Tänk om du planerat och lagat en middag i timmar. Du har valt ett vin med omsorg: En perfekt kombination mellan mat och vin där båda delarna lyfter varandra. Men någon vill blaska vinäger över salladen...
Vin och vinäger blir två olika syror som gnisslar mot varandra – och dina tänder.
Det hörs på namnet: Vinäger kommer från franskans Vin aigre = Surt vin.
Prova dig fram med olika smaksättningar av dressingen tillsammans med vinet. Försök att dämpa vinägerns skarpa syra. Schallottenlök brukar fungera som en bra smakbrygga till vinet.
Använd bara lite vinäger, helst en rund och lagrad balsamvinäger. Eller enklast och säkrast: Gör en dressing utan vinäger.
Att ringla en god olivolja och lite riven parmesanost, lyfter vilken sallad som helst. Och går utmärkt ihop med rödvinet.
Allt för vinet!
Färska tomater krockar med röda viner >
Ägg och vin är en olycklig kombination >
Smaksatt bubbelvatten kan sabotera vinet >
Till VinBetygets topplistor – Vinerna med högsta betyg från tidningarna:
Röda och Vita Viner, Rosévin, Mousserande som Cava och prosecco, Champagne >