Trevlig läsning!
Klassiska franska vinregioner som Bordeaux och Bourgogne är kända för sina viner. Men priserna har trissats upp de senaste åren. Vill du göra fynd och få bra viner för pengarna, är det en god idé att titta närmare på regionen Côtes-du-Rhône. Och det finns många fina viner att upptäcka: Rhône-dalen är Frankrikes näst största vinregion räknat i volym. Främst framställs röda viner i ett brett spektra men även vita viner och fina roséviner.
Stort utbud av fina viner från Rhônedalen på Systembolaget.
Tittar du Systembolagets hyllor hittar du fler viner från Rhônedalen än från någon annan fransk region. Priserna är från 69 kronor upp till 3 000 kronor. De flesta röda vinerna kostar dock mellan 100 och 200 kronor – och här finns det fynd att göra.
Hur ska man välja vin i det stora utbudet från Rhônedalen? Längre ner får du tips på bra viner från hyllade vinproducenter och viner i olika prisklasser.
Rhônedalen har en lång och stolt historia. Troligen odlades vin vid floden Rhône av Fenicierna redan 600 år före Kristus. Det var långt före Romarna med Julius Caesar i spetsen erövrade området och började med egna vinodlingar.
Floden Rhône flyter genom Avignon, huvudstaden i Côtes-du-Rhône. Besök gärna den vackra staden med påvepalatset och fina restauranger. Här hittar du också välsorterade butiker med lokala viner.
Den mäktiga floden Rhône har givit namn till regionen. Floden är mer än 80 mil lång och är en av Europas största floder. Den går genom hela Rhônedalen ända ner till Medelhavet. Historiskt har floden varit en mycket viktig handelsled där flodbåtar bland annat transporterat tunga tunnor med vin.
Att den avlånga Rhônedalen delas upp i två delar, Norra Rhône och Södra Rhône, faller sig naturligt om man tittar på kartan. Framför allt är uppdelningen logisk om man tittar på förutsättningarna och klimatet för vinodling. Det är två olika vinvärldar fast i samma region, jämför gärna:
Norr och söder – Manlig och kvinnlig smak.
Man brukar man beskriva vinerna från Norra Rhône som manliga – och vinerna från Södra Rhône som mer kvinnliga.
Smakmässigt är vinerna från Norra Rhône kraftfulla och fylliga, och ska helst kombineras med maträtter av kött.
Vinerna från Södra Rhône är ofta medelfylliga och passar både som matvin och som sällskapsvin.
Självklart behöver vi variera oss med både manlig och kvinnlig smak i vinglasen.
Côtes du Rhône AOC
Appellation d'Origine Contrôlée. Den enklaste och övergripande appellationen med minst krav. Kommunnamnet nämns inte på etiketten.
Côtes du Rhône Villages AOC
Appellation d'Origine Contrôlée. Kommunnamnet är utskrivet på etiketten.
Cru-appellationer
Den högsta klassen. Appellationens namn står på etiketten, till exempel Côte-Rôtie, Hermitage och Saint-Joseph.
Utbudet av viner av från Côtes-du-Rhône är mycket stort – och knappast enkelt att överblicka. Ett bra sätt att hitta guldkornen, är att välja viner från erkända och välrenommerade producenter som M. Chapoutier och E. Guigal. De är familjeägda sedan generationer vilka bådar för engagemang och kontinuitet. Självklart finns det också en konkurrens mellan M. Chapoutier och E. Guigal, som inspirerar och sporrar till att göra ännu bättre viner.
Båda vinhusen är världsberömda sina för fina viner från de bästa appellationerna. Men man gör inte bara viner för tusentals kronor, utan också viner för med överkomliga priser. Här tipsar vi om två viner som finns i Systembolagets ordinarie sortiment.
Michel Chapoutier anses som en av världens främsta vinproducenter. Wine Spectator betygsätter viner där 100 poäng är högst. Michel Chapoutier tog över familjeföretaget 1989 – sedan dess har ingen fått lika många 100-poängare av det internationella magasinet.
Vinhuset Chapoutier grundades 1808 och i staden Tain l´Hermitage vid floden i norra Rhône. Vinerna framställs med respekt för naturen. Michel Chapoutier är den största ägaren i Rhônedalen av biodynamisk vinodling, och är sedan länge en av vinvärldens tydligaste förespråkare för ekologisk och biodynamisk vinodling. Majoriteten av vinhusets egna marker och odlingar är konverterade till biodynamiska metoder.
Belleruche
129 kr
Ett medelfylligt vin utan fatlagring och strävhet. Passar bra till örtkryddade lammfärsbiffar och lagrade hårdostar.
Den ledande vinkritikern Robert Parker har givit maximala 100 poäng till vinproducent Guigal flest gånger. Detta för de ikoniska vinerna Côte-Rôtie La Mouline och Côte-Rôtie La Landonne. Guigal gör hyllade viner från Rhônedalens samtliga appellationer. Verksamheten utgår från 1500-talsslottet Château d´Ampuis.
129 kr
Vinet är lagrat i ett och ett halvt år på stora ekfat, så kallade foudres. Vinet är fylligt och balanserat.
De här båda vinerna från Côtes-du-Rhône är inte bara prisvärda, utan också mycket matvänliga. Servera gärna till rätter av lamm och nötkött med örtkryddor och svamp.
Vinerna kan med fördel luftas.
Bon Appétit!
Champagnehusen producerar årgång-champagne vid särskilt gynnsamma år, när kvaliteten på druvorna är hög. I regionen Champagne som ligger nordöstra Frankrike, är klimatet lynnigt. Frost, hagel, stormar och även torka förekommer. De sällsynta år när förhållandena är perfekta vill vinodlarna befästa – genom att skapa årgångs-champagne.
Krav på Vintage champagne:
Champagne från de stora årgångarna är ofta efterfrågade samlarobjekt för vinkännare.
De här attraktiva vintage champagnerna passar dessutom för lagring. Standardchampagne har kortare hållbarhet och bör drickas relativt ung.
Standardchampagne.
När det gäller standardchampagne är det tillåtet att blanda och använda druvor från olika år. Det här är den vanligaste typen av champagne. Den ska enligt regler lagras i sin flaska i minst 12 månader. Standardchampagne benämnas som Non Vintage, och förkortas NO.
För årgångs-champagne används båda begreppen Vintage och Millésimé på flasketiketten. Året för champagnens årgång anges också på etiketten. Tack vare den långa lagringen får årgångs-champagnen ofta en mognare smak än standardchampagne, vilket vilket gör den utmärkt till som matchning och dryck till eleganta maträtter.
Se Vintage champagne med höga betyg på Vinbetygets topplistor:
Se Vintage/årgångs-champagne: Topplistan Bästa Champagne under 400 kr >
Se Vintage/årgångs-champagne: Topplistan Bästa Champagne över 400 kr >
Champagne årgång 2020: Betyg 4
Champagne årgång 2019: Betyg 3
Champagne årgång 2018: Betyg 5
Champagne årgång 2017: Betyg 3
Champagne årgång 2015: Betyg 4
Champagne årgång 2014: Betyg 4
Champagne årgång 2013: Betyg 4
Champagne årgång 2012: Betyg 4
Champagne årgång 2011: Betyg 2
Champagne årgång 2010: Betyg 3
Många champagnehus gör både standardcuvéer och vintage champagne. Men Dom Pérignon gör bara vintage champagne. Varje årgång är unik och uttrycker både året och karaktären av Dom Pérignon. Efter minst åtta års arbete och utveckling i vinkällaren, har vinet en perfekt balans och harmoni som kännetecknar Dom Pérignon. Druvor: Chardonnay och Pinot noir. Priserna på champagnen varierar mellan årgångarna. Årgång 2010 kostar 1739 kronor på Systembolaget.
Champagne årgång 2009: Betyg 4
Champagne årgång 2008: Betyg 5
Champagne årgång 2007: Betyg 3
Champagne årgång 2006: Betyg 4
Champagne årgång 2005: Betyg 4
Det anrika champagnehuset Bollinger har en egen benämning på sin vintage champagne: La Grande Année, alltså Det stora året. Champagnerna har lång lagring på egna ekfat vilket ger en fyllig och mogen smak. Bollinger årgång 2008 fick rekordhöga 98 poäng av champagneexperten Richard Juhlin. Bollinger La Grande Année Brut 2012, som nu finns på Systembolaget, kostar 1495 kronor.
Champagne årgång 2004: Betyg 4
Champagne årgång 2003: Betyg 3
Champagne årgång 2002: Betyg 5
Champagne årgång 2001: Betyg 1
Champagne årgång 2000: Betyg 2
Champagne årgång 1999: Betyg 4
Champagne årgång 1998: Betyg 3
Champagne årgång 1997: Betyg 3
Champagne årgång 1996: Betyg 5.
Anses som av de bästa årgångarna någonsin
Champagne årgång 1995: Betyg 4
Den legendariska champagnen Cristal framställs av det privatägda champagnehuset Louis Roederer. Historien om varför Cristal har en flaska av ljust glas kan vi härleda till att den ryske tsaren Alexander II. När han beställda flaskan var den i äkta kristall, därav namnet. Årgång 2013 av Cristal som nu finns på Systembolaget kostar 2150 kronor.
Champagne årgång 1994: Betyg 2
Champagne årgång 1993: Betyg 3
Champagne årgång 1992: Betyg 2
Champagne årgång 1991: Betyg 2
Champagne årgång 1990: Betyg 5
Champagne har skickligt byggt upp sitt rykte i flera hundra år. Till sin hjälp har champagne haft hängivna och glittriga supporters: Kungahus, kejsare och tsarer har skålat i champagne sedan 1700-talet. Att de mäktigaste och rikaste drack champagne, uppfattades av omgivningen, och de som hade råd vill inte vara sämre.
Kejsare Napoleon var inte bara Frankrikes störste krigsherre. Han var också mycket förtjust i champagne. Det sägs att Napoleon, på väg tillbaka från fälttågen, såg till att passera regionen Champagne. Han förde med sig rikligt champagne hem till sin älskade Josephine i Paris.
Det militära geniet Napoleon lär också ha sagt:
”Jag dricker champagne för att fira segerns sötma, och för att söka tröst i nederlagets stund.”
Till Topplistorna som bygger på aktuella expertbetyg:
Till Bästa Champagne under 400 kr >
Till Bästa Champagne över 400 kr >
Den ryske tsaren Alexander II var mycket förtjust i champagne och beställde stora kvantiteter från Frankrike. Men i mitten av 1800-talet var det oroliga tider. Alexander II fruktade attentat – Att någon kunde gömma en bomb under flaskan, där den buktar inåt. Så tsaren beställde en flaska med flat botten och ljust glas. Champagne-huset Louis Roederer, gjorde champagneflaska i äkta kristallglas.
Cristal blev sedan namnet på champagnen. Cristal har gått från att vara en favorit till ryska kejsaren till amerikanska hip-hop stjärnor på 1990-talet som sjöng om Cristal och kallade den ”Crissy". Idag räknas Cristal som en prestigechampagne, årgång 2012 kostar omkring 2 000 kr, och är slutsåld på Systembolaget. Cristal framställs framgångsrikt av champagnehuset Louis Roederer.
Vill du också höra? Vinbetygets podd – Avsnitt 1 och 8 om champagne:
Lyssna på direkt på Vinbetyget
Engelsmännen alltid varit tokiga i champagne. I alla fall i Downtown Abbey-liknade slott och olika herrgårdar runt om i landet. Champagne sedan spridit sig, kanske inte ända från slott till koja, men till alla som hade råd att dricka ståndsmässigt.
Engelsmännen var så stora beställare av champagne, att man kunde ställa krav på produkten. Förr var champagne söt och sliskig, men engelsmännen vill ha den brut eller dry. Att vi idag har torr champagne, kan vi tacka engelsmännen för.
En av de mest kända champagne-älskarna, är premiärministern och nobelpristagaren Winston Churchill. När han talade i radio under andra världskriget, lyssnade hela engelska folket. Churchill var även känd för sina pricksäkra kommentarer, inte minst om champagne:
"Gentlemen, kom ihåg att vi strider inte bara för Frankrike, vi strider också för champagnen!"
Churchills mest kända champagne-citat är förmodligen "Champagne ska vara kall, torr och gratis" .
Det sägs att han drack en flaska champagne om dagen – och då helst av sitt favoritmärke Pol Roger.
En annan känd engelsk champagne-drickare, är ju agent 007 med rätt att döda: James Bond. I 26 filmer har han för förfört snygga damer med champagne för att få dem mellan lakanen. Champagne-märkena har varierat men i flest filmer har det varit Bollinger som agenten bjudit. Ryktet säger att champagnehuset Bollinger dessutom inte behöver betala något för denna värdefulla produktplacering i filmerna.
Om vi börjar vi den pampiga änden, så har vi nobelbanketten sedan mer än 100 år. Den brukar kallas festernas fest. Frackmiddagen med 1300 gäster, serveras i den vackra blå hallen och inleds alltid med champagne. Och någon annan dryck vore nog otänkbar.
Prisspannet på champagne är enormt. Champagne i Systembolagets vanliga sortiment, kostar mellan 200 och 2 500 kronor. Men det är inte dyrare än utomlands, snarare tvärtom.
Champagne är ursprungsskyddat och får enbart framställas i i regionen champagne i nordöstra Frankrike. Stränga franska lagar skyddar champagne, så att ingen vinproducent utanför regionen börjar kalla sitt vin för champagne. Särskilda stränga champagne- jurister bevakar noga så att ingen snyltar och använder namnet champagne. Skyddet gäller inte bara drycker. Den store modeskaparen Yves St Laurent, försökte döpa en parfym till champagne, men det satte juristerna snabbt stopp för.
Drycken är också ett hantverk av de dyraste druvorna, där jäsningen sker två gånger.
Men varför skyddas champagne så hårt?
Vi kan ett exempel. Anta att på Gotland växer ett äpple som används till en cider som ingen sett maken till. Man döper cidern till "Gotland" – och den gör succé överallt. Drycken Gotland börjar bli känd för sin goda kvalitet och smak. Men så kommer en finurlig fastlänning och börjar göra cider på tråkiga äpplen från Tranås- som han kallar för Gotland! passar också på att sänka priset rejält för att konkurrera ut originaldrycken från Gotland.
Alla champagne intressenter bevakar noga sina intressen.
Trots fina anor och historik, får man inte glömma bort att champagne smakar fantastiskt. Drycken är frisk, fruktig och gillas av både kvinnor och män.
Den speciella flaskan och de höga glasen säger ju också något annat än vardag – även man dricker champagne en tisdag.
Utan sin unika smak, hade champagne aldrig uppskattats överallt, och i århundraden.
Varför är en champagne-flaska så utsmyckad? Toppen på flaskan har en folie och under den finns en elegant metalltråd runt den bulliga korken. Anordningen har ett större syfte än att vara elegant. Det är så högt tryck av kolsyran i en champagne-flaska, att korken skulle flyga all världens väg om inte metalltråden höll den på plats. Förr surrade man rep runt korken men det var förstås inte lika hållbart.
Det sägs att trycket i champagneflaska är lika högt som i ett stort lastbilsdäck.
Välkommen till vår nya champagne quiz. Av Vinbetygets alla topplistor med olika typer av viner, får våra champagne-listor flest besök. Det säger en del om det stora intresset för den ädla drycken champagne. Ett enkelt och kul sätt att lära sig mer, är att besvara besvara frågor.
Lycka till med champagnefrågorna!
Det är 11 frågor, svaren hittar du längst ner på sidan.
Vill du veta ännu mer? Se också sidan med fler allmänbildande frågor och svar om champagne >
1. Champagne Epoque
X. Signaturchampagne
2. Prestigechampagne
1. Nordvästra Frankrike
X. I mellersta Frankrike
2. I nordöstra Frankrike
1. Blanc de blancs
X. Bland de noirs
2. Cuvée
1. Mr Champagne
X. Champagne Charlie
2. Lord Champagne
1. 36 månader
X. 42 månader
2. 48 månader
1. Mat & Vinfrågan
X. Äta & Dricka gott
2. Skål några stycken
1. Erövra
X. Lärande
2. Fält
1. År 2018, 2008 och 2002
X. År 2011, 2003 och 1994
2. År 2017, 2010 och 1998
Vill du se vilka champagner som får högst betyg ?
Välkommen till Vinbetygets topplistor med externa expertbetyg:
Bästa champagne under 400 kr >
1. Cuvée noir
x. Champagne noir
2. Blanc de noirs
1. 35 procent av årets champagne
X. 50 procent av årets champagne
2. 65 procent av årets champagne
1. För att champagne har kolsyra
X. För att en champagneflaska är tjockare än en vitvinsflaska
2. För att champagne har högre densitet än vitt vin
Rätt svar på frågorna under bilden
Rätt svar:
1: 2, 2: 2, 3: 2,
4: X, 5: 1, 6: 1,
7: 2, 8: 1, 9: 2, 10: X, 11: X.
Chardonnay brukar kallas Drottningen av gröna druvor. Det är både en hyllad och mångsidig druva: Den används till allt från enklare bordsviner till ädlaste champagne. Chardonnay är världens mest odlade vitvinsdruva och finns i stort sett överallt där vin produceras. I ansedda vinregioner som Bourgogne och Champagne, har chardonnay en självklar huvudroll.
Här kan du också se olika typer av chardonnay och matchande maträtter.