Alla gillar Toast Skagen – En klassiker som finns på matsedlar, färdig i affären – och egen hemgjord. Vi gör gärna egen: Det blir en godare Skagenröra och mer för pengarna. Se receptet längre ner.
Vilka viner passar till Toast Skagen med alla olika smaker?
Alla vita viner passar inte Skagenrörans skiftande smaker: Löjrom är salt, creme fraische fet och lätt syrlig, räkor med umami. Viner av druvan Sauvignon blanc är för torra, vinet kan få en metallisk bismak.
Fruktiga Riesling-viner passar till Toast Skagen
En lite lyxig rätt som Toast Skagen förtjänar ett gott vin. Viner av druvan Riesling passar bra: Härligt fruktiga med en gnutta sötma. Riesling-viner brukar ofta rekommenderas av sommelierer. Med sin friska fyllighet är vinerna mycket matvänliga. De mest ansedda riesling-vinerna kommer Frankrike, Tyskland och Österrike.
Riesling på Systembolaget med högsta betyg
Här är tre krispiga Riesling-viner: Vinerna rankas på vår topplista som bygger på aktuella expertbetyg: VinBetygets metod identifierar de bästa vinerna på Systemet. Priser från 105 till 160 kr.
Leitz Eins Zwei Dry (nr 5822)
Riesling från Rheingau, Tyskland.
Se Leitz Eins Zwei Dry Riesling med expertbetyg och aktuellt pris på Systembolaget >
Reichsrat von Buhl (nr 72093)
Riesling från Platz, Tyskland. Ekologisk och torr
Se Reichsrat von Buhl Riesling med expertbetyg och aktuellt pris på Systembolaget >
Leitz Magic Mountain Riesling (nr 70626)
Rüdesheimer Riesling Trocken
Se Leitz Magic Mountain med expertbetyg och aktuellt pris på Systembolaget >
Champagne passar också utmärkt till Toast Skagen
Frisk och mousserande champagne passar också utmärkt till Toast Skagens alla smaker. Det blir extra lyx på tallriken och i glaset.
18 topplistor med bästa Röda & Vita vinerna, Rosévin, Prosecco och champagne >
Vårt recept för Toast Skagen:
Stort tack Tore Wretman! Sveriges främsta kock och krögare genom tiderna skapade Toast Skagen. Idag finns det dock många olika recept och varianter. Varje kock verkar ha nästa ha sitt eget recept. Efter att ha provat oss fram, gillar vi den här varianten.
Recept – Så här enkelt gör du Toast Skagen
-
Frysta räkor tinas, vattna av på en tidning. Våta räkor gör Skagenröran rinnig.
-
Blanda majonnäs, crème fraiche, dill och lite av rommen i en skål. Lägg i räkorna.
-
Skär bort kanterna på brödet.
-
Stek brödet lätt i smör så att det blir gyllenbrunt. Placera på tallrikar.
-
Lägg på en generös sked med Skagenröra på brödet och garnera med rom, en citronskiva och dill.
Festen kan börja!
Ingredienser till Toast Skagen:
-
450 gram räkor, skalade färska eller 1 kg frysta ishavsräkor
-
3 msk majonnäs (ej lätt-majonnäs)
-
3 msk crème fraiche (ej lätt- crème fraiche)
-
2 dl dill, hackad
-
4–5 skivor vitt bröd
-
50– 100 gram löjrom.
-
smör för stekning
-
1 citron
Den svenska löjrommen, särskilt från Kalix, har blivit mycket dyr beroende på minskad tillgång. Till Toast Skagen går också bra med amerikansk löjrom och forellrom.