SÖK...

Oxfilé anses av många som det finaste och möraste köttet: Alltid uppskattat till middagar, högtider, vid födelsedagar och firande.

Frågan är vilka viner som passar till oxfilé?

Oxfilé är ju nötkött som naturligt har ganska mycket smak. Ofta serveras köttet med brynt och smakfull stekyta, vilket också bidrar med smak. Vita viner är därför för lätta, röda viner är att föredra.

Topprankade röda viner som är goda till oxfilé.

På Vinbetygets topplistor finns det passande röda viner i alla prisklasser. Tänk efter vilken prisnivå som passar dig. Och hur fylligt du vill att vinet ska vara.
Här rekommenderar vi röda viner som visas från lägsta till högsta pris. Alla vinerna är från topplistan med höga betyg.

Längre ner finns receptet till Leif Mannerströms Coeur de filet Provencale, några klassiska rätter med oxfilé samt några tips kring att steka och servera oxfilé.


Närbild på rött vin från Australien: Penfolds Koonunga Hill

Ett fylligt och fruktigt rödvin som är fatlagrat: Utmärkt till smakrik oxfilé och annat nötkött.

Penfolds Koonunga Hill 2017:
Penfolds från Australien, är en hyllad producent som både gör viner för 5000 kr som legendariska Penfolds Grange – och det här Penfolds Koonunga Hill för omkring 100 kr.
Vinet är gjort av fina druvsorter som cabernet sauvignon och shiraz. Vinet får mycket höga betyg.

Alkoholhalt: 14,5 %.
Sockerhalt: Mindre än 3 gram per liter.
Nr 6253 på Systembolaget.
Se aktuellt pris och expertbetygen för Penfolds Koonunga Hill >


En tallrik med oxfilé, ugnsstekt, potatisHär är mittbiten av oxfilén – Tournedos. Såsen är vinvänlig och enkel att göra med; schalottenlök, dijonsenap och vermouth. Tomaterna är lagade i ugnen för att få en mild smak som går ihop med vinet.


Närbild på det franska vinet Belleruche Côtes-du-Rhône.

Ekologiskt och medelfylligt rött vin av mästaren Chapoutier – som gjort för oxfilé med bearnaisesås.

Belleruche Côtes-du-Rhône:
Vinproducenten M. Chapoutier är ett av de största namnen i den klassiska franska vinregionen Côtes du Rhône. Inte minst för pionjärarbetet med ekologiska viner.
Belleruche är medelfylligt och nyanserat av druvorna Grenache och syrah: Passar mycket bra till en klassiker som oxfilé med bearnaisesås. Ett fynd!

Alkoholhalt: 14 %.
Sockerhalt: Mindre än 3 gram per liter.
Nr 75764 på Systembolaget.
Se aktuellt pris och expertbetygen för Belleruche Côtes-du-Rhône >


Närbild av det spanska vinet Lat 42 Rioja Gran Reserva

Mogen och vällagrad Rioja som är ypperlig till oxfilé!

Lat 42 Rioja Gran Reserva 2011:
Ett fint vin från Spanien som Lat 42 måste också vara med: Gran Reserva innebär att vinet är lagrat i minst fem år. Lat 42 är även lagrad på franska och amerikanska ekfat: Det gör vinet moget och fylligt utan att vara för strävt.
Rioja är kanske den mest kända spanska vinregionen – och är tempranillo dess nationaldruva: Lat 42 är mycket prisvärd och en värdig representant. 

Alkoholhalt: 14 %.
Sockerhalt: Mindre än 3 gram per liter.
Nr 12679 på Systembolaget.
Se aktuellt pris och expertbetygen för Lat 42 Rioja Gran Reserva >


 Närbild av det italienska vinet Langhe Nebbiolo Pio Cesare

Fylligt och smakfullt rött vin med fattoner från Italiens ansedda vinregion Piemonte. 

Langhe Nebbiolo Pio Cesare 2016:
Italien är Europas äldsta vinland, med tusentals olika druvsorter från norr till söder. Den mest eftertraktade druvan är nebbiolo som främst odlas i Piemonte i norr. Langhe Nebbiolo Pio Cesare är ett kraftigt vin som passar bäst till rätter som också har mycket smak, som Oxfilé Provencale med gräddig och ostdoftande potatisgratäng.

Alkoholhalt: 14,5 %.
Sockerhalt: Mindre än 3 gram per liter.
Nr 7306 på Systembolaget.
Se aktuellt pris och expertbetygen för Langhe Nebbiolo Pio Cesare >


Närbild av det italienska vinet Masi Costasera Amarone Classico

Amarone från mästaren Masi är magnifik till oxfilé, gärna inbakad.

Masi Costasera Amarone Classico:
Masi är hyllad för sina fina och torra Amarone-viner. Det här vinet är fatlagrat i två år, vilket ger en härlig fyllighet som passar maffiga kötträtter.
Masi Costasera Amarone Classico är också utmärkt till lagrade hårdostar. Särskilt till parmesan som kommer från samma region. Den gamla sanningen håller fortfarande – vin och råvara från samma trakt gifter sig.
Costasera betyder sluttning i kvällssol – och det är lika vackert som vinet är magnifikt.

Alkoholhalt: 15 %.
Sockerhalt: 7 gram per liter.
Nr 2345 på Systembolaget.
Se aktuellt pris och expertbetyg för Masi Costasera Amarone Classico >


Oxfilé olika rätter.

Oxfilé brukar vara den möraste delen av nötköttet. Köttet är välsmakande utan ha lika kraftig smak som exempelvis vilt. Det gör att oxfilé går att variera i det oändliga. Inte minst hur köttet steks och i vilken form, skillnaden är stor mellan tjocka höga torn av Tournedos, och skurna tärningar som i Biff Rydberg.

Det är tacksamt att laga oxfilé och enkelt att lyckas.

Det finns egentligen bara en sak som kan gå fel. Att köttet blir för genomstekt och därmed torrt och lite tråkigt. Hur man vill ha köttet är en smaksak, vissa föredrar rosa kött medan andra gillar när köttet är rött inuti. Om köttet är för rött, är det enkelt att åtgärda genom att låta det stå ett par minuter i ugnen på 175 grader.

För att få smak behöver oxfilé stekyta.

När köttet blir brynt med brun färg, får det också god smak. Det är proteiner smälter som i den heta pannan har många smakämnen. Dessutom får köttet en aptitlig och vacker färg. Grått kött signalerar knappast smak.

Stektips för kött:

  • Stek inte kylskåpskallt kött. Låt köttet stå framme en timme.
  • Stek gärna i en gjutjärnspanna som bra på att hålla värmen.
  • Det behövs bara tunt med smör och en neutral olja i botten, har du för mycket kokar köttet.
  • Börja steka när smöret smält och fått en mellanbrun färg. Stek sedan på mellanhög värme.
  • Vänd inte köttet förrän det blivit brynt. Stek runt om, oavsett om det är en skuren bit eller en helstekt oxfilé som ska in i ugnen.

Här är förslag på rätter med oxfilé och goda tillbehör:

Svamp, olika såser, kryddsmör kan variera smaken ytterligare.
Goda tillbehör som krispig klyftpotatis, hemlagat potatismos, Hasselbacks-potatis, potatisgratäng, rostade grönsaker, lyfter oxfilén ytterligare.

Leif Mannerströms Coeur de filet Provencale – Recept:

Frågan är om någon svensk kock idag, har lika mycket förtroende och matkunskap som Leif Mannerström. Visst förknippas han ofta med fisk och skaldjur från västkusten. Men här är hans goda recept på oxfilé: Leif Mannerströms Coeur de filet Provencale.

Coeur de filet Provencale är en riktig klassiker. Rätten kallas Coeur de filét Provencale på franska när man använder den möra mittbiten ax filén. Provencal kommer av kryddningen med örter och vitklök, doft och smak av södra Frankrike. Skivor av oxfilén och skivad potatis lagas i ugnen på samma fat, med smaksättning av vitlöks- och persiljesmör. 
I Leif Mannerströms recept finns också haricot verts-knyten.

Huvudingredienser. Beräknat till 4 personer

  • 800 gram putsad oxfilé
  • olja och smör till stekning
  • 800 gram fast potatis
  • 3 vitlöksklyftor

Vitlökssmör:

  • 6 vitlöksklyftor
  • 100 gram mjukt smör
  • 2 msk finhackad persilja
  • Worcestersås
  • salt och peppar

Haricots verts-knyten:

  • 150 gram haricots verts
  • 8 skivor bacon
  • salt och peppar

 Så här lagar du Leif Mannerströms Coeur de filet Provencale:

1. Köttet: Sätt ugnen på 125°. Bryn hela oxfilén i en stekpanna, så att köttet får mycket färg. Salta och peppra.
Sätt en stektermometer i den tjockaste delen och lägg köttet i en ugnssäker form. Stek i ugnen till en innertemperatur på 55°, det tar 20–25 minuter.
Ta ut köttet och låt det vila 10 minuter.

2. Vitlökssmöret: Under tiden, skala och krossa vitlöksklyftorna. Blanda med rumsvarmt smör, 100 gram, och persiljan. Smaka av med worcestersås, salt och peppar.

3. Potatisen: Skala och skiva potatisen tunt. Stek tillsammans med 3 hela skalade vitlöksklyftor i olja i en rymlig panna. Krydda med salt och lägg upp på ett stort serveringsfat.

4. Haricots verts: Koka i saltat vatten i cirka 4 minuter. Fördela dem på 8 baconskivor, rulla ihop och stek i lite smör.

5. Allt på samma fat i ugnen. Sätt ugnen på grill. Skiva oxfilén och lägg upp ovanpå potatisen. Salta och peppra.
Lägg baconrullarna runt om och fördela vitlökssmöret över köttet. Sätt fatet ugnen ett par minuter så att smöret smälter ned över köttet.


Fler goda rätter med oxfilé

Biff Rydberg
Den här omtyckta svenska rätten skapades på Hotell Rydberg i Stockholm i början av 1900-talet. Biff Rydberg är lika populär än idag, och finns på många restaurang-menyer. Denna lyx-pytti-panna med tärnad oxfilé, hackad lök, råstekt potatis, ägg och dijon-senap, brukar även göra succé hemma. 

Inbakad oxfilé
En festrätt som lagas i ugnen. Oxfilen kläs med smördeg och innehåller ofta ost och svampstuvning.

Carpaccio
Som namnet antyder har rätten ett italienskt ursprung. Rätten skapades på Harrys Bar i Venedig. Oxfilé skivas mycket tunt och serveras rå med olivolja, basilika, och pinjenötter. Idag kan även tunn rå tonfisk och lax, kallas Carpaccio.