdigt om en halvtimme"
"Färdigt om en timme"
"Färdig imorgon"


Carl Butler ger även många goda råd och tips om matlagning, råvaror och kryddor. 

Den nya typen av kokbok gjorde stor succé

Det talades om boken överallt och Carl Butlers Kokbok sålde i mycket stora upplagor. Teamet bakom den banbrytande boken fick dock inte en krona i royalty av förlaget. Man skulle vara tacksam att man fick en bok publicerad.

Stefan på Vinbetyget har en liknande upplevelse efter att ha skrivit boken Kockarnas Knep. Boken var med i P1 Meny sex gånger, sålde slut men förlaget tyckte inte att var någon idé att trycka en ny upplaga).  

Så om du hittar Carl Butlers Kokbok i ett antikvariat – Slå till direkt!