fbpx

SÖK...

Användarbetyg: 4 / 5

Markera som aktivMarkera som aktivMarkera som aktivMarkera som aktivMarkera som inaktiv
 

Lättlagad och god pasta.

Pasta med hemgjord pesto. 

Den här pastan är enkel att laga med få ingredienser - och god förstås. Rigatoni är en räfflad och ihålig pasta. Den är utmärkt ihop med matigare såser som pesto. Pesto är en klassisk italiensk sås med typiska ingredienser basilika, pinjenötter, parmesanost, olivolja och vitlök. Du kan också smaksätta kyckling, lax och fisk som torsk med pesto. 

Tre matchande vintips till pastan  99 – 139 kr
 E
fter recepten.

Receptet är för 4 personer.
Ingredienser:

  • 1 förpackning Pasta Rigatoni 400 g
  • 2 vitlöksklyftor
  • 100 gram riven Parmigiano-Reggiano
  • 50 gram rostade pinjenötter
  • 1 dl olivolja
  • 1 kruka färsk basilika
  • 3 – 4 nypor flingsalt
  • Nymald svartpeppar 

Så här lagar du Pasta Rigatoni med snabblagad pesto:

Börja laga peston.

1. Rosta pinjenötterna i en het stekpanna tills de fått en ljusbrun färg och ställ åt sidan.
2. Stöt och mortla vitlök tillsamman med en nypa flingsalt.
3. Tillsätt basilika och mortla till en pasta.
4. Lägg sedan ner pinjenötterna och mortla till önskad konsistens.
5. Tillsätt riven parmesan och olivolja, rör om.
6. Smaka av med salt och nymald svartpeppar.
7. Konsistensen kan både vara flytande och mer fast.
Smaka av.

8. Koka pastan enligt förpackningens anvisningar och spara 1 dl pastavatten
9. Vänd ner pastan i peston tillsammans med pastavattnet och rör så att det blandas om.
10. Ringla över olivolja och avsluta med nymald svartpeppar.

Servera direkt och njut.

Vilket vin passar till pastan?

Till pasta den här pastan med pesto kan både röda och vita viner passa. Pesto har en ganska mättad smak med basilika, olivolja, parmesan, pinjenötter och vitlök. 

Vi föreslår två fruktiga röda viner men som inte är sträva. Det vita vinet har en fyllighet som passar bra till den här pastan. Alla vinerna är mycket prisvärda och får höga betyg.

Rött vin: Fruktigt, lätt och ungt från vin från södra Bourgogne.

Beaujolais-Villages

Röda viner från Beaujolais skiljer sig från viner från övriga Bourgogne. Vinerna framställs av druvan Gamay och är lättare i sin stil som Beaujolais Villages av producenten Georges Duboeuf. Vinet är mjukt och lite ljusare i färgen. Servera gärna vinet något svalt, omkring grader. Beaujolais Village har föredömligt låg sockerhalt och tillika pris.

Artikelnummer på Systembolaget: 5003
Pris: 111 kronor 
Beaujolais Villages, alla betyg och länk till Systembolaget >


 Vin till pasta: Zenato Valpolicella

Rött vin från norra Italien: Medelfylligt och välgjort av de bästa druvorna. 

Zenato Valpolicella Classico Superiore

Ett bra sätt att hitta guldkorn i mängden av viner, är att välja vin från en producent som Zenato. Familjen Zenato är erkända och hyllade för sina fina viner. Druvorna till vinet kommer från de finaste odlingslägena i Valpolicella. Vinet är också en ”Superiore” – druvorna skördas senare och är mer mogna. Vinet lagras också längre. Vinet har en elegant fyllighet utan strävhet.

Artikelnummer på Systembolaget 12385
Pris 141 kronor 
Zenato Valpolicella, alla betyg och länk till Systembolaget >


Vitt vin till pasta: Allesverloren Chenin Blanc

Vitt vin med fin fyllighet av druvan chenin blanc med lågt pris.

Allesverloren Chenin Blanc

Viner från Sydafrika brukar ha något lägre pris än motsvarande viner från till exempel Frankrike. Det här utmärkta vinet av druvan chenin blanc för 99 kronor, hade kostat betydligt mer om det kom från Loire. Allesverloren gör vitt vin med fin fyllighet som alternativ till det röda vinet. 

Artikelnummer på Systembolaget 75986
Pris: 101 kronor


Fler goda recept med matchande viner >

Fler goda viner på Vinbetygets topplistor i olika prisklasser >